Política

El Constitucional rebutja per unanimitat el recurs del govern pel reglament

El TC no admet les al·legacions sobre la tramitació exprés i la manté suspesa per anul·lar-la a la tardor

El TSJC notifica a la mesa la suspensió de l’article

L’endemà del pont de la Mare de Déu d’Agost, el Tribunal Constitucional va apujar la persiana ahir per celebrar una insòlita reunió estival per resoldre dos recursos pendents: el de Juana Rivas per retenir la custòdia dels fills i el del govern de la Generalitat sobre la reforma del reglament del Parlament que permet la tramitació exprés que tenen altres cambres com ara el Congrés i que va servir precisament per reformar la llei del TC el 2015. En una reunió de noranta minuts iniciada a les cinc de la tarda, el TC va rebutjar per unanimitat el recurs d’empara de la Generalitat i, per tant, manté l’article 135.2 del reglament en suspens.

El reformat reglament ja estava en suspens des del 31 de juliol perquè és l’efecte que produeix el TC amb la mera admissió a tràmit d’un recurs d’inconstitucionalitat quan qui el firma és el president espanyol. El que va fer ahir el tribunal que presideix el conservador Juan José González Rivas des del març és desestimar totes les al·legacions catalanes.

En la súplica, el govern de Carles Puigdemont va denunciar un abús de dret i una desviació pel fet que el recurs de Rajoy no atén la inconstitucionalitat del nou reglament, sinó que es basa en la presumpció que la lectura única es farà servir en un cas concret: aprovar la llei del referèndum registrada al Parlament. En l’argumentari, el govern català inclou el recordatori que el reglament d’altres parlaments –en al·lusió al Congrés– preveuen la lectura única i mai han estat impugnats o objecte de recurs.

En la reunió estival d’ahir, que es va celebrar envoltada de suspicàcia perquè el 16 d’agost era la data anunciada per Rajoy per celebrar un Consell de Ministres extraordinari si el Parlament movia fitxa –hi va haver sanedrí de ministres a La Moncloa, però pel Prat–, González Rivas va aplegar de nou la unanimitat dels magistrats, com fa des del març en dictàmens sobre el procés. Des del 9-N del 2014, el TC té la jurisprudència que el recurs contra l’admissió a tràmit només té cabuda si és per defectes formals i no pel fons, que era el cas del text del govern. Hores abans del revés del TC, dues funcionàries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van acudir al Parlament per notificar a la mesa que l’article 135.2 del nou reglament està suspès per la mera admissió a tràmit del recurs de Rajoy.

El PSOE fa costat a Rajoy i vol acció

Quan La Moncloa veu el delicte de sedició com l’arma per frenar l’1-O, el PSOE fa un exercici d’equilibri entre el suport a Rajoy –a qui exigeix la dimissió– contra el referèndum i la crida a l’acció. La vicesecretària general, Adriana Lastra, admet que li sembla “molt bé” frenar l’1-O, però hi afegeix que Rajoy ha de tenir “més energia en el desmuntatge de l’independentisme”. El PSOE presenta el dia 28 les iniciatives que vol debatre al Congrés abans de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA