Política

Escòcia i el Regne Unit negocien el traspàs de més poders pel ‘Brexit’

Es reuneixen per decidir com es repartiran les competències de Brussel·les

Els escocesos reclamen que els siguin repatriades directament

Representants del govern britànic i escocès es van reunir ahir a Edimburg per negociar qui es quedarà les competències en agricultura, pesca i medi ambient que ara mateix corresponen a Brussel·les, un cop el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE). En la reunió hi van participar, per la part britànica, Damian Green, primer secretari d’estat, i David Mundell, ministre britànic a Escòcia. Per la part escocesa, el viceministre principal, John Swinney, i el ministre del Brexit escocès, Michael Russell.

El govern britànic pretén repatriar totes les competències que ara mateix té la UE al Regne Unit mitjançant la gran llei de derogació, que convertirà les lleis europees en britàniques i que s’està debatent al Parlament de Westminster. Des de Londres diuen que un cop totes les competències hagin estat transferides al Regne Unit, aleshores seran repartides als diversos governs nacionals.

En un comunicat publicat després de la reunió, Michael Russell diu: “Tal com estan les coses, recomanarem al Parlament escocès que voti en contra d’aquesta llei.”  “Tal com està redactada la llei –hi afegeix–, és poc pràctica i impracticable, i és una descarada apropiació de poders perquè Westminster es quedi la competència d’àrees significatives de la devolució de poders [els acords de 1998 de devolució autonòmica], com ara l’agricultura i la pesca.”

Remodelar la llei

El ministre escocès va exigir que els poders europeus sobre Escòcia siguin repatriats íntegrament a Escòcia i va concloure que “les propostes actuals són una amenaça directa als acords de devolució que els escocesos van votar de manera majoritària el 1997”, i que la llei s’ha de canviar per incloure “les preocupacions escoceses i gal·leses”.

Per la seva part, Damian Green, el segon de Theresa May, va dir, abans de la reunió: “Volem identificar àrees en les quals podem transferir competències”, i que “hi haurà un increment del poder de decisió de les administracions regionals”.

Russell també va lamentar que el govern britànic “abolís” de manera unilateral la comissió que May va crear per incrementar el diàleg entre Londres i els parlaments regionals. L’última reunió va tenir lloc al febrer. El govern nacionalista escocès, que exigeix que Escòcia romangui en el mercat únic, va amenaçar de convocar un segon referèndum d’independència quan es va confirmar el Brexit. No obstant això, la consulta va quedar aparcada després que els nacionalistes perdessin un terç dels seus diputats a Westminster en les últimes eleccions generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona