Política

terrorisme

crisi policial

L’Estat nega que Bèlgica els informés de l’imam de Ripoll

El ministre Zoido contradiu l’alcalde flamenc que assegurava que havia alertat les autoritats espanyoles

El fiscal de París aporta alguns detalls més de la fugaç estada a París dels terroristes

Passat el dol oficial, han començat a aflorar les acusacions encreuades de responsabilitat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils entre institucions i cossos policials. Després que sindicats de la Policía Nacional espanyola i de la Guàrdia Civil admetessin dimarts que tenien informació sobre els presumptes autors que no van compartir amb els Mossos d’Esquadra, el ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, va negar ahir que cap institució de Bèlgica informés sobre l’imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, contradient així l’alcalde de la localitat flamenca de Vilvoorde, Hans Bonte, que abans-d’ahir assegurava que havien transmès les seves sospites sobre Es Satty a les autoritats espanyoles. El batlle va explicar a diversos mitjans, entre els quals, Efe, que el 2016 havia preguntat a l’Estat espanyol si Abdelbaki tenia vincles amb el terrorisme islamista. Zoido, però, va desmentir-ho ahir des de París, on es van trobar les cúpules policials espanyoles i franceses. “Ni la Policía Nacional ni la Guàrdia Civil havien rebut cap comunicació de les autoritats belgues”, va defensar des de la capital francesa.

“Viatge llampec” a París

Malgrat que el ministre espanyol no va concretar gaires detalls sobre la visita que alguns dels implicats en els atemptats van fer a França poc abans dels atacs, el fiscal de París François Molins sí que va concretar que tenien constància que “a priori dos o tres” membres de la cèl·lula havien passat per la capital francesa entre els dies 11 i 12 d’agost, en un viatge llampec del qual encara no s’ha pogut aclarir l’objectiu. Tot plegat s’ha sabut arran d’un control de velocitat que va fotografiar el vehicle a nom de Mohamed Aallaa, germà de Sadi Aallaa, abatut a Cambrils divendres a la matinada. Es tracta de l’Audi A3 que es va convertir en arma terrorista a la localitat tarragonina. Molins no va explicar el motiu d’aquest viatge d’urgència a França dels terroristes, qüestió que s’està investigant, però va ironitzar dient que “ningú pot creure que aquest viatge llampec es fes per comprar una càmera de fotos a l’FNAC”, establiment proper al recorregut que van fer, que també va passar Malakoff, un municipi del sud de París en què haurien fet nit, segons el fiscal. No obstant això, va declinar aclarir si l’autor de l’atropellament a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, abatut dilluns a Subirats, formava part del grup que va viatjar a França, com s’havia dit el dia abans, i va aclarir que encara és “massa aviat” per saber si la cèl·lula catalana té ramificacions a França o a la veïna Bèlgica.

LA DATA

11.8.2017
un control de velocitat
al sud de París va fotografiar el cotxe d’un dels investigats pels atemptats

Sindicats policials “miserables”

El portaveu de la Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (Fepol), Valentí Anadón, va qualificar d’“estrany” i “miserable” el comunicat de l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil i del Sindicat Unificat de Policia en què diuen que es van sentir exclosos de la investigació dels atemptats i en què apunten que si la benemèrita hagués participat en la inspecció de la casa d’Alcanar el cas s’hauria pogut resoldre abans. Anadón va criticar aquesta “polèmica artificial” i va assegurar que hi ha plena cooperació entre cossos policials. “No ha existit cap marginació”, va defensar, i va instar els cossos espanyols a especificar en quins moments i per què s’han sentit exclosos de la investigació liderada pels Mossos. “El que hem de fer ara és potenciar la col·laboració, el transvasament d’informació i l’acció coordinada”, va manifestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona