Política

setge a l'1-O

El Suprem manté obligació d’informar de les despeses al Govern espanyol

La Generalitat havia demanat la suspensió cautelar de l’ordre que se’ls va imposar d’enviar informes setmanals per certificar que no es destinen partides a l’1-O

Jordi Turull, qualifica d’«insultant» alguna informació que se’ls demana, com per exemple “si des de l’Institut Oncològic s’està gastant diners per al referèndum”

El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de la Generalitat catalana que suspengui cautelarment l’obligació que li ha imposat el Govern espanyol d’informar-lo de les seves despeses, una mesura destinada a controlar que no destina diners al referèndum.

El govern de Rajoy va imposar a la Generalitat la necessitat d’enviar els esmentats informes perquè aquesta certifiqués per escrit que no destina partides pressuposades a la convocatòria de l’1 d’octubre.

L’executiu català va recórrer davant de l’alt tribunal i, com a mesura cautelar mentre no resol el fons del recurs, va demanar que provisionalment el Suprem suspengués l’obligació d’informar setmanalment.

El Suprem, que té competència sobre el tema per tractar-se d’un acord administratiu i no d’una llei, s’ha negat a acceptar la petició de l’executiu català.

La norma recorreguda és l’Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics del 21 de juliol del 2017, pel que s’adopten noves mesures addicionals per garantir a la Comunitat Autònoma de Catalunya la prestació dels serveis públics en defensa de l’interès general i el compliment de la Constitució i les Lleis.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va enviar ahir una carta al ministeri d’Hisenda en la qual informava que la Generalitat deixarà d’enviar informes setmanals sobre les seves despeses i només farà el mensual, amb la qual cosa no remetrà cap mena d’informació més fins a passat l’1 d’octubre.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va advertir ahir per carta Junqueras que si no remet la informació que se li exigeix sobre les despeses de la Generalitat el Govern “adoptarà les mesures necessàries” perquè compleixi la legislació vigent.

En aquest sentit, la decisió de la Sala contenciosa Administrativa del Suprem és clara en mantenir la vigència de l’obligació d’informar setmanalment per a la Generalitat. El Suprem considera que en mantenir la mesura mentre no resol sobre el fons de l’assumpte no causa un perjudici irreparable perquè no impossibilita executar una hipotètica sentència favorable a la Generalitat.

L’acord recorregut imposa noves mesures, entre elles el citat informe setmanal, a d’altres que ja existien. Així, fins a l’aprovació de la norma recorreguda la Generalitat rendia comptes de forma mensual, tal com recollia en un acord anterior, del 20 de novembre del 2015. A aquest respecte, l’alt tribunal assenyala que la Generalitat ha complert de forma pacífica fins al moment. Per això, afegeix, “no es pot compartir que una obligació addicional d’informació setmanal que se suma a les ja existents recollides a l’acord consentit i ferm incideixi perjudicialment en l’Administració recurrent.”

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha assegurat avui que seguiran justificant les despeses de la Generalitat al Ministeri d’Hisenda, que encapçala Cristóbal Montoro, però no en les condicions actuals, ja que el Govern considera que se’ls demanava certificar “coses insultants”.

“Se’ns està demanant certificar coses ridícules: si des del Banc de Sang i Teixits s’estan gastant diners per al referèndum, si des de l’Institut Oncològic s’està gastant diners per al referèndum...coses insultants, i hem dit prou”, ha sostingut en un esmorzar informatiu de Fòrum Europa-Tribuna Catalunya a Barcelona.

Així, el portaveu del Govern ha sostingut que la intenció del Govern és “normalitzar” la seva situació i equiparar-la a la de la resta d’administracions, que no reben aquests requeriments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista