Política

La investigació de la trama russa als EUA s’accelera amb un jurat indagatori

El Russiagate s’apropa a l’horitzó de delictes penals

Sessions afirma que es perseguirà criminalment a qui filtri informació confidencial a la premsa

La investigació sobre la trama russa, que encapçala el fiscal especial Robert Mueller, dona senyals que va en la bona direcció i que està preparada per fer un salt de qualitat i profunditat. La decisió d’utilitzar un jurat indagatori per avançar la feina hi dona serietat, ja que permetrà demanar documents i citar a declarar testimonis sota jurament davant un tribunal.

De fet, s’apunta que ja s’ha demanat informació sobre la reunió entre el primogènit del president dels EUA, Donald Jr., amb una advocada russa que havia promès material “brut” provinent del Kremlin contra Hillary Clinton.

L’ús d’un jurat indagatori és un pas normal en qualsevol investigació, però demostra que la feina de Mueller avança en secret i que està decidit a endinsar-se en les profunditats del cas sobre els possibles lligams entre la campanya del president Donald Trump i el Kremlin, deixant la possibilitat d’acusacions i delictes en un horitzó proper.

Encara queden mesos perquè es puguin veure els fruits d’aquest nou pas, però decidir fer-lo demostra que el cas té solidesa i proves suficients. A més, creix l’opció d’acusacions formals davant la justícia.

L’equip de Trump va treure importància a l’assumpte. “La Casa Blanca està a favor de qualsevol cosa que acceleri la conclusió del treball [de Mueller] de manera justa”, va expressar el conseller legal sobre la trama russa del president, Ty Cobb. No obstant això, la confiança del Congrés en el mandatari és gairebé nul·la, i legisladors demòcrates i republicans estan treballant en lleis per protegir la independència del procés liderat per Mueller.

Tot i el nou gir del cas, Trump continua insistint que tot és una invenció. “La història russa és una fabricació total”, va afirmar divendres a la matinada en un míting electoral a Virgínia Occidental.

D’altra banda, i després de la filtració de les converses entre Trump i els líders de Mèxic i Austràlia, el Departament de Justícia va endurir el discurs contra els culpables de les filtracions a la premsa. “Hem de ser més durs”, va demanar Trump. “La cultura de les filtracions ha d’acabar”, va exigir el fiscal general, Jeff Sessions.

Si no és així, la Casa Blanca perseguirà els culpables (ja hi ha quatre acusats formalment), i revisarà les opcions de citar judicialment els mitjans que publiquin informació confidencial que pugui afectar la seguretat nacional. “El rol de la premsa [...] no és il·limitat”, va etzibar Sessions. De moment, l’FBI ha creat una unitat específica per abordar el degoteig de filtracions.

Trump descansa jugant al golf

Ahir al vespre Trump es va envolar en direcció al seu resort a Bedminster (Nova Jersey). Tot i els embolics de la Casa Blanca i els pocs resultats dels primers mesos de mandat, el president marxava de vacances. El 2011, Trump criticava el llavors president Barack Obama pel fet de marxar deu dies de vacances. “Bona ètica laboral”, va ironitzar. Ara ell n’estarà fora disset. Segons el diari The Washington Post, a finals d’agost el mandatari haurà dedicat 53 dies a activitats de lleure, incloses 33 partides de golf.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts