Política

Procés sobiranista

“Agenda pròpia”

Rajoy sospesa anticipar el Consell de Ministres al 16 d’agost si detecta un altre pas cap a l’1-O i Puigdemont replica que el govern té el seu propi calendari

Narbona admet la possibilitat que la votació se celebri

El govern ha abaixat la persiana i s’ha posat en mode pseudovacacional –la pròxima reunió del Consell Executiu està prevista pel dia 29– però el procés continua en marxa i té el seu propi calendari, que passa pel Parlament la segona quinzena d’agost. “Nosaltres tenim la nostra pròpia agenda, al marge del que decideixi fer el Consell de Ministres”, va advertir ahir el president de la Generalitat. Carles Puigdemont responia així al president espanyol, Mariano Rajoy, que des del tradicional retir estival de Ribadumia (Pontevedra) segueix el dia a dia català i no descarta convocar anticipadament una reunió extraordinària del Consell de Ministres el 16 d’agost si detecta un altre pas de la cambra que posi rumb a l’1-O. “Jo no ho descarto”, va indicar a la premsa citada en un punt de la seva caminada. El 16 d’agost és la data a partir de la qual la mesa del Parlament podria admetre a tràmit la llei del referèndum.

En un xat amb la ciutadania a través de l’aplicació de mòbil Zonetacts, Puigdemont va ironitzar: “Respecto la seva vocació de treball [del govern espanyol]. Tant de bo sempre fos així.” A partir de les preguntes que li anaven formulant els usuaris, el mandatari va precisar que “res no impedirà que obrin els col·legis amb normalitat l’1-O” i va qüestionar que “en democràcia es pugui inhabilitar algú per complir amb el que aprova el Parlament”. “El que ens preocupa és que les urnes s’omplin, i això ens pertoca a tots”, va instar.

Pel que fa a la llei de transitorietat que impulsen Junts pel Sí i la CUP, va defensar que tindrà “la màxima seguretat jurídica”.Puigdemont no va concretar quants dies creu que calen per a la desconnexió de Catalunya respecte de la resta de l’Estat; es va limitar a assegurar que busca “una transició dialogada i negociada”.

El que sí que va avançar és que a l’Estat català els drets lingüístics estaran “perfectament garantits”, és a dir, que tant el català com el castellà continuaran sent llengües oficials.

En tot cas, en l’actual estat de les coses, el cap de govern va descartar una declaració unilateral d’independència (DUI): “Per a tothom que em demana per una DUI: no treballem amb aquest supòsit. Farem el referèndum, i aquesta és la millor declaració que pot fer un país.”

Qui dorm amb la CUP...

Si bé Rajoy va oferir el seu balanç de curs el 28 de juliol, convençut que amb el recurs al Constitucional guanyava quinze dies de treva i va fixar la següent reunió del seu govern el 25 d’agost, els seus ministres van marxar de La Moncloa amb l’ordre d’estar localitzables en funció de l’agenda catalana. Ahir, després de celebrar que el Tribunal Constitucional hagi deixat en suspens la tramitació exprés, Rajoy va tornar a garantir que no hi haurà votació l’1-O: “Amb tota tranquil·litat i tota moderació, dic que no hi haurà referèndum el dia 1 d’octubre.” Després d’advertir que “un governant no es pot vantar d’incomplir la llei”, va etzibar a Puigdemont: “Quan un se’n va a dormir amb gent com la de la CUP acaba tenint problemes”. Amb la CUP, Rajoy va fer un pas més retratant-los com gent “de petitesa mental” que utilitza “el mínim del cervell”.

Mentrestant, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va assumir la possibilitat que l’1 d’octubre s’instal·lin efectivament les urnes a Catalunya, però va advertir que no es tractarà d’una consulta amb garanties democràtiques, sinó d’un “pur i simple recompte sense cap valor jurídic”. En una entrevista a la cadena Ser, Narbona va demanar als catalans que no legitimin amb la seva participació un “simulacre” de referèndum que “només generarà frustracions”.

El portaveu adjunt de Junts pe Sí al Parlament, el republicà Roger Torrent, va celebrar que el PSOE hagi admès, quan falten dos mesos pel dia D, que serà inevitable que l’1 d’octubre hi hagi un referèndum a Catalunya i va instar els socialistes a fer campanya pel no.

LES FRASES

Per a tothom que em demana per una DUI: no treballem amb aquest supòsit. Farem el referèndum
Carles Puigdemont
president de la Generalitat
Quan un se’n va a dormir amb gent com la de la CUP acaba tenint problemes
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

El jutge de l’1-O defensa la Guàrdia Civil

El jutge que investiga els preparatius del referèndum de l’1-O va sortir ahir en defensa de la Guàrdia Civil i va remarcar que l’institut armat li ha comunicat prèviament totes les seves actuacions. El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va defensar la tasca del cos com a policia judicial en la causa oberta arran de les conferències de l’exsenador d’ERC Santi Vidal, a partir de les quals investiga delictes de revelació de secrets, malversació, desobediència, prevaricació i sedició. Després dels interrogatoris de la Guàrdia Civil la setmana passada a diferents alts càrrecs del govern, l’executiu va interposar una denúncia contra els agents que van dur a terme les diligències per una “greu vulneració de drets fonamentals”. Segons fonts d’Efe, el jutge recorda que la Guàrdia Civil, a qui va encarregar al març la feina de policia judicial en aquesta causa, ha actuat sempre en aquest procediment amb un escrupolós compliment de la llei d’enjudiciament criminal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA