Política

Puigdemont i Rajoy compareixen plegats per exhibir unitat i sincronia

Presideixen una reunió per coordinar actuacions i llencen un missatge de fermesa contra el terrorisme

Lloen la resposta policial i la valentia ciutadana

En una estampa gairebé inèdita, almenys des que es va iniciar el procés sobiranista, els presidents català i espanyol, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, van comparèixer plegats poc abans de quarts de tres de la tarda per agrair la feina dels cossos de seguretat i refermar la imatge d’unitat contra el terrorisme gihadista. Va ser a la sortida de la reunió del comitè de coordinació dels serveis de seguretat de l’Estat i la Generalitat, a la seu del Departament d’Interior a Barcelona, que el català va titllar de “profitosa per intercanviar coneixements”, en què van participar, a més dels caps policials, diversos consellers i ministres, i l’alcaldessa Ada Colau.

Els dos presidents van voler transmetre un missatge de confiança i de sincronia entre cossos policials, administracions i, al cap i a la fi, polítics. “És el que desitja la gent i el que ens fa ser més eficaços”, sostenia Rajoy, que recordava que els governs hi són “per donar suport” a les policies i no per suplantar-ne la funció. “Hem de ser capaços de treballar junts i intercanviar el que calgui, d’actuar com un equip”, subratllava l’espanyol, per a qui aquesta voluntat “genera confiança”. Rajoy, que recordava que aquesta és la principal preocupació avui a Europa, es posava com a “objectius” ara atendre els ferits, aclarir els fets d’aquests dies a Barcelona i altres localitats catalanes, detenir els criminals i evitar futures accions similars. Rajoy, a més, anunciava que, després de contactar amb els principals líders, dilluns ha convocat els partits estatals a una reunió del pacte antiterrorista que serveixi també per visualitzar la unitat entre totes les tendències polítiques.

Puigdemont, que com a amfitrió tancaria la declaració, va emfasitzar la “gratitud” cap a les forces de seguretat –i especialment cap als dos agents dels Mossos ferits a Barcelona i a Cambrils–, que treballen per minimitzar els danys, perseguir els assassins i prevenir noves accions. “Fan bé de confiar en la nostra policia”, s’enorgullia. Ara bé, el que més va lloar el president va ser la “resposta admirable” als atemptats de la societat catalana, que després d’anar a dormir, “colpida i consternada”, es va llevar “determinada a guanyar”, i es va sobreposar amb els crits espontanis de “No tinc por” a la plaça de Catalunya, que ell veu “la principal arma d’una societat decent”. Puigdemont destacava que la ciutadania va respondre al terror amb el retorn immediat a la normalitat, simbolitzada per la “reconquesta de l’espai públic”.

LES FRASES

La normalitat s’ha anat reconquerint; el «No tinc por» expressa la millor arma d’una societat decent
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Hem de ser capaços de treballar junts i d’intercanviar el que calgui; d’actuar com un equip
Mariano Rajoy
president del govern estatal

L’Estat debat si manté l’alerta 4

Després de viure a Barcelona la resposta a l’atemptat, el govern espanyol reunirà avui al Ministeri de l’Interior una mesa extraordinària de la lluita contra el terrorisme per avaluar si manté el nivell d’alerta –ara de 4 sobre 5– o bé l’eleva al màxim. El nivell 4, en vigor des del juny del 2015 arran dels atemptats a França, suposa un risc alt d’atemptat. El salt a l’inèdit nivell 5 implicaria una acció “imminent” i que l’exèrcit patrulli pels carrers. El titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, n’informarà al migdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona