Política

Rússia i la Xina s’apunten a sancionar Corea del Nord

El Consell de Seguretat de l’ONU aprova limitar el subministrament de petroli en aquest país

El càstig és menys dràstic del que pretenien Washington i Seül

Es pretén la desnuclearització del país

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar dilluns per unanimitat la imposició a Corea del Nord d’un paquet de sancions més dur que el que s’havia imposat a aquest país fins ara. La votació es va saldar amb 15 vots a favor i cap en contra i suposa una limitació de les importacions de petroli a Corea del Nord, la prohibició de l’exportació de tèxtils i la contractació de treballadors nord-coreans a l’estranger. La resolució és la novena que aprova l’organisme internacional des del 2006 per imposar sancions a Corea del Nord pels seus programes nuclear i balístic.

En aquesta ocasió, els Estats Units van rebaixar el to de l’esborrany per aconseguir el suport de la Xina i Rússia. La resolució imposa una prohibició d’exportació de condensats i líquids de gas natural, un límit de dos milions de barrils l’any per a productes refinats de petroli i un límit a les exportacions de cru a Corea del Nord fins als nivells actuals. Els tèxtils van ser la segona exportació més significativa de Corea del Nord darrere del carbó i d’altres minerals el 2016, per valor total de 752 milions de dòlars (uns 629 milions d’euros), segons dades de l’Agència de Promoció d’Inversions Comercials de Corea.

Sancions menys dures

Les sancions són menys dràstiques del que pretenien inicialment els Estats Units, que reclamaven la prohibició total de vendre a Corea del Nord gas, petroli i productes petrolífers refinats. Però Rússia i la Xina, amb dret a vet sobre les resolucions del Consell de Seguretat, havien expressat la seva oposició a alguns punts d’aquest projecte, de manera que es va obrir una roda de negociacions que va portar a suavitzar les mesures de pressió i a limitar les vendes de cru al país en lloc de prohibir-les.

Reducció del creixement

Juntament amb altres sancions anteriors, que van fixar un embargament de les exportacions de carbó, ferro, peix i marisc, amb les mesures anunciades ahir, Corea del Nord perd 2.700 milions de dòlars o un 90% de les seves vendes a l’exterior, d’acord amb xifres de l’any passat calculades pels EUA. Encara que les sancions no són prou severes, obren la via per a una eventual suspensió completa dels subministraments de petroli al Nord, en el cas que continuï amb els seus desenvolupaments armamentistes, i frenaran el seu creixement econòmic, segons alguns experts.

El govern de Corea del Sud va considerar ahir que el nou paquet de sancions de l’ONU sobre Pyongyang ajudarà a la desnuclearització del país veí, mentre que els experts locals es mostren escèptics sobre l’efectivitat de les noves mesures. El primer ministre sud-coreà, Lee Nak-yon, va assenyalar que les mesures addicionals de pressió representen una “advertència” a Corea del Nord, un país que s’enfronta a un aïllament encara més gran en cas de continuar amb els seus programes nuclear i armamentista.

“Només un petit pas”

Per la seva banda, el president nord-americà, Donald Trump, va considerar en relació a la resolució del Consell de Seguretat que les seves disposicions són “només un petit pas, i que no són res amb comparació amb el que haurà de passar”, va dir sense fer més precisions.

LA FRASE

La resolució de l’ONU rebaixa el to del que pretenien Washington i Seül
Lee Nak-yon
Primer ministre de Corea del Sud

Sancions “canalles”

Corea del Nord va qualificar ahir de “canalles” les sancions adoptades pel Consell de Seguretat de l’ONU, que per decisió unànime dels seus cinc membres permanents va ampliar les mesures contra el règim de Pyongyang. En el seu discurs davant la Conferència de Desarmament de l’ONU, l’ambaixador nord-coreà, Tae Song Han, va dir que el seu país “rebutja categòricament” aquesta resolució, l’última de vuit amb què s’han anat endurint les sancions. La resolució del Consell “és una manifestació extrema de la voluntat nord-americana d’eliminar a qualsevol preu el sistema ideològic i social de Corea del Nord i dels seus habitants”, va acusar. També es va fer ressò de les amenaces d’“infligir als EUA el més gran dolor que mai han conegut en la seva història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona