Política

procés sobiranista

No s’ha tractat la llei del referèndum per la seva “complexitat”, diu Forcadell

Demana que les altres meses de l'Estat rebin també la notificació del TSJC, perquè tenen el procediment de lectura única

La Mesa acorda portar als tribunals els càrrecs que es van negar a assistir a la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha atribuït aquest dimecres l’ajornament de l’admissió a tràmit de la proposició de Llei del referèndum, la norma que hauria de donar cobertura a l’1-O, per la seva “complexitat” i també per la “judicialització de la política”. “No hi ha obligació d’incloure-la donada la complexitat d’aquesta llei i estic valorant com ho fem”, ha manifestat en declaracions als periodistes. Forcadell també s’ha referit a la notificació que ha rebut la Mesa per part del TSJC, de l’admissió a tràmit del recurs contra la reforma del reglament del Parlament. En aquest context, ha demanat que les 14 meses de parlaments autonòmics i del Congrés rebin també la notificació ja que tenen el procediment de lectura única.

Després que JxSí i la CUP registressin la Llei del referèndum a finals de juliol, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha mantingut fora de l’ordre del dia donar el tret de sortida a la tramitació parlamentària d’aquesta llei tal com estava previst –podia incloure-la-hi fins just abans que arrenqués la reunió a les 10 del matí. L’admissió a tràmit no ha tirat endavant doncs en la reunió que ha mantingut la Mesa aquest dimecres al Parlament, la primera del nou inici de sessions que ha arrencat aquest 16 d’agost tal com es va aprovar amb la reforma del reglament.

Forcadell ha assenyalat que estan valorant com ho fan amb la normativa. A més de destacar la seva complexitat, ha reconegut que aquí ningú és “innocent” i tothom sap “la situació que vivim i de judicialització de la política i la situació que estem els membres de la Mesa. Això no vol dir que no s’inclogui, simplement avui no s’ha inclòs”, ha afegit.

Sobre si existeix la possibilitat que el text de la Llei del referèndum sigui un projecte de llei del Govern, ha dit que això ho ha de decidir l’executiu. “El projecte de llei ho han de decidir ells i no ens correspon al Parlament dir-ho”.

Sobre la notificació que ha rebut la Mesa per part del TSJC, de l’admissió a tràmit del recurs contra la reforma del reglament del Parlament, Forcadell s’ha mostrat molt crítica. De fet, ha manifestat que ara estan esperant “quan les reben les meses dels 14 parlaments autonòmics i la del Congrés que també tenen en els seus reglaments el procediment de lectura única. Si no ho reben, vol dir que hi ha parlaments de primera i de segona i que es jutja les persones per les seves intencions i no pels fets”.

També ha apuntat que han presentat al·legacions al recurs d’inconstitucionalitat al procediment de lectura única i “s’ha fet per unanimitat de tots els membres de la Mesa perquè això és defensar el Parlament”.

D’altra banda, Forcadell, ha anunciat que la cambra catalana denunciarà davant els tribunals les persones que es van negar a comparèixer davant la comissió d’investigació sobre l’anomenada “operació Catalunya”, entre altres, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Entre els dirigents que van ser citats pel Parlament a la comissió d’investigació de l’anomenada “operació Catalunya” i que finalment no van acudir a la cambra catalana figuren el president del Govern central, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, així com diversos alts càrrecs de l’administració, que s’emparen en un informe del Consell d’Estat que els eximeix de l’obligació de comparèixer al parlament autonòmic. Tampoc es van presentar a la comissió d’investigació, malgrat haver estat citats, l’exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz; l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, entre d’altres.

Arran d’aquestes incompareixences, els responsables de la comissió d’investigació, dirigida per la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, van demanar a la Mesa del Parlament que informés a la Fiscalia d’aquestes absències, a l’entendre que aquest tipus de plantades estan tipificades al Codi Penal.

A la reunió de la Mesa d’avui els representants de Jxsí i CSQP (Joan Josep Nuet) han votat a favor d’acudir als tribunals, mentre que els membres de C’s i PSC han votat en contra. Els altres dos grups de la cambra, el PP i la CUP, no tenen representants amb dret a vot a la Mesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona