Política

TERRORISME

ATROPELLAMENT MORTAL

El món es bolca a mostrar el seu suport als barcelonins

Líders d’arreu expressen el seu condol i la solidaritat amb la capital catalana per l’atropellament d’ahir a la tarda

Governs i cancelleries rebutgen l’atac en comunicats i missatges de Twitter

Barcelona es va convertir ahir en el focus de l’interès de governs d’arreu del món per l’atropellament massiu a la Rambla, al cor del turisme català. L’atac terrorista en aquesta capital mediterrània va fer saltar les alarmes a totes les cancelleries per l’enorme afluència de visitants estrangers que arriben a la ciutat. Així, els primers a reaccionar van ser els cossos diplomàtics i els consolats que hi ha a Barcelona, oferint consells i instruccions als seus ciutadans, i seguidament van començar a aparèixer les mostres de suport amb Catalunya i els barcelonins de dirigents d’arreu del món. Per proximitat i desgraciada experiència, un dels primers a condemnar l’atemptat va ser l’alcalde de Niça, Christian Estrosi, localitat on es va produir un atropellament massiu el juliol del 2016 i que ha servit d’inspiració per a altres atacs semblants, com els ocorreguts a Londres. De fet, l’alcalde, Sadiq Khan, es va sumar a mostrar el seu suport a les xarxes, com també ho va fer, a través de la seva oficina, la primera ministra britànica, Theresa May.

Des dels Estats Units, la primera a pronunciar-se va ser la primera dama, Melania Trump, que va expressar que les seves pregàries eren per a Barcelona, i, poc després, va ser el seu marit i president, Donald Trump, qui va condemnar l’atac i va posar-se a disposició per ajudar les autoritats que investiguen el cas. “Sigueu durs i forts. Us estimem!”, va afegir-hi. També va voler enviar “una abraçada” de suport l’expresident nord-americà Barack Obama, que en nom seu i de la seva dona Michelle va publicar a Twitter que estaven “pensant en les víctimes i les seves famílies”. Des del mateix continent, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va fer pública la seva condemna a l’atac i va explicar que els cors, el condol i el suport dels canadencs “són amb les víctimes i amb les seves famílies”. També el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va expressar la seva repulsa i va expressar la seva solidaritat: “Transmeto el nostre condol per a les famílies de les víctimes.” Precisament els líders dels països llatinoamericans es van afegir a condemnar públicament els fets i a mostrar la seva solidaritat i suport amb Barcelona i les víctimes. Ho van fer a través de Twitter els presidents de l’Argentina, Mauricio Macri; el Brasil, Michel Temer; Xile, Michelle Bachelet; Equador, Lenín Moreno; Colòmbia, Juan Manuel Santos; el Perú, Pedro Pablo Kuczynski, i Bolívia, Evo Morales.

Des del continent europeu, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va mostrar les seves condolences a través d’un portaveu que va reivindicar els llaços entre tots dos països, i el ministre d’Afers Estrangers alemany va assegurar que “el terrorisme no ens dividirà”. El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, va mostrar el seu afecte a la ciutat “amiga” de Barcelona i va afegir que “Itàlia està amb les autoritats locals i les espanyoles”. També el primer ministre grec, Alexis Tsipras; el belga, Charles Michel; el president d’Àustria, Alexander van der Bellen, així com governs europeus, com els dels Països Baixos, Portugal i Andorra, van emetre comunicats de condemna. Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, va fer pública la seva repulsa a l’atac.

Les institucions europees també van fer costat als barcelonins en aquestes circumstàncies especialment dures, i els presidents dels seus tres màxims òrgans –Comissió, Parlament i Consell– van rebutjar l’atemptat i es van solidaritzar amb les víctimes.

LES FRASES

Els Estats Units condemnen l’atac terrorista a Barcelona i farà el necessari per ajudar. Us estimem!
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS
Tots els meus pensaments i la solidaritat de França per a les víctimes del tràgic atac
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA
Els meus pensaments són amb les víctimes de l’atac terrible i els serveis d’emergència
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA

Els EUA s’ofereixen per atrapar i castigar els autors

L’atemptat va sorprendre el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, en una cimera amb el ministre d’Afers Estrangers del Japó, Taro Kono, en plena crisi per l’escalada bèl·lica de Corea del Nord. Tillerson, en una roda de premsa posterior des de la seu del seu departament, a Washington, va fer esment a l’atac que acabava de passar a Barcelona i va llançar un advertiment als seus autors: “Els terroristes d’arreu del món heu de saber que els Estats Units i els nostres aliats estem determinats a trobar-vos i dur-vos a la justícia.” En uns termes similars el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va fer una compareixença pública des de Panamà, on és de visita oficial, en què va expressar en nom seu i del seu president, Donald Trump, el condol i la solidaritat amb Barcelona pel tràgic succés, i va posar a disposició de les autoritats “qualsevol cosa que sigui necessària per ajudar”, també per atrapar i dur davant la justícia els autors de l’atropellament: “Els Estats Units estan preparats per assistir la gent de l’Estat espanyol i per trobar i castigar els responsables”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona