Política

Londres apressa la UE a obrir la negociació sobre la futura relació bilateral

Al·lega que les empreses han de saber quina situació trobaran quan surtin de la Unió, el 2019

Brussel·les prefereix tancar primer altres qüestions

El Regne Unit demana a la UE que sigui flexible i accepti canvis en la negociació del Brexit. El ministre britànic que negocia amb Brussel·les la sortida de la UE, David Davis, va instar la Comissió Europea a cedir en la seva posició que s’ha d’acordar primer la factura que ha de pagar Londres per la sortida, abans que abordar les futures relacions bilaterals.

Londres vol imprimir velocitat a les converses i poder garantir ja a les empreses quina situació es trobaran quan el Regne Unit abandoni la UE, el març del 2019. Aquesta mateixa setmana, el govern de May té previst publicar una nova tanda de documents amb les seves propostes sobre les futures relacions amb la UE, incloent-hi qüestions espinoses com ara com resoldre eventuals contenciosos al marge del Tribunal Europeu de Justícia.

“Crec fermament que la primera part de les negociacions ha demostrat que moltes qüestions sobre la nostra sortida [de la UE] estan inextricablement lligades a la nostra futura relació”, va escriure Davis al rotatiu Sunday Times.

“Les dues parts necessitem començar a discutir de seguida la nostra futura associació, i això volem que passi després del Consell Europeu de l’octubre”, hi va afegir tot alertant que el rellotge avança. Brussel·les defensa que, abans de considerar la futura relació bilateral, cal aclarir primer altres temes, com ara l’esmentada factura de sortida, però també els drets dels ciutadans expatriats i la frontera entre les dues Irlandes.

Pels britànics, però, resoldre en primer lloc la qüestió de les relacions futures ajudaria a desbloquejar els temes que més amoïnen la UE. Davis va insistir que la contribució financera que Londres haurà de pagar per marxar del club comunitari “no quedarà suspesa” quan hagi sortit de la UE i va assegurar que els negociadors britànics estan estudiant “punt per punt” la proposta de factura que li reclama Brussel·les, “tal com els contribuents esperen que fem”.

El ‘Brexit’ dur és el més beneficiós, segons un informe

Un informe d’acadèmics i exassessors governamentals britànics sosté que un ‘Brexit’ dur seria més avantatjós per al Regne Unit que un de suau, i que l’eliminació de totes les tarifes comercials reportaria enormes guanys al país. En concret, el document calcula que si Londres aixequés les tarifes i barreres comercials –de manera unilateral o en el marc d’acords comercials–, l’economia del país rebria un impuls anual d’uns 147.700 milions d’euros. Un ‘Brexit’ dur –sense accés al mercat únic– és “econòmicament molt superior” al ‘Brexit’ suau, diu Patrick Minford, responsable de l’informe, titulat ‘Del projecte por al projecte prosperitat’. Per contra, Minford critica l’enfocament del ‘Brexit’ del ministre de Finances, Philip Hammond, perquè “tira per la borda la llibertat que tant ha costat conquerir davant de la normativa de la UE”. Pels detractors del ‘Brexit’ dur, però, les teories de Minford equivalen a un “suïcidi econòmic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona