Política

Setge al procés sobiranista

La suspensió de l’1-O ja surt al BOE

El Butlletí Oficial de l’Estat publica l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional dels recursos del govern espanyol contra la llei i el decret de convocatòria del referèndum

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja ha publicat aquest divendres l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional dels recursos del govern espanyol contra la convocatòria del referèndum a Catalunya i altres mesures del Parlament per al seu desenvolupament, amb la qual cosa han quedat oficialment suspeses per l’Estat espanyol.

El ple del Tribunal Constitucional s’ha reunit d’urgència dijous al vespre després de rebre els quatre recursos aprovats pel Consell de Ministres extraordinari per intentar aturar l’1-O. Després d’estudiar els documents, el ple ha iniciat la tramitació de tots els recursos i impugnacions.

El BOE ha publicat ja els quatre textos: les dues admissions a tràmit de les impugnacions de la Moncloa als dos decrets de la Generalitat de convocatòria del referèndum i de normes complementàries per a la seva celebració i, pel que fa al Parlament, a la llei del referèndum i a la resolució per la qual es designen els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya.

La suspensió immediata de les normes impugnades es produeix en haver invocat el govern estatal l’article 161.2 de la Constitució que es refereix a aquesta suspensió automàtica i que dóna un termini de cinc mesos al tribunal per ratificar-la o aixecar-la.

El butlletí detalla les persones a les quals, a instàncies de l’executiu de Mariano Rajoy, es notificarà aquesta suspensió. A més. En concret, es notifica a tots els membres del govern, a la Mesa del Parlament, a una seixantena d’alts càrrecs del Generalitat (inclòs el major del Mossos, Josep Lluís Trapero) i als 947 alcaldes catalans. A la llista també hi consten la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, el director de TV3, Vicent Sanchís, i el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, així com els màxims responsables de Funció Pública.

En el cas delgGovern, els membres de Mesa i d’altres alts càrrecs del Parlament s’inclou un paràgraf amb l’advertència explícita que “tenen el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. Si no ho fan, incorren en “eventuals conseqüències penals”.

En el cas del decret de convocatòria, s’adverteix als afectats que s’abstinguin d’“iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les seves respectives competències, acord o cap actuació que permeti la preparació i/o la celebració del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya regulat en el Decret objecte de la present impugnació” i se’ls avisa de “les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les que poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona