Política

Madrid ajuda Berlín en el seu últim xoc amb Ankara

L’Audiencia Nacional posa en llibertat condicional l’escriptor turcoalemany detingut dissabte a Granada

Merkel agraeix el gest i busca com treure nou compatriotes més de presons turques

El ministre d’Afers Estrangers alemany, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, va aconseguir tallar a temps el que semblava el següent capítol negre en les relacions amb Turquia. De retorn de Barcelona, on havia representat el govern d’Angela Merkel enmig de la commoció per l’atemptat de la Rambla, va expressar ahir sense embuts el seu “alleujament” per l’alliberament de l’escriptor Dogan Akhanli. A aquest autor de 60 anys, nascut a Turquia i exiliat a Colònia des de 1991, se l’havia detingut dissabte a Granada, amb una ordre internacional emesa per Ankara. Té la nacionalitat alemanya i la possibilitat que fos extradit a Turquia per Espanya, aliat lleial al govern de Merkel, havia encès les alertes a Berlín. Ràpidament, es va activar la maquinària per impedir-ho. Al vespre, també Merkel va celebrar la posada en llibertat i es va oferir per parlar del cas amb Rajoy “en qualsevol moment”.

Ara per ara hi ha nou ciutadans amb passaport alemany empresonats per motius polítics en diferents presons de Turquia, tots ells pendents de judici des de fa mesos. El cas més conegut és el del corresponsal del diari conservador Die Welt Deniz Yücel, detingut al febrer, sense que cap gestió de Berlín servís ni per millorar la seva situació a la presó. O el de l’activista Peter Steudner, detingut al juliol quan participava en un seminari sobre drets humans a Istanbul. Les protestes de Merkel, Gabriel i la resta de la classe política, a més d’ONG internacionals, no han servit de res. “El llarg braç de Recep Tayyip Erdogan arriba fins a Espanya”, va titular divendres Der Spiegel. Es va recordar que a principis d’agost s’havia detingut, a Barcelona, l’escriptor suec d’arrels turques Hamza Yalcin, de qui també en reclama l’extradició Turquia.

Merkel s’ha estalviat el pitjor gràcies a la intervenció de Gabriel davant del seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis, i les gestions exprés de l’advocat d’Akhanli davant de l’Audiencia Nacional. Ahir, el jutge Fernando Andreu va posar en llibertat condicional l’escriptor, que no pot sortir de l’Estat.

La detenció d’Akhanli, de vacances a Andalusia, es va produir quan encara bullien les protestes per la “incursió” d’Erdogan en la campanya per a les generals de setembre. El president va demanar als turcs amb dret de vot a Alemanya –la meitat dels 3,2 milions de persones d’origen turc que hi viuen– que no votin ni Merkel, ni l’aspirant socialdemòcrata Schulz, ni els Verds, tots “enemics de Turquia”.

Dels armenis als kurds

Plou sobre remullat, en el conflicte persistent entre Berlín i Ankara. L’empresonament per motius polítics dels ciutadans alemanys n’és només un capítol. La flama, la va encendre l’any passat la condemna del Bundestag del genocidi armeni de durant l’imperi otomà, fa un segle. Des d’aleshores, s’han prohibit visites de diputats alemanys als seus soldats en bases turques. I Berlín ha vetat campanyes electorals amb ministres d’Erdogan en territori alemany. El líder turc ha acusat Merkel de pràctiques nazis i de protegir terroristes kurds i sospitosos del cop d’estat fallit del 2016.

LA DATA

24.09.17
Eleccions
generals a Alemanya. El govern de Merkel acusa Erdogan d’ingerència en la campanya electoral

LES FRASES

Respondrem a Alemanya amb la mateixa hostilitat
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA
La Interpol no pot ser utilitzada per a coses així [ordres d’arrest d’opositors]
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona