Política

15-S, inici de la campanya del sí

JxSí, la CUP i les entitats faran junts tres grans actes en els quinze dies de campanya

Sànchez avisa que cap crida a l’abstenció ha invalidat mai un referèndum a l’Estat ni als països democràtics

L’ANC exigeix que s’aprovi la llei de l’1-O a pesar dels advertiments del TC

El PDeCAT, ERC, la CUP, Demòcrates, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium, la sectorial independentista de la UGT, la Plataforma per la Llengua, el Comitè Olímpic de Catalunya (COC), l’entitat Drets, Moviment d’Esquerres (MES), l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Solidaritat Catalana per la Independència (SI), el Centre Català de Negocis (CCN) i Súmate van presentar ahir a la plaça del Rei de Barcelona la campanya unitària pel sí al referèndum de l’1-O i el portal digital webdelsi.cat .

El suport al referèndum en què es convertirà la mobilització de la Diada d’enguany donarà el tret de sortida a la campanya pel sí, però els actes començaran oficialment el divendres 15 de setembre, a les dotze de la nit, quinze dies abans de l’1-O. Els partits i les entitats sobiranistes faran durant les dues setmanes previstes de campanya oficial tres grans actes unitaris –un d’obertura, un de tancament i un altre en l’equador de la campanya–, el principal dels quals tindrà lloc a Barcelona. “No s’entendria que la capital del país no fos la seu del gran acte unitari”, valorava ahir durant la presentació el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

Tot i que reconeix que en diverses ocasions anteriors s’havia reivindicat el caràcter decisiu de la Diada i de la crida a les urnes, Sànchez assevera que “tothom sap que la Diada d’aquest any és la més rellevant”, perquè, afirma, el referèndum de l’1-O, “si no és l’última oportunitat, que això mai es pot dir amb perspectiva històrica, sí que és la més important des de l’any 1977, i no estem disposats a perdre-la”. Per aquesta transcendència que hi donen els partits i les entitats independentistes, Sànchez la qualifica de “campanya de la gent”, perquè volen que el voluntariat assumeixi el màxim protagonisme en la mobilització i que faci proselitisme per instar a la participació en el referèndum i per convèncer de votar sí: “Sabem que l’1-O el guanyarà la gent; el convertirà en un èxit la gent.”

En aquest sentit, defensa la “presa de partit” i la implicació dels ciutadans en la campanya, perquè a les institucions només els correspon garantir les condicions de transparència, concurrència i igualtat d’oportunitats de cara al referèndum.

L’ANC ja disposa de 120.000 domassos del sí per distribuir-los arreu de les ciutats i pobles, però s’ha posat com a repte arribar al mig milió, perquè la presència als balcons torni a ser tan massiva com va passar amb les estelades en el moment més àlgid de l’entusiasme pel procés independentista.

El portal digital del sí

D’altra banda, ahir mateix es va activar el portal digital webdelsi.cat , que inclou tant un argumentari a favor de la independència de Catalunya com els formularis d’inscripció per manifestar-se en la Diada, per fer-se voluntari de la campanya i per fer-hi un donatiu.

L’ANC insta així a inscriure-s’hi durant el mes d’agost per tenir la garantia que, com a mínim, es cobriran tots els trams previstos del signe + que els manifestants dibuixaran enguany a la cruïlla que formen el passeig de Gràcia i el carrer Aragó.

Jordi Sànchez confia que l’11-S torni a mobilitzar una gernació, tenint en compte que la setmana passada ja es comptabilitzaven fins a 700 autocars reservats des de diverses comarques catalanes i ja s’hi havien inscrit 35.000 persones. Però l’entitat sobiranista també insta a fer donacions per finançar la campanya del sí a través del lloc web.

En la presentació de la campanya, ahir en destacaven el caràcter unitari tant Sànchez com el dirigent de Demòcrates, Antoni Castellà, i el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià.

En el torn de preguntes dels periodistes, Sànchez va donar prioritat a l’aprovació de la llei del referèndum per tal de legitimar la convocatòria del govern a pesar dels advertiments del Tribunal Constitucional (TC): “Hi estem d’acord i ho exigim. No entendríem cap altra opció, perquè no hi ha TC que pugui impedir un acte de sobirania.” I va reafirmar que “el Parlament té instruments per actuar sobiranament, i tan important com això és que els ciutadans estarem al seu costat”.

En canvi, pel que fa al desacord entre Junts pel Sí i la CUP sobre la data en què s’hauria d’aprovar la llei de transitorietat jurídica, Sànchez assenyalava que donaran suport a la decisió que es prengui, tant si opten per aprovar-la abans de l’1-O com només per presentar-la.

El PSOE preveu urnes

En darrer terme, el dirigent de l’ANC va aplaudir que la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, reconegui que l’1-O hi haurà urnes i que es produirà una votació tot i no reconèixer-ho com un referèndum i fer una crida a l’abstenció: “La gent intel·ligent, i la presidenta del PSOE ho és, accepta la realitat. Només els rucs la neguen.” El pas següent, hi afegeix, haurà de ser reconèixer que l’1-O serà un referèndum. I, pel que fa a la crida a no participar en la votació que faran el govern espanyol i els partits unionistes, Sànchez avisa que “falseja la realitat, perquè no hi ha precedents a Espanya ni al món que una crida abstencionista hagi invalidat un referèndum”.

LES FRASES

L’1-O és l’oportunitat més important que tenim des del 1977, i no estem disposats a perdre-la
Jordi Sànchez
president de l’ANC
Estem guanyant. El que preocupa l’Estat és que actuem com a ciutadans i no com a súbdits
Quim Arrufat
portaveu del secretariat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Un centenar d’universitaris, detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR