Política

setge a l'1-O

Pressió a Colau pel setge de la Guàrdia Urbana a l’1-O

El PDeCAT i la CUP insten l’alcaldessa a aclarir les ordres que rep el cos arran de la seva irrupció en diversos actes pro referèndum

La policia recorda que actuen per ordre de la fiscalia

La intervenció de la Guàrdia Urbana en un conjunt d’actes en favor del referèndum que s’han dut a terme aquest cap de setmana a Barcelona ha provocat l’enèsima controvèrsia política del curs sobre el grau d’implicació de l’Ajuntament de la capital catalana en el procés sobiranista. A formacions com el PDeCAT o la CUP les ha sorprès que, després que l’alcaldessa, Ada Colau, hagi assegurat que facilitarà la celebració de l’1-O, el cos policial hagi protagonitzat diverses actuacions considerades no precisament protocol·làries i davant les quals el govern municipal ha respost amb missatges de suport. Tant és així que ambdós partits demanaran explicacions sobre quines ordres tenen els agents respecte a aquesta qüestió per part dels seus responsables polítics.

Retirada de material pro referèndum a la rambla del Poblenou o en una paradeta del PDeCAT instal·lada divendres al barri de Sant Antoni; irrupció en un acte celebrat dissabte a Sant Andreu, i que va acabar amb un militant de la CUP detingut, o les suposades diligències obertes –oficialment això encara no està aclarit– contra la regidora de la formació anticapitalista Maria Rovira per haver pres part en un altre míting, són algunes de les accions protagonitzades en les últimes hores pel cos i que han encès el discurs del bloc sobiranista. “La Guàrdia Urbana ha de saber si la seva prioritat és perseguir persones que posen la parada i un punt d’informació sobre el referèndum o si és una altra com ara vetllar per la seguretat i el trànsit”, es preguntava ahir, de manera retòrica, el portaveu municipal del PDeCAT, Jaume Ciurana. Elevant el debat a un pla més genèric, també va criticar el rol que està jugant Colau en el procés i que va exemplificar en la seva participació dissabte en l’acte de suport dels alcaldes a l’1-O, on va exercir d’amfitriona però sense entrar al Palau de la Generalitat. “No va ser qüestió, només, de no recórrer uns metres, sinó de l’abisme del grau de compromís respecte als seus homòlegs”, va censurar Ciurana.

Pel que fa a la CUP, la regidora Maria Rovira va denunciar “l’estat d’excepció encobert que estem vivint a la ciutat en contra de persones i col·lectius que defensem el dret a votar”, i també va apel·lar “a un govern (el de Colau) teòricament d’esquerres” perquè proclami públicament “si estan a favor d’aquesta deriva autoritària o a favor de la llibertat ideològica”. Per refermar aquesta posició, la formació presentarà avui una pregunta a la comissió de Presidència per saber quines directrius està donant el govern al cos, “ja que el tancament de files que hi ha hagut per part de l’executiu ens fa pensar que potser sí que hi ha una ordre directa per la manera com estan actuant”, va manifestar Rovira.

La resposta per part de fonts de l’Ajuntament, ahir, va ser que el cos actua en funcions de policia judicial per ordre de jutges i fiscals, i no del govern municipal.

LES FRASES

La Guàrdia Urbana ha de saber si la seva prioritat és perseguir l’1-O o la seguretat
Jaume Ciurana
portaveu del grup del pdecat a l’ajuntament de barcelona
Ens ha sorprès el tancament de files del govern municipal amb l’actuació del cos
Maria Rovira
regidora de la cup-capgirem barcelona

Sense publicitat en el transport

Enmig d’aquesta polèmica, ahir es va saber que l’empresa pública Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha retirat tota la publicitat del metro i els autobusos relacionada amb el referèndum. Segons han reconegut fonts de TMB, la Guàrdia Urbana havia obert diligències per la presència d’aquests anuncis, i en el cas del suburbà el contracte per lluir-los ja havia expirat. Ara ja no en queda cap. El fet, però, que hagi estat justament la mateixa Guàrdia Urbana qui hagi aixecat acta contra una empresa que, de facto, està controlada pel mateix Ajuntament de Barcelona ahir ja va aixecar crítiques de formacions com el PDeCAT. La presència d’aquesta publicitat ja havia estat denunciada, però, en sentit contrari, per partits com ara el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona