Política

Mundó: “L’1-O és la gran moció de censura a Rajoy”

Crit per la participació massiva en el referèndum durant l’acte central d’ERC a l’Ebre

“El que no poden guanyar a les urnes o al carrer ho intenten guanyar als despatxos o a les clavegueres”, diu el conseller

Contra el missatge de la por i per la dignitat es van mobilitzar ahir més de 500 persones a Tortosa, en una plaça Barcelona atapeïda amb motiu de l’acte central d’ERC a les Terres de l’Ebre de la campanya pel sí en el referèndum de l’1 d’octubre. Des de l’ombra, al sol, amb banderes o fent el vermut. Molts ni eren militants republicans.

La consigna era clara: l’1 d’octubre s’ha d’anar a votar. “Rajoy té pànic que hi hagi una participació massiva l’1 d’octubre”, va proclamar el conseller de Justícia, Carles Mundó, i va recordar que el dia D és alguna cosa més: “L’1 d’octubre és la gran moció de censura a Rajoy.”

Mundó va veure interromput el seu discurs més d’una vegada amb crits de “Votarem!”, entre un públic sense vergonya i convençut, que va rebutjar el discurs de la por responent desfermat a preguntes com ara “Quin estat és aquest que està disposat a empresonar el president de Catalunya?”.

“El que hem de lamentar és que allò que no poden guanyar a les urnes o al carrer ho intentin guanyar als despatxos o a les clavegueres, que encara és més greu, i sense veure cap fiscal que s’escandalitzi ni cap jutge que actuï”, va assenyalar el conseller de Justícia, i va constatar que “Rajoy i el govern espanyol s’amaguen darrere les togues perquè han dimitit de fer política”.

“Votar no és delicte”

La crida a la participació i a la democràcia va ser el leitmotiv de l’acte d’ERC a Tortosa, amb les baixes del vicepresident Oriol Junqueras i del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, concentrats a aturar l’entrada en vigor de l’ordre ministerial que vol bloquejar el pressupost català des de Madrid.

El crit de “Votar no és delicte” també el va entonar la diputada al Congrés Ester Capella, que va refermar les crítiques contra el govern espanyol i contra les institucions judicials amb missatges dirigits sobretot al fiscal general de l’Estat: “Un funcionari públic a qui paguem el sou i que ens insulta quan ens diu que estem abduïts vulnera la llei i va més enllà de les funcions que li permet la llei.”

L’acte el va obrir la presidenta de la secció local d’Esquerra Republicana a Tortosa, Maria Jesús Viña, i el to distès, com és habitual, el va aportar el diputat al Parlament de Catalunya Germà Bel, que va verbalitzar una altra constant durant l’acte: el suport als alcaldes investigats per haver donat suport al referèndum –la majoria d’ERC a l’Ebre, presents ahir–. “Alfons no es toca... Adam no es toca... Jordi no es toca... Paco no es toca... Els alcaldes no es toquen”, va cridar tot just començar.

Bel, de les Cases d’Alcanar, va acabar la intervenció ensenyant ben alt el DNI i la papereta per participar en l’1-O: “Puc anar a votar”, anunciava.

Identificacions festives a Reus

A Reus, diversos agents de la Guàrdia Urbana van identificar ahir, a la porta de l’ajuntament, els membres que portaven el Bou de Reus perquè la bèstia duia penjat un cartell a favor del referèndum i un altre d’Òmnium Baix Camp a favor de la independència. La policia local va complir així amb l’ordre que havia donat la fiscalia d’informar sobre qualsevol acció reivindicativa a favor de l’1 d’octubre, malgrat que l’alcalde, Carles Pellicer, s’ha mostrat a favor del referèndum i va signar un manifest per donar suport a l’1-O, juntament amb els grups municipals del PDeCAT, ERC i la CUP. Després de la identificació, el Bou de Reus va continuar la seva marxa, en el marc del correvermuts per la festa major de Misericòrdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR