Política

L’últim desaparegut acorrala Macri

Manifestants s’enfronten amb la policia a Buenos Aires en una marxa per exigir l’aparició amb vida de Santiago Maldonado

Fa un mes que és desaparegut, des del desallotjament d’una protesta indígena a la Patagònia

Una massiva manifestació contra el govern de Mauricio Macri va acabar amb greus incidents. Desenes de persones van marxar, dijous, cap a la plaça de Mayo, centre de totes les protestes socials a l’Argentina, per exigir l’aparició amb vida de Santiago Maldonado, un home de 28 anys nascut a Buenos Aires que fa un mes va desaparèixer després de participar en una protesta maputxe a la Patagònia. La família i bona part de la societat argentina creu que a Maldonado el va matar la policia i va ocultar el cadàver en algun lloc perdut, però l’executiu i els votants que hi donen suport assagen altres hipòtesis menys comprometedores, com ara que va morir en una baralla sense participació policial.

La marxa de divendres va ser la veu dels qui acusen: al país dels 30.000 desapareguts, qualsevol cas que faci olor de repressió activa la protesta social. La marxa va ser pacífica fins al final, quan un grup d’encaputxats va llançar bombes incendiàries contra la Casa Rosada i va començar la repressió. La violència va deixar 23 ferits i 27 detinguts. Els incidents han estat l’evidència visible d’un cas que s’ha complicat més del que el govern esperava. A l’Argentina, no es parla d’una altra cosa des de fa un mes i la pregunta “On és Maldonado?” ha contaminat el debat polític quan falten poc més d’un mes per a les eleccions legislatives.

Reivindicació

L’1 d’agost passat, Maldonado es va sumar a l’ocupació que la comunitat maputxe d’Esquel, a 2.000 quilòmetres al sud-oest de Buenos Aires, fa en terres que pertanyen a Benetton i que consideren de la seva propietat. La gendarmeria (policia militaritzada) va intervenir per desallotjar una carretera, Maldonado va fugir cap a un lloc incert i mai més no va aparèixer. Els maputxes van denunciar que l’hi van portar els agents uniformats, però el jutge que investiga la causa no ha pogut trobar-ne indicis.

La veritat és que els investigadors no tenen cap idea de què ha passat. I en aquest mar de dubtes ha crescut la protesta contra Macri. La lluita maputxe inclou comunitats a l’altre costat de la frontera, a Xile, amb atacs més o menys violents contra els llocs de vigilància de les terres de Benetton.

El govern els considera un grup terrorista que ha rebut suport logístic de les FARC i, fins i tot, dels kurds. Més enllà de les teories conspiratives més o menys fantàstiques, la veritat és que s’han convertit en un problema. En la marxa de divendres, el germà de Maldonado, Sergio, va demanar la dimissió de la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, perquè considera que no ha fet prou per trobar Santiago.

Cas omnipresent

Des del govern han insistit que sense proves no acusaran la gendarmeria i han demanat que es confiï en la investigació. “Estem fent tots els esforços possibles per entendre què va passar i saber on és Santiago Maldonado. No permetrem cap tipus d’encobriment, anirem a fons amb la investigació i esperem que la justícia pugui avançar en tots els elements que queden per lligar”, va dir, dissabte, el cap de ministres, Marcos Peña, l’únic funcionari autoritzat per parlar en nom de Macri. Peña va parlar després dels incidents per demanar “tranquil·litat”. “La clau en això és allunyar el soroll polític de la investigació. No s’han d’afirmar coses que no estan verificades”, va dir. I va rebutjar de ple que s’equipari la desaparició de Maldonado amb la d’un desaparegut de la dictadura.

Però molta gent no creu la versió oficial i a l’Argentina no es parla de res més. El tema Maldonado ocupa tots els programes de televisió i ha arribat, fins i tot, a les escoles, on molts pares s’han sumat a una campanya del sindicat de mestres per tractar el tema a les aules. Als estadis de futbol, els jugadors porten banderes amb la llegenda “Santiago Maldonado: aparició amb vida ara”, i fins i tot el tècnic de la selecció nacional, Jorge Sampaoli, va dir que “com a argentí que va viure la dictadura” li molesta “que aquest tema no estigui resolt”.

Fins i tot la Comissió Interamericana de Drets Humans ha demanat a Macri que resolgui el tema al més aviat possible. El govern, mentrestant, insisteix que ha fet tot el possible. En defensa seva ha dit que els maputxes no confien en la justícia i per això no col·laboren amb la investigació. I també ha carregat contra aquesta comunitat, que acusa d’atacar gent innocent en la seva baralla per les terres que avui són propietat de Benetton.

El seu líder, Jones Huala, és pres a Esquel en espera que l’Argentina resolgui una comanda d’extradició que va arribar des de Xile. El govern de Macri, mentrestant, busca Maldonado. Però ha passat un mes i Maldonado no apareix, ni viu, ni mort.

LES FRASES

La violència està organitzada per algú i no reflecteix el clima de pau de l’Argentina
Marcos Peña
cap dels ministres
Hi ha un pla de repressió per no permetre la mobilització a favor de Santiago
Nora Cortiñas
dirigent de les mares de la plaza de mayo
01.08.17
Maldonado
es va sumar a una protesta indígena, que va ser dissolta per la policia, i ja no se l’ha tornat a veure.
28
anys
té Santiago Maldonado, natural de Buenos Aires i de qui no es tenen notícies des de fa un mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Puigtió
Alcalde de Sant Julià de Ramis (ERC)

“Tot i la majoria absoluta, vam pactar amb el grup de Medinyà”

Sant Julià de Ramis
Sergi Barrera
Cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

“Pels joves és impensable no formar part de la UE”

Barcelona
Política

Albiol insisteix que té funcionaris que “es toquen els nassos”

Badalona
ESTATS UNITS

Biden imposa noves restriccions per demanar asil a la frontera sud

BARCELONA
estat espanyol

Sánchez critica la citació de la seva dona amb una altra carta a la ciutadania

barcelona
memòria democràtica

Llach i Delgado a Via Laietana 43

barcelona
tribunals

L’Audiència atura la pròrroga judicial que investigava la suposada trama russa del procés

barcelona
índia

Modi es proclama guanyador amb una estreta majoria al Parlament

barcelona
guerra a gaza

Biden pensa que Netanyahu allarga la crisi per a mantenir el poder

barcelona