Política

El govern denuncia la Guàrdia Civil per cinc delictes greus

El conseller de la Presidència demana a la justícia la mateixa celeritat que empra en el procés

El ministre de l’Interior defensa la feina “exemplar” de la policia

El govern va presentar ahir la denúncia al jutjat contra els agents de la Guàrdia Civil i altres possibles responsables dels interrogatoris dubtosos que aquesta setmana van fer a cinc alts càrrecs de la Generalitat i l’exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum. La denúncia sosté que la policia espanyola podria haver incorregut en “cinc delictes greus”: obstrucció a la justícia, usurpació d’atribucions, falsedat en document oficial, violació de secrets i un delicte contra els drets individuals. I manifesta l’“agressivitat verbal” dels agents contra alguns alts càrrecs del govern, acusant-los de “mentir” i avisant-los dels “perjudicis greus” de la seva actuació.

La denúncia assenyala la confusió sobre qui ha ordenat els interrogatoris: la Guàrdia Civil va dir que els va fer perquè els els havia demanat el jutjat d’instrucció número 13, que té una causa oberta sobre els preparatius del referèndum de l’1-O, però en canvi, després, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va negar que aquest jutjat els hagués sol·licitat. Sobre aquesta qüestió, el conseller de Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, va advertir que “algú està enganyant”. La denúncia atribueix als agents de la Guàrdia Civil un delicte d’obstrucció a la justícia precisament pel seu intent d’influir en la declaració dels citats. Amb relació al delicte de violació de secrets, la denúncia indica que tot i que la instrucció del jutjat número 13 està sota secret de sumari, els declarants es van trobar “mitjans de comunicació” a l’entrada, que “ja tenien un coneixement de la seva citació i del motiu pel qual havien de declarar”.

Turull va demanar que la justícia actuï amb “la mateixa celeritat” que utilitza contra el procés sobiranista. Segons va explicar, en comprovar “com anaven aquests interrogatoris”, els serveis jurídics van decidir actuar, també en defensa dels “valors de la democràcia, els valors fonamentals, la llibertat ideològica, la llibertat d’expressió”. D’altra banda, en unes piulades al Twitter, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va defensar la tasca de la Guàrdia Civil: “La Guàrdia Civil fa la seva feina de manera exemplar i només cerca que es compleixi la llei. S’ha de col·laborar, no obstruir.”

LA FRASE

Algú s’està excedint en les seves funcions i, si a més, el to és d’intimidació, no ho podem passar per alt
Jordi Turull
conseller de la presidència i portaveu del govern

L’endemà de l’1-O, “les coses canviaran molt”

En una conversa durant l’escola d’estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) a Sant Esteve de Palautordera, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va insistir que a partir de l’endemà de l’1-O “les coses canviaran molt” i, sobretot, a Espanya. “És evident que a partir del 2-O qui tindrà un problema no serà Catalunya, sinó la política espanyola”. El cap de govern va advertir que l’Estat és “ingenu” si creu que el govern i l’independentisme es quedaran “clavats” ara, quan sols falten dos mesos pel referèndum, i va donar per fet que arribaran fins al final, un cop superades “totes les dificultats. A més, va reiterar que els interlocutors que han estat “incapaços” de dialogar i proposar solucions abans de l’1-O, després seran els “menys indicats” per gestionar la “inevitable negociació” que, a parer seu, s’haurà de produir després del referèndum, ja sigui per aplicar el sí o el no. Per això caldrà, va dir, “sentit d’estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona