Política

Cop islamista a Barcelona

Clam contra el terror

L’homenatge a les víctimes aplega unes 100.000 persones al centre de Barcelona i reuneix les màximes autoritats de l’Estat espanyol i de Catalunya

Els líders polítics refermen les crides a la unitat de tots els partits

Barcelona va enlairar ahir un clam unànime, unitari i ensordidor des de la plaça de Catalunya, amb el crit de “no tinc por”. Va ser un llarg silenci d’homenatge a les víctimes dels atemptats, intercalat espontàniament amb el crit d’aquesta consigna i els aplaudiments dels assistents. Uns aplaudiments que en diverses ocasions van fer arrencar el vol als característics coloms de la plaça de Catalunya, cosa que donava un missatge plàstic molt contundent de rebuig del terror. Segons fonts de la Guàrdia Urbana, a la plaça, encerclada de fortes mesures de seguretat, s’hi van congregar unes 30.000 persones, i calculen que n’hi havia unes 70.000 més als voltants.

La primera fila del minut de silenci va contribuir a recalcar el missatge d’unitat al qual després es van referir tots els dirigents polítics. Hi havia les màximes autoritats de l’Estat, amb el rei, Felip VI; el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; el president català, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al capdavant. A la primera fila del minut de silenci, també hi havia el vicepresident català, Oriol Junqueras, al costat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, acompanyats de la plana major dels partits polítics espanyols i catalans, en una imatge de ressons excepcionals a la capital catalana.

Els governs espanyol i català hi van tenir una nodrida representació, amb la presència dels ministres Ignacio Zoido (Interior) i Dolors Montserrat (Sanitat) i dels consellers Turull (Presidència), Forn (Interior), Romeva (Exteriors), Vila (Empresa i Ocupació), Comín (Sanitat), Borràs (Governació) i Ponsatí (Ensenyament).

Passada la concentració d’homenatge a les víctimes, els líders polítics espanyols van refermar les crides a la unitat en la resposta de tots els partits, amb la vista posada en la reunió del Pacte Antiterrorista, dilluns que ve. “Que estiguem units aquí demostra que compartim un desafiament comú, i això està per damunt d’ideologies i creences”, va assegurar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va defensar que la societat catalana i espanyola esperen dels seus polítics aquesta “unitat” davant el terrorisme gihadista. “El pacte demostra la necessitat d’anar tots de la mà”, hi va afegir. En aquest aspecte també va posar l’èmfasi el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que va demanar que l’exemple de la concentració es traslladés al Pacte Antiterrorista.

Al costat del màxim dirigent del PSOE, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va remetre al clam que s’havia sentit a la plaça: “No tenim por, no pensem canviar, continuarem sent una societat oberta, lliure, tolerant, que acull tothom i molt lligada als valors democràtics.”

També es van referir a aquest tarannà el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Iglesias va recalcar: “Els terroristes i els fanàtics no robaran a Barcelona i a Catalunya el que signifiquen per a la resta de pobles d’Espanya i del món.” A més, va adreçar “una abraçada emocionada” i una “carícia” als barcelonins, de qui va destacar la seva solidaritat. “No ens doblegaran, aquesta ciutat continuarà sent una ciutat oberta, solidària, fraterna”, va reblar Domènech.

El líder de C’s, Albert Rivera, flanquejat per altres dirigents del partit, com ara Juan Carlos Girauta i Inés Arrimadas, va defensar la necessitat de la reunió del Pacte Antiterrorista. Malgrat dir que feia més d’un any que no es reunia i que calia “més dotació” per a la fiscalia, l’Audiencia Nacional i la policia, Rivera hi va afegir que no era “dia de crítiques”. I va instar els partits a “treballar junts contra el terrorisme” i, “en fred”, prendre “les mesures necessàries”. “Com a barceloní”, va agrair el comportament “exemplar” de la ciutat davant la barbàrie. “La Rambla continuarà sent símbol d’una ciutat cosmopolita i oberta”, va subratllar.

Al migdia, al Parlament, la seva presidenta, Carme Forcadell, va llegir un manifest en nom de tots els representants de la cambra, en el qual va expressar la “repulsa més enèrgica dels brutals atemptats”. Forcadell va comparèixer acompanyada de tots els membres de la mesa, per mostrar “la unitat de les forces en defensa de la democràcia i en el combat per erradicar la violència”. I va expressar el reconeixement a la tasca dels cossos de seguretat i el personal sanitari i a l’actitud “humanitària i acollidora” de l societat catalana.

Tots els regidors de l’Ajuntament de Barcelona van entrar plegats a la plaça de Catalunya, després d’haver fet, en una comissió extraordinària, una declaració institucional de condemna dels atemptats. El ple va acordar recalcar que “els valors de la ciutat romandran intactes” i continuarà sent “una ciutat de pau, orgullosa de la seva diversitat i convivència”. La declaració acabava amb aquesta consigna: “Tornarem a caminar per la Rambla.”

Entre els dirigents i diputats de totes les formacions aplegats a la plaça de Catalunya, hi havia Marta Pascal (coordinadora general del PDeCAT), Mireia Boya i Gabriela Serra (CUP), Marta Rovira (secretària general d’ERC) i Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC), Joan Josep Nuet (Catalunya en Comú) i Albano Dante Fachin (Podem). Altres assistents van ser el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; representants de la comunitat islàmica i pakistanesa; el bisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el líder de la UGT, Josep Maria Álvarez, a més de representants de l’exèrcit i els cossos policials.

LES FRASES

La societat catalana i espanyola espera la unitat de tots els demòcrates davant el terrorisme gihadista
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Barcelona ha estat una referència de tolerància, llibertat i diversitat, i els fanàtics no els les robaran
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Als polítics, no sols ens toca posar tuits i donar el condol, sinó que ens toca protegir els ciutadans
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona