Política

Cop gihadista a Catalunya

Els secrets de l’imam

Un jutge de l’Audiencia Nacional va aprovar la intervenció telefònica d’Abdelbaki es Satty el 2005 per la seva suposada relació amb terroristes d’Al-Qaida, a Vilanova i la Geltrú

El 2015 no va ser expulsat pel seu “arrelament” en complir una condemna per tràfic de drogues

Tenia un bitllet d’avió pel pròxim 15 d’octubre

Païts el dolor i la ràbia pels brutals atemptats, els Mossos d’Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil haurien de treballar de valent (enterrant retrets mutus de falta de col·laboració) per admetre errors i idear noves estratègies amb més diàleg després de no haver percebut cap sospita vers la formació d’una nombrosa cèl·lula terrorista, amb vuit nois catalanomarroquins radicalitzats al salafisme per un imam que ja havia estat investigat per la justícia espanyola l’any 2005. La policia té fitxats tots els sospitosos de gihadisme i Abdelbaki es Satty (nascut a Madchar el 1973) ho hauria d’estar després d’haver passat un primer sedàs judicial. L’any 2015 els serveis d’intel·ligència policials, que controlen les mesquites i els seus líders, asseguren que van anar a veure Es Satty a Ripoll, sense detectar res. Hi ha qui comença a sospitar que Es Satty, considerat el líder de la cèl·lula terrorista i mort en l’explosió del xalet d’Alcanar, tenia massa llibertat per moure’s arreu. Fins i tot hi ha qui hi veu un perfil de confident policial. Però el que fins ara s’ha pogut saber és:

Suport logístic

El jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Grande-Marlaska va acceptar la petició dels investigadors d’intervenir el telèfon mòbil d’Abdelbaki es Satty un mes, de l’octubre al novembre del 2005, en considerar que “podria actuar com a intermediari per donar suport a xarxes terroristes” relacionades amb grups afins a la llavors Al-Qaida (Ansar Al Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí), tal com va avançar abans-d’ahir el diari ABC. L’acció s’emmarcava en l’operació Camaleó, que després es va vincular a l’operació Chacal, dirigida per la Guàrdia Civil, en què també es va investigar el llavors imam de Vilanova i la Geltrú, Mohammed Mrbet, absolt pel Suprem perquè hi va haver intervencions telefòniques no ben autoritzades i incriminacions no sòlides. Ara s’ha sabut que Es Satty tenia amistat amb Mrbet, i els investigadors volen repassar el material d’aquella operació.

Arrelat

Abdelbaki es Satty va ser condemnat el febrer del 2012, pel penal 2 de Ceuta, a quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues que va cometre l’1 de gener del 2010. Complerta la pena, el març del 2015, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló va anul·lar la seva expulsió pel seu “evident arrelament laboral i esforços per integrar-se”. Davant les crítiques per aquesta resolució, l’associació Jutges per la Democràcia va fer un comunicat ahir en què defensa l’acció del jutge, tot aclarint que en aquest expedient no se sabia res de les suposades relacions d’Es Satty amb el terrorisme islàmic, i que era un expedient administratiu.

L’advocacia de l’Estat, en nom de la subdelegació del govern, no va presentar cap recurs a l’anul·lació de l’expulsió d’Es Satty, segons va informar dimecres passat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el comunicat, hi afegia que el magistrat no va anul·lar la seva expulsió per caducitat i irregularitats en la notificació, com volia Es Satty, sinó que l’expulsió automàtica per haver complert una pena superior a un any de presó, com volia l’advocacia de l’Estat, vulnerava el principi de proporcionalitat, segons la nova jurisprudència estatal i europea, que fixa que s’ha d’analitzar cada cas i que “no existeixi una amenaça real ni greu per a la seguretat pública”. I llavors Es Satty no estava fitxat en cap llista policial oficial.

Grup radical i alerta

Experts afirmen que l’imam de Ripoll va abduir un grup destacat de germans (tres Aalla, dos Oukabir i dos Hychami) per la seva joventut i amb tècniques d’una secta. No s’ha trobat cap document sobre l’afiliació de l’imam més que un llibre cremat i un paper que es referien com a soldats d’Estat Islàmic, a la masia abandonada de Riudecanyes. D’altra banda, ahir va transcendir que una empresa texana, Exeintel, dedicada a l’espionatge, hauria alertat el 31 de juliol passat de l’atemptat a Barcelona després d’haver contactat per la xarxa social Telegram amb Younes Abouyaaqoub –que va ser el conductor homicida el 16 d’agost–, que suposadament els hauria confessat l’acció violenta però en petits pobles.

Viatges per Europa

En la cartera trobada parcialment cremada de l’imam de Ripoll a la masia de Riudecanyes, també es van trobar bitllets d’avió a nom d’Es Satty a Brussel·les, on té família. La policia belga explica que la comunitat musulmana de Vilvoorde –una petita ciutat de la banlieue de Brussel·les, d’on han sortit nombrosos combatents del mal anomenat Estat Islàmic– no el va voler el 2016 quan van demanar-li els antecedents penals i va fugir d’estudi. També consta que Es Satty va viatjar a París amb Younes Abouyaaqoub, el cap de setmana abans dels atemptats. Ahir autoritats austríaques comprovaven si el cervell dels atemptats havia estat en una mesquita a Viena entre el 2015 i el 2016. Els investigadors també analitzen si altres dos integrants de la cèl·lula (Mohamed Hychami i Youssef Aalla) van anar a Zuric a ser instruïts en explosius.

Immolar-se o fugir?

Mohamed Houli Chemlal, ferit al xalet d’Alcanar i empresonat des de dimarts passat per pertinença a grup terrorista, és l’únic dels quatre detinguts (els altres vuit són morts) que va assegurar que l’imam de Ripoll es volia immolar en un dels atemptats. Una acció que sobta perquè l’amo del locutori va comprar-li un bitllet d’avió, el destí no ha transcendit, pel pròxim 15 d’octubre. O l’atemptat es planejava més tard, o Es Satty no volia morir.

18.5.16
imam de Ripoll
Abdelbaki es Satty és nomenat imam de la mesquita Annour de Ripoll, en aquest data del 2016, quan l’entitat és inscrita al registre estatal de comunitats religioses. Va ser-hi fins al juny passat, i la mesquita, la segona de Ripoll, no ha tornat a obrir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona