Política

May anuncia la desconnexió de la justícia europea

Assegura que, després del ‘Brexit’, el Tribunal de Luxemburg deixarà de tenir jurisdicció sobre el Regne Unit

Membres del seu govern matisen que la desvinculació tardarà encara uns quants anys

Theresa May torna a caure en contradiccions. Després d’afirmar ahir que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) deixarà de tenir jurisdicció al Regne Unit un cop consumat el Brexit –el març de 2019–, responsables del govern britànic desmentien minuts més tard la primera ministra en matisar que l’alt tribunal podrà continuar tenint autoritat al país durant el període de transició.

El govern britànic va publicar ahir un nou informe amb la seva proposta per garantir que el TJUE no tindrà jurisdicció al Regne Unit. En el document diu que, si bé vol establir una “relació especial” amb els 27 països membres després del divorci, no considera que sigui “ni necessari ni apropiat” que el TJUE continuï governant en el seu territori. I va remarcar que el TJUE no té jurisdicció sobre cap estat que no pertanyi a la UE. La posició de Londres no és compartida per la UE, que considera que el tribunal amb seu a Luxemburg ha de continuar protegint els drets dels ciutadans europeus que visquin al Regne Unit després del Brexit.

Conscient de la posició europea, en l’informe el govern britànic assegura que la seva intenció és la de “treballar de manera constructiva” amb la UE per tal d’assolir un acord. També proposa la creació d’una comissió conjunta, una mena d’organisme d’arbitratge que permeti resoldre conflictes com ara els drets dels ciutadans.

Després de presentar l’informe, May va anunciar la desvinculació automàtica del TJUE. “Serem capaços de fer les nostres pròpies lleis perquè els jutges britànics puguin interpretar-les, i el Tribunal Suprem britànic serà l’últim àrbitre de les lleis.” Precisament el president del Tribunal Suprem britànic, David Neuberger, va demanar al govern de May més claredat sobre el paper que representarà el TJUE després del Brexit. Els empresaris britànics també li demanen transparència.

Experts legals han explicat que el Regne Unit no es podrà desconnectar totalment si vol continuar tenint accés el mercat únic i pertanyent a la unió duanera, tal com va anunciar la setmana passada. El mateix ministre de Justícia, Dominic Raab, va reconèixer que caldria “alguna mena d’arbitratge” després del Brexit. L’organització proeuropea Open Britain va qualificar la proposta britànica de “frustrant” per la seva “vaguetat”. Per la seva banda, el representant del Parlament en les negociacions del Brexit, Guy Verhofstadt, va piular a Twitter que el TJUE haurà de “tenir els ulls ben oberts” per poder defensar els drets dels ciutadans europeus residents al Regne Unit.

Aquests darrers dies, l’executiu de May està presentant una sèrie d’informes per exposar la seva posició respecte al Brexit amb vista a la tercera tanda de negociacions, que començaran a la fi de mes, després que la UE li hagués retret falta de claredat. El seu posicionament s’ha suavitzat, i ara es decantaria més per un Brexit suau, és a dir, continuar dins de la UE i del mercat únic, tal com li demana el sector empresarial. No obstant això, continua enviant missatges contradictoris.

LA FRASE

Farem les nostres pròpies lleis i el Tribunal Suprem britànic serà l’últim àrbitre
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona