Política

Estats Units

Trump acomiada el polèmic Steve Bannon en plena crisi sobre el racisme als EUA

Prescindeix del cap d’estratègia de la Casa Blanca pressionat pels seus assessors

Els fets de Charlottesville precipiten l’adeu d’un dels ideòlegs de l’extrema dreta

La gran majoria dels terratrèmols a la Casa Blanca arriben sempre divendres, i ahir no va ser cap excepció. En un nou sacseig de l’administració, el president Donald Trump va acomiadar el seu cap d’estratègia, el polèmic Steve Bannon, gran ideòleg del populisme i de l’acostament a tesis de l’extrema dreta.

Si una paraula ha acompanyat sempre la figura de Bannon és polèmica. Vist com la imatge del nacionalisme blanc i el populisme més exacerbat de l’administració Trump, la victòria de Trump en les eleccions no es podria entendre sense ell. Va ser qui, contra pronòstic, va dissenyar el missatge políticament incorrecte del magnat perquè atrapés sectors descontents del país, amb l’economia, el proteccionisme i l’aïllament com a eixos centrals.

L’empremta de Bannon es notava molt sovint a la Casa Blanca. Els discursos més foscos i les decisions més polèmiques (el vet migratori, la sortida de l’Acord de París) portaven la seva traça. Fins que va arribar un moment en el qual fins i tot li va treure el focus mediàtic –fa mesos la revista Time va dir d’ell que era el “gran manipulador” i el “president a l’ombra”– i cada vegada havia quedat més arraconat i sense poder real.

Trump, enfurismat pel protagonisme de qui fins i tot va arribar a integrar el Consell Nacional de Seguretat, l’acusava de ser el principal filtrador de material nociu a la premsa. Gairebé tot el gabinet i l’equip d’assessors estava en contra de la presència d’una figura tan polèmica.

Els incidents racistes de fa una setmana a Charlottesville (Virgínia) van empènyer Trump a prendre una decisió. Els auguris no eren bons. “Veurem què passa amb el senyor Bannon”, va dir Trump dimarts passat. Bannon era una de les figures més prominents del supremacisme blanc a l’administració.

Com en totes les sortides de la Casa Blanca, les versions sobre què va passar són molt diferents segons l’entorn que les expliqui. Els més pròxims a Bannon asseguren que havia presentat la dimissió el 7 d’agost passat perquè es fes efectiva una setmana després, en l’aniversari de la seva entrada a la campanya del magnat.

L’entorn de president, per la seva banda, explica que Trump va decidir acomiadar-lo per la pressió dels seus assessors i que hauria comunicat la decisió ahir al matí. Bannon no va participar en la reunió de seguretat nacional d’ahir a Camp David.

El nou cap de gabinet, el general John Kelly, veia en Bannon una distracció. En la seva feina de neteja de personal tòxic, tot feia pensar que Bannon seria el següent.

“El cap de gabinet de la Casa Blanca, John Kelly, i Steve Bannon han acordat mútuament que avui seria l’últim dia de Steve. Estem agraïts pel seu servei i li desitgem el millor”, va dir de forma breu la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders.

El futur es preveu apassionant. Bannon tornarà a liderar Breitbart, el mitjà d’ultradreta seguit per la base més radical del trumpisme, i ho farà no només amb el reconeixement de la feina feta a la Casa Blanca: un multimilionari està disposat a injectar milions de dòlars al seu diari digital per anar a la “guerra”.

Tot i que el mandat de Trump ja no es pot separar de les tesis de Bannon sense patir un daltabaix encara major, l’exalt càrrec del govern encara no ha acabat la croada contra els anomenats “globalistes de Nova York”, el grupuscle de l’entorn de Trump integrat per banquers i milionaris que no creuen en el proteccionisme econòmic.

Ja fa temps que la batalla és viva, però quedava apaivagada perquè es feia de portes endins de la Casa Blanca. Ara el panorama ha canviat. I un dels primers a rebre, de ben segur, serà el gendre del president i un dels líders dels “globalistes”, Jared Kushner.

Mitt Romney: “Que demani perdó”

El candidat republicà a la Casa Blanca el 2012, Mitt Romney, es va afegir ahir al cor de crítiques a Trump a càrrec de prominents conservadors instant el president a adreçar-se a la nació i demanar perdó pels comentaris que va fer sobre els incidents de Charlottesville equiparant supremacistes blancs amb activistes pels drets humans. Crític amb Trump durant la campanya, el magnat el va arribar a considerar pel càrrec de secretari d’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona