Política

opinió

Demografia, clima i benestar

L’agost és un bon mes per reflexionar i per analitzar tot el que ha passat, donat que els esdeveniments se succeeixen tan ràpidament que no ens dona temps de veure’ls en perspectiva i sovint ens quedem amb l’impacte puntual del moment, sense avaluar les causes que els han provocat, ni les conseqüències que poden tenir en el futur, i encara menys la solució que requeririen. I és que avui dia tenim molts fronts oberts, des de l’àmbit català, amb una data clau, la del primer d’octubre, fins al pla europeu, amb les crisis no resoltes dels refugiats, de l’economia, de la seguretat i de caràcter institucional. I en el pla mundial, a part dels interessos geoestratègics de cada estat, tenim una situació, la solució a la qual depassa l’acció d’un sol estat i els afecta tots i tota la humanitat. A aquest escenari em referiré i em centraré en tres àmbits, com són el clima, la demografia i el benestar. De les anàlisis dels experts i de les evidències que observem, està clar que estem davant d’un canvi climàtic provocat en bona part per l’acció de l’ús excessiu dels recursos naturals i de la contaminació, que ens pot abocar a la destrucció del medi si no hi posem remei.

És evident que es fan accions en l’àmbit institucional i també ciutadà i empresarial, però cal passar de les propostes als fets per evitar que els efectes extrems del clima incideixin en la vida de les persones. Aquest any ja ens hem gastat, mediambientalment parlant, el que genera el planeta durant un any i encara queden cinc mesos per acabar-lo. Pel que fa a la demografia, d’una banda l’increment de la població mundial, que ha passat de 1.500 milions l’any 1900 a 7.500 milions en l’actualitat, que és cinc vegades més, i amb la previsió de situar-se en 9.000 milions d’aquí a pocs anys –això sí, diuen els experts que desprès s’estabilitzarà–. I, per altra banda, el consum energètic i de recursos naturals per càpita és molt més gran avui que a principis del segle passat. I tot aquest escenari s’hauria de gestionar amb l’objectiu de millorar el benestar dels ciutadans, fent polítiques que garanteixin, en l’àmbit de la Unió Europea, la supervivència, l’estat del benestar i que es vagin implementant en altres zones del planeta. Tot plegat indica que s’ha de fer un cop de timó molt fort a favor de la sostenibilitat, de l’economia més vinculada a la naturalesa, en concret a favor de l’economia circular, que permet la recuperació i la regeneració dels residus, entenent també que la irrupció de les noves tecnologies pot incidir plenament en el concepte que avui tenim tan clar de treball per a tothom i que pot generar nous escenaris de la distribució de la renda i de les relacions laborals. Si som capaços de gestionar tot això amb voluntat política, generositat, solidaritat, sostenibilitat i visió de futur, encara serem a temps de llegar un món millor als nostres fills. Esperem que en tots aquests àmbits guanyi la democràcia, entesa com a voluntat i dret de la ciutadania, per sobre dels interessos particulars. Així construirem un món millor, més just i lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona