Política

May salva els mobles en una votació clau per al ‘Brexit’

El Parlament britànic aprova la gran llei de transferència jurídica per desconnectar-se de la UE

Londres proposa col·laboració en política exterior i seguretat a canvi del pacte comercial

Theresa May es va escapar ahir d’una dolorosa derrota després d’aconseguir que el Parlament britànic votés a favor de la llei que li ha de permetre transferir tota la legislació europea acumulada durant els últims 44 anys a la justícia britànica. Es va imposar per 36 vots de diferència, 326 vots a favor a 290. Això significa que la llei passa a l’etapa següent, per ser analitzada i detallada en comissions abans de tornar a ser debatuda i votada al Parlament. La pròxima etapa estarà oberta a la presentació d’esmenes. La llei va ser aprovada després d’aconseguir que la desena de tories rebels hi fessin costat. Un d’ells és l’ex-fiscal general Dominic Grieve, que va qualificar d’“absoluta monstruositat” la llei. La condició era votar-hi a favor a canvi d’introduir variacions en la pròxima etapa.

Els laboristes hi van votar en contra, però es van trobar amb una rebel·lió interna de set parlamentaris euroescèptics, que van desafiar el seu líder, Jeremy Corbyn. Aquest exigeix al govern de May un Brexit suau, és a dir, quedar-se dins del mercat únic, a l’estil de Noruega. Considera que aprovar aquesta llei amb les condicions actuals és obrir les portes al Brexit dur.

Hi ha diversos aspectes controvertits en aquesta llei que ha de permetre la transferència jurídica de Brussel·les a Londres de 19.000 lleis a partir del 29 de març, quan el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE). Però n’hi ha tres que són especialment conflictius. El primer és la introducció de la coneguda com a “clàusula d’Enric VIII”, del segle XVI, que dona poders als ministres per aprovar lleis sense consultar el Parlament. La segona és la retenció de l’Acta dels Drets Fonamentals de la UE, signada el 2009 i que garanteix els drets bàsics dels ciutadans comunitaris arreu. Es tracta d’un dels punts clau en les negociacions del Brexit. Sense anar gaire lluny, el govern de May va ordenar ahir una investigació davant les creixents evidències que s’està discriminant els ciutadans europeus al Regne Unit a l’hora d’accedir a feines, o a hipoteques, o a l’hora de llogar un pis. Diputats laboristes i rebels conservadors volen que els seus drets quedin protegits després del Brexit.

El tercer aspecte controvertit de la llei és que el Parlament pugui votar el pacte final del Brexit abans de donar la mà a la UE. També els partits nacionalistes escocesos i gal·lesos hi van votar en contra en protesta per la intenció de Londres de quedar-se els poders que seran repatriats i que els afecten directament, en especial agricultura i pesca. May ha salvat els mobles de moment, però té un mes abans de la pròxima votació per negociar les esmenes amb els rebels del seu partit.

Era important per a May tirar endavant la llei per donar una imatge de solidesa a la UE, que ahir li va tornar a reclamar, a través del membre de l’equip negociador, Guy Verhofstadt, que exposés la seva posició sobre el Brexit davant de la cambra europea, però May no està disposada a fer-ho. Verhofstadt també va criticar durament l’informe publicat ahir pel govern britànic en què ofereix continuar col·laborant en matèria de seguretat i política exterior a canvi de començar a negociar el pacte comercial. Verhofstadt va dir que no hi hauria cap “bescanvi” en aquest sentit. “Els anys de la diplomàcia de les llanxes canoneres ja s’han acabat”, va afirmar amb contundència, mentre que el Regne Unit assegura que no és cap xantatge.

LA XIFRA

36
és la diferència de vots a favor de la llei de retirada de la UE que es va votar al Parlament britànic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona