Política

DAVID MINOVES

PRESIDENT DEL CIEMEN, CENTRE INTERNACIONAL ESCARRÉ PER A LES MINORIES ÈTNIQUES I LES NACIONS

“La va llegir i em va apartar la mirada”

“Jo era una dels milers de persones que portaven cartells en què s’expressava el rebuig al comerç d’armes del govern del PP i de la monarquia”

“No són capaços d’atacar els meus arguments, sinó que busquen el linxament personal. Aquest és el seu fracàs”

Felip VI té ara una magnífica ocasió per deixar de vendre armes a aquests països

Presideix el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (Ciemen). La fotografia que el mostra exhibint un cartell a pocs metres de Felip VI es va fer viral al cap de poques hores. Ha rebut felicitacions però també insults i alguna amenaça.

S’esperava la popularitat que ha assolit la seva imatge, mostrant una pancarta de denúncia al monarca espanyol?
Doncs no. Jo era una dels milers de persones que portaven cartells en què s’expressava el rebuig al comerç d’armes del govern del Partit Popular i de la monarquia. Suposo que la foto s’ha fet viral perquè jo estava en el lloc i en el moment oportú.
Van haver d’amagar les pancartes per entrar-les a la zona que tenien reservada?
No, no. Les vam entrar sense cap problema.
Sap si la va arribar a llegir?
Em va mirar, la va llegir, em va apartar la mirada i va continuar. Però és que jo no feia res diferent del que feien moltes altres persones. I a més, jo mai me n’he amagat. Feia setmanes que expressava la meva opinió sobre la presència de Felip VI a la manifestació i sobre qui creia que l’havia d’encapçalar.
S’ha preguntat si la va encertar, triant aquella manifestació, per expressar la seva protesta?
Una de les reflexions que feia els dies previs és que hem de modificar la resposta davant els atemptats i tenir en compte l’incompliment de la llei de comerç d’armes de l’Estat espanyol i el paper de la monarquia com a comercial de les empreses d’armament que venen a països que vulneren els drets humans, com l’Aràbia Saudita. Són països que fins i tot en informes de la secretaria d’estat nord-americana s’explica que subvencionen Daesh i algunes organitzacions terroristes. I trobo que és un bon moment per posar aquest debat sobre la taula.
Potser no van preveure els xiulets i les pancartes?
No sé en quin moment el rei Felip VI i Mariano Rajoy van arribar a creure que tindrien un bany de masses. Del que es van adonar va ser d’un bany de realitat, i la realitat és que la gent està farta de tanta manipulació.
Si hagués sabut les conseqüències de la seva acció, hauria actuat tal com va fer?
No sé si hauria portat aquell cartell o un altre ni si potser s’hauria situat un altre company allà.
Ha rebut més felicitacions o més insults?
La gent és molt lliure d’opinar, però hi ha polítiques que no es poden descontextualitzar dels efectes del terrorisme.
Molts de mitjans de comunicació espanyols han trigat pocs minuts a difondre la seva foto amb Arnaldo Otegi, per acusar-lo de terrorista.
Aquest acte té més d’un any i vaig presentar Otegi com a president del Ciemen sense cap problema. Al costat hi tenia gent com Lluís Llach, Jaume Asens, Joan Tardà, Gabriela Serra... Però em volen desacreditar a mi, en lloc de desacreditar un missatge. Suposo no tenen arguments per fer-ho. I suposo que en una piulada no els cap el paper que ha tingut Otegi en el desmantellament d’ETA i a favor de la pau.
Pensa denunciar algú?
Hi ha gent atiant l’odi. Qualsevol missatge d’odi cap a mi, per rebutjar certes actuacions de la monarquia, o del govern espanyol, són perillosos, però sortosament són una minoria. La immensa majoria de missatges que he rebut han estat d’escalf i de suport. No vull donar més importància a les amenaces i els insults rebuts. Si la cosa anés a més, aleshores ho posaria en coneixement dels Mossos.
S’ha fet un ús del seu vincle amb ERC?
Alguns en fan ús però no són capaços d’atacar els meus arguments. Busquen el linxament personal. Aquest és el seu fracàs.
Si hagués pogut adreçar-se a Felip VI què li hauria dit?
El mateix missatge però cara a cara. Ell té una magnífica ocasió per ser coherent amb el valor de la pau que dissabte va defensar, rectificar i deixar de vendre armes a aquests països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia