Política

El Regne Unit obre la porta a la lliure circulació de comunitaris

Els ciutadans de la UE podran continuar viatjant al país sense visat després del ‘Brexit’

El govern britànic treballa en un sistema de permisos per limitar el nombre de treballadors

El Ministeri de l’Interior britànic va filtrar ahir el seu pla sobre l’immigració per després del Brexit, segons el qual els ciutadans comunitaris podran continuar gaudint de la llibertat de moviment i entrar i sortir quan vulguin. També els permetrà buscar feina, però obligarà les empreses a demanar uns permisos de patrocini dels treballadors que vulgui contractar. D’aquesta manera, el govern britànic limitarà el nombre de ciutadans comunitaris que viatgin al Regne Unit per treballar al país. No queda clar, però, quins seran els seus drets ni si tindran accés a la sanitat pública i a les ajudes socials, tot i que en informes previs s’havia parlat d’un temps d’espera de quatre anys abans de poder accedir-hi.

Els detalls del nou sistema d’immigració s’han conegut després que el govern de Theresa May difongués dimecres passat uns informes oficials sobre la seva posició respecte la frontera nord-irlandesa després del Brexit, que vol continuar mantenint oberta. Els euroescèptics van criticar la possibilitat de permetre la lliure circulació de ciutadans a la frontera nord-irlandesa, ja que consideren que deixarà la porta del darrere oberta a l’entrada d’europeus. “Em preocupa que el govern permeti l’entrada de persones a través d’Irlanda”, va dir l’exlíder de l’euròfob Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP) Nigel Farage. “Per què ens hauria de preocupar la gent que entra per la porta del darrere?”, va declarar un portaveu del govern. “Sempre hem dit que el més important és que controlem la gent que té accés al mercat laboral al nostre país i els que demanin ajuts socials”, hi va afegir.

L’índex d’atur al Regne Unit és d’un 4,4% i el sector empresarial diu que la mà d’obra europea i de fora és crucial. El sistema dels ajuts socials el decideix el govern britànic sense la interferència de la Unió Europea. “Sembla que finalment els conservadors admeten que no poden controlar la lliure circulació de persones; aleshores per què insisteixen a fer mal a l’economia i baixar el nivell de vida de la gent sortint del mercat únic?”, es va preguntar Ed Davey, diputat demòcrata liberal.

El mes passat, la primera ministra britànica, Theresa May, ja va presentar al Parlament una proposta perquè els 3,2 milions d’europeus que viuen al Regne Unit puguin sol·licitar un permís especial per quedar-se de manera permanent al Regne Unit.

LA XIFRA

3,2
milions
de ciutadans comunitaris resideixen legalment al Regne Unit.

Retard en les converses sobre el pacte comercial

Les negociacions entre Londres i Brussel·les per a un futur pacte comercial podrien començar a finals d’any, segons van admetre ahir fonts governamental britàniques en declaracions al diari The Guardian. Això seria un cop per a la delegació britànica, que volia negociar l’acord paral·lelament a la resta de temes. La UE exigeix que primer s’hagi avançat en els drets dels ciutadans, la frontera nord-irlandesa i la factura de sortida, i que la resta de països europeus hi hagin donat el vistiplau en la cimera d’octubre. Precisament per accelerar el procés un cop es reprenguin les converses amb la UE a final de mes, el govern britànic va presentar dimecres els informes sobre la frontera nord-irlandesa i la proposta d’un acord temporal de duanes.

La primera ministra britànic, Theresa May, va voler enviar ahir un missatge d’optimisme i va qualificar de “molt positiu i constructiu” l’inici de les converses. Tot i que hi ha molt per fer, segons va dir, es va mostrar confiada que el Regne Unit i la UE puguin construir “una relació profunda i especial” després del Brexit. Va explicar que han creat diversos grups de treball per aprofundir en els diferents temes que hi ha sobre la taula de negociacions i que un dels més importants és el dels drets dels ciutadans europeus que resideixen al país. “Els donaré la seguretat i la confiança perquè es puguin quedar a viure aquí sempre que es respecti els britànics que viuen en països de la UE.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia