Política

Municipal

La gestió pública de l’aigua a Terrassa, a mitjan 2018

El govern diu que haurà de fer una tercera pròrroga forçosa a Mina abans del canvi de model que aprovarà dijous i de constituir l’empresa pública

La liquidació econòmica s’enllestirà en dos mesos

La constitució d’una entitat pública empresarial local (Epel) amb la denominació d’ Aigua de Terrassa , la fórmula entre les cinc opcions analitzades, que l’Ajuntament de Terrassa escollirà dijous en un ple extraordinari a la tarda per poder gestionar directament el servei d’abastament d’aigua, no serà operativa com a mínim fins a mitjan 2018. Així ho va manifestar ahir el regidor de l’Aigua, Alfredo Vega, després de la comissió de Territori i Sostenibilitat en què es va tractar la memòria elaborada per la comissió tècnica i política de l’aigua sobre els diferents models, la constitució i estatuts de l’empresa i l’aprovació inicial del reglament del servei. Una votació en què, com en tot el procés, hi va haver l’abstenció del soci de govern del PDeCAT –extraordinàriament hi va assistir el seu portaveu, Miquel Sàmper–, de C’s i el vot contrari del PP. El PSC, TeC, ERC-MES i la CUP hi van donar suport.

Vega recordava que aquesta és una aprovació inicial, que tindrà un període d’al·legacions fins que en un altre ple d’aquí a tres mesos es pugui aprovar el model de forma efectiva. En el temps coincidirà amb la finalització de la segona pròrroga forçosa imposada a Mina Aigües de Terrassa –9 de desembre–, fet que comportarà haver d’aprovar-ne una altra, ja que fins al novembre no estarà enllestit l’informe de liquidació econòmica que ha de posar fi a l’expedient de reversió de béns que Mina va portar al contenciós, igual que la pròrroga forçosa. Aquest document haurà de dilucidar si el consistori haurà de pagar alguna cosa o menys de dos milions per les instal·lacions a Mina, com defensa el govern, o els 60 que reclama la companyia.

En qualsevol cas, Vega es va mostrar prudent amb les dates perquè l’empresa pot interposar més contenciosos i demanar una suspensió cautelar que encara podria allargar més tot el procés. L’Ajuntament també està pendent que la companyia els respongui en breu els requeriments per inspeccionar les instal·lacions i béns, i el de la informació sobre personal i abonats.

LA FRASE

És una mica arriscat, però situaria el funcionament de l’empresa en el primer semestre del 2018
Alfredo Vega
Regidor de l’Aigua de TERRASSA

Ciutadania amb protagonisme

En els estatuts de la nova empresa pública que presumiblement s’aprovaran inicialment en el ple de dijous la ciutadania també hi tindrà un paper fiscalitzador, com demanaven els representants de la Taula de l’Aigua. El regidor Alfredo Vega va admetre que es crearà un observatori que tindrà representants veïnals i d’entitats, i que encara està pendent de tenir un reglament que n’estipuli el funcionament, però que alguns dels seus representants tindran representació en el consell d’administració de l’empresa pública. Per tant, segons Vega, “la ciutadania també tindrà un protagonisme important en aquesta visió estratègica”. Va deixar clar, però, que l’observatori serà un òrgan merament consultiu.

La nova empresa apostarà per la subrogació del personal de Mina –uns 125 treballadors– en règim de personal laboral i no en condició de funcionaris, de manera que conservaran els seus drets i condicions laborals, a més d’estalviar-se d’haver de fer oposicions com el comitè d’empresa de la companyia els havia demanat en reiterades ocasions i els polítics es van comprometre en el ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona