Política

Crida de Sànchez a la insubmissió als tribunals i les lleis espanyoles

El president de l’ANC adverteix que les resolucions que dicta el Tribunal Constitucional han deixat de vincular els catalans

Cuixart proclama que el país ja s’ha autodeterminat i branda una papereta

El president de l’entitat que ahir va congregar més d’un milió de persones al centre de Barcelona a favor del sí, Jordi Sànchez, va fer una crida a la insubmissió “als tribunals i a les lleis que només busquen la unitat indissoluble de la pàtria”. Des d’una tribuna de la plaça de Catalunya, amb el mateix to foteta amb què la gent de Valls va rebre la visita de la Guàrdia Civil, el dirigent de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va revelar a la fiscalia i a la benemèrita on poden trobar les urnes i les paperetes del referèndum: “A tots aquells que busquen desesperadament urnes i paperetes, sabem on són, sabem on les podeu trobar i ho sabem del cert. Aneu l’1 d’octubre a qualsevol col·legi electoral.”

L’ANC va convertir la plaça de Catalunya en una gran festa, amb confeti final voleiant entre els assistents i un terç de la Trinca sobre l’escenari cantant Passi-ho bé, per demostrar que no hi ha por i que la resposta catalana a les amenaces és als antípodes de la tensió, l’agressivitat i la violència que la premsa espanyola buscava en l’Onze de Setembre. “Amb aquesta actitud no podran ni fiscals ni jutges ni guàrdies civils”, va celebrar Sànchez. Mentrestant, a la confluència del passeig de Gràcia amb Aragó la gent anava enviant enlaire pilotes inflables.

Presidit per una gran pancarta a la façana d’un edifici que deia “referèndum és democràcia”, Sànchez va agrair al govern i al Parlament que hagin aprovat i convocat l’1-O: “Ens heu donat la nova legalitat, l’única que reconeixem. Avui les decisions del Tribunal Constitucional que vulguin silenciar el referèndum ja no ens vinculen. La nostra llei és la del Parlament.” La cambra va aprovar dijous una llei amb un nom revelador: de transitorietat i fundacional de la república.

Sànchez també va exigir a Inés Arrimadas (Cs), Xavier García Albiol (PP), Miquel Iceta (PSC) i Joan Coscubiela (ICV) “que no s’amaguin darrere el soroll parlamentari” per defugir les urnes. “Quina por teniu perquè parli el poble?”, els va preguntar. “No hi ha garanties democràtiques sense urnes”, va insistir.

El líder de l’entitat sobiranista va advertir els espanyols demòcrates que no deixin que es vulnerin els drets democràtics en nom del seu país: “Demà vindran a les vostres impremtes i els vostres mitjans a Madrid, a Sevilla, a Saragossa.”

Amb la papereta a la mà

Brandant una papereta, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va proclamar que el que fa especial aquesta Diada és que “el país ja s’ha autodeterminat i avança decididament cap a la seva llibertat”. “L’Estat espanyol no robarà el nostre dret a vot”, va recalcar. Cuixart va recordar que fa quaranta anys els catalans van votar la Constitució i “van ser enganyats amb quaranta anys de monarquia i de clavegueres de l’Estat”.

Per al dirigent de l’entitat col·laboradora en l’organització de la manifestació, Catalunya es troba en un moment de cruïlla històrica en què ha de triar entre democràcia i repressió. “O els que posen urnes o els que volen silenciar la democràcia; o posar fi al règim del 78 o seguir en una autonomia intervinguda per les clavegueres”, va discernir.

Després d’evocar la desapareguda Muriel Casals, expresidenta d’Òmnium, Cuixart va insistir que votar no és delicte i va adreçar unes paraules als refugiats que truquen a les portes d’Europa, per garantir-los que Catalunya els vol acollir. El de Santa Perpètua de Mogoda va tancar la intervenció davant la multitud amb un cant a l’apoderament: “La resposta ets tu, som tots nosaltres, el futur és ara.”

LES FRASES

Insubmissió als tribunals i les lleis que només busquen la unitat indissoluble de la pàtria
Jordi Sànchez
President de l’ANC
Som en una cruïlla històrica: democràcia o repressió, posar les urnes o silenciar la democràcia
Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural
Les dictadures segresten els poders judicials i els mitjans. Situació que ens és molt familiar
Neus Lloveras
Presidenta de l’AMI

L’AMI insta els ajuntaments dubitatius a escoltar la gent

La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, va demanar als ajuntaments que no volen col·laborar en l’organització del referèndum i als que s’ho estan pensant que escoltin el clam dels seus veïns, el 80% de catalans que volen votar. “A Barcelona, podrem votar amb normalitat? I a Tarragona? I a Lleida? Des del màxim respecte, no s’hi val a continuar dubtant”, va censurar l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú entre crits de “votarem, votarem”. La presidenta de l’AMI, que aglutina 800 dels 947 ajuntaments del país, va garantir que el món local és al costat del govern i el Parlament i que cedirà espais municipals per a l’1-O. Entre els arguments pel sí a la independència, una combativa Lloveras va reclamar “posar fi a l’espoli” dels impostos dels catalans “i a la deixadesa a què s’han sotmès les infraestructures” del Principat. L’alcaldessa va denunciar que als ajuntaments se’ls està intentant fer por amb cartes a funcionaris i amenaces als alcaldes i va parlar d’una “Espanya en decadència democràtica que ens retorna a l’època del franquisme”. “Les dictadures segresten el poder judicial i els mitjans, una situació que ens és molt familiar”, va remarcar. Ja són més de 700 els alcaldes que han signat un decret a favor de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona