Política

parlament

procés sobiranista

La convocatòria del referèndum, signada col·legiadament

Puigdemont remarca el pas endavant “per la llibertat i la democràcia” del decret de l’1-O

Junts pel Sí i la CUP sotmeten a votació, a última hora i per sorpresa, la constitució de la sindicatura electoral per organitzar la consulta

“Acabo de signar, amb tot el govern, la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Per la llibertat i la democràcia!”. Amb aquest missatge, escrit en un tuit publicat just després de la signatura del decret del referèndum d’autodeterminació de l’1-O, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, resumia una jornada històrica i maratoniana, que es va allargar per filibusterisme parlamentari i per aspectes tècnics com la publicació del decret al DOGC abans de ser firmat.

L’escenografia posterior al debat parlamentari va ser molt cuidada. Un cop aprovada la llei del referèndum, i mentre no es publicava al BOPC i al DOGC el president de la Generalitat i els membres del govern es van reunir simbòlicament al saló quatre del Parlament, on es reunia l’executiu català durant l’època de la República. Van estar reunits durant pràcticament una hora i, així que el decret va ser publicat al DOGC, el van firmar, amb un bolígraf Bic el vicepresident, Oriol Junqueras.

Ja en la sessió de control, a primera hora de la tarda i abans que s’aprovés la llei del referèndum, el president de la Generalitat va garantir que la consulta de l’1 d’octubre se celebraria tot i les traves de l’Estat, i va garantir que encara aquest repte polític amb “serenitat, fermesa i molta esperança”. Carles Puigdemont va acusar el govern espanyol i, en concret, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, de proferir “amenaces” contra els membres del govern i contra els partidaris de la independència de Catalunya. Ho deia després que Saénz de Santamaría hagués comparegut per anunciar que presentaran un incident d’execució al Constitucional després que la cambra catalana hagi ignorat els advertiments del TC.

El president de la Generalitat va respondre a les preguntes de la líder Ciutadans, Inés Arrimadas, i el del PP, Xavier García Albiol, sobre la norma que es va aprovar a la tarda. Arrimadas li havia exigit que renunciés al programa independentista amb un advertiment: “És a punt de cometre l’error més gran de la història democràtica de Catalunya i vostè serà el primer responsable”.

El líder del PP, Xavier García Albiol, per la seva banda, va considerar que la tramitació de la llei del referèndum ha estat “la pitjor crisi institucional que ha viscut Catalunya en 36 anys” des del cop d’estat al Congrés.

Puigdemont --com dimarts ja va fer el portaveu del govern, Jordi Turull-- va esgrimir una reforma del Codi Penal del 2005 que estableix que organitzar un referèndum –sense tenir competències per a això– “no és un crim”, segons interpreta de la reforma. A la nit s’aprovaria la norma que l’empara.

La llarguíssima jornada d’ahir es va allargar encara molt més després de la firma del decret després que els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP demanessin una nova alteració de l’ordre del dia per votar la constitució de la sindicatura electoral del referèndum. Forcadell, va donar una hora de termini als grups per proposar candidats i, tot seguit, va convocar una mesa extraordinària per decidir sobre un nou escrit de reconsideració de Cs i la petició de l’informe jurídic que, a última hora, va fer el PSC perquè s’analitzés si es podia constituir la sindicatura electoral sense dos terços del Parlament.

Una reunió dels grups sobre terrorisme

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acceptar ahir durant la sessió de control del ple del Parlament la proposta que li va fer el president del grup del PSC, Miquel Iceta a la cambra catalana, de convocar a una reunió els líders parlamentaris sobre seguretat i terrorisme. La reunió proposada pel socialista hauria de comptar també amb la presència del conseller d’Interior, Joaquim Forn, i hauria de concloure amb la creació d’una comissió d’experts “que pogués treballar amb plena independència i discreció” per avaluar els mecanismes de que disposa la Generalitat per prevenir i combatre el terrorisme. Puigdemont va recollir el guant d’Iceta assegurant que li agafava la paraula i que “en les properes setmanes” es posaria en contacte amb els grups per poder celebrar aquesta trobada i fer un “mapeig de la situació”. “D’on venim, on som, conclusions i cap a on podríem posar els fonaments de la política de seguretat”, va dir el president sobre els temes que es podrien tractar. Durant la sessió de control, Puigdemont també va deixar clar que la decisió sobre si una Catalunya independent ha de tenir o no l’exèrcit serà en tot cas dels ciutadans.

La Guàrdia Civil a la impremta

Agents de la Guàrdia Civil van escorcollar ahir a la nit els vehicles d’alguns treballadors d’una impremta de Constantí (Tarragonès) per comprovar si estan preparant material per al referèndum de l’1 d’octubre. Els agents, que havien estat vistos per treballadors de l’empresa durant la tarda per fora de les instal·lacions, van esperar els canvis de torn per demanar als operaris que els deixessin mirar els maleters dels cotxes per cercar possibles documents relacionats amb el referèndum. L’empresa és Indugraf Offset i està ubicada al polígon industrial de Constantí. Fa un parell de dies el digital La República Checa va informar que aquesta empresa estaria imprimint la llista de votants que s’haurà d’emplenar durant la jornada de l’1-O, malgrat que fonts de l’empresa consultades per l’ACN i aquest diari van assegurar que “no és cert”. A les dotze de la nit , els agents continuaven als afores de l’empresa esperant una ordre judicial per entrar a escorcollar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries