Política

setge a l'1-O

L’alcalde de Mollerussa no declara i el fiscal no el deixa explicar per què

Marc Solsona és un dels tres alcaldes que han estat citats a declarar aquest matí, els primers

Els alcaldes d’Oliana i del Pont de Suert també s’han acollit al dret de no declarar

Solsona volia dir, entre altres coses, que “la Fiscalia s’està extralimitant, perquè la causa del referèndum ja està als jutjats”

La Guàrdia Civil inspecciona un paquet de l’Ajuntament de Manlleu i l’alcalde ho qualifica de “violació de la privacitat en la correspondència” i estudia emprendre accions legals

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha entrat a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya per declarar per la seva col·laboració amb l’1-O. Ha estat poc abans de les 12 del migdia. Entre els polítics que li han donat suport, amb la seva presència, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La seva no-declaració ha estat peculiar. Quan se li ha preguntat si declarava o no, ell ha respost que volia dir unes paraules. No hi ha hagut opció, però. Se li ha repetit una vegada i una altra: “Sí o no? Sí o no?” No ha pogut, com volia, explicar perquè es negava a declarar. En el fons, s’hi ha negat, perquè aquestes citacions de la fiscalia haurien de venir del jutjat, i els tribunals ja tenen oberta una causa per la convocatòria del referèndum. Per a l’alcalde, les citacions responen a una voluntat de sembrar la por. Segons ha explicat Solsona a la sortida volia dir-los: “He vingut perquè m’han citat però crec que la fiscalia s’està extralimitant, perquè la causa del referèndum ja està als jutjats.”

Solsona és el tercer alcalde requerit avui. Els primers a declarar avui han estat els alcaldes d’Oliana i del Pont de Suert. Tots dos s’han acollit al dret de no declarar. En tots els casos, els alcaldes han estat rebuts per centenars de persones. Els han acompanyats amb crits de suport, com “No estàs sol”, o el cant de Els segadors...

L’alcalde d’Oliana, Miquel Sala, ha anat a declarar amb el suport d’un centenar de polítics de la zona, entre ells l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla; la senadora del PDeCAT, Maite Rivero i els presidents dels consells comarcals de l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça. Tots ells han cridat consignes a favor del referèndum com ’Volem votar’ i han cantat “L’Estaca”. Entre els assistents a l’exterior, hi havia l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, que també ha estat citat

D’altra banda, la fiscalia ha citat a declarar els alcaldes de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, i l’alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, per cedir locals per al referèndum de l’1 d’octubre. L’alcalde de la Bisbal d’Empordà ha estat citat a declarar al Palau de Justícia de Girona el 21 de setembre, mentre que l’alcalde de Premià de Mar i president de l’ACM prestarà declaració als jutjats de Mataró el 26 de setembre. L’alcalde de la Bisbal d’Empordà ha indicat a través de Twitter la seva citació, amb la notificació de la fiscalia i el missatge: “Com deia dies enrere es veu que complir amb els compromisos presos amb la ciutadania és delicte. Coi de democràcia...”

També avui, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido (ERC), ha qualificat “d’esperpèntic” el document que ha rebut l’Ajuntament en què s’informa que la Guàrdia Civil ha obert i inspeccionat un paquet que contenia l’oferta educativa del Museu del Ter. Els fets van tenir lloc durant l’escorcoll d’una furgoneta que contenia material de l’impremta Artyplan, a Sant Feliu de Llobregat, registrada aquests últims dies. Garrido considera que aquest fet representa “una violació de la privacitat en la correspondència” i no descarta emprendre accions legals. “Aquests fets són absolutament inadmissibles, alguns parlen de la il·legalitat d’anar votar lliurement en unes urnes i, paral·lelament, executen accions absolutament desproporcionades i il·legals”, ha lamentat.

“No estem disposats a tolerar aquestes actituds. Aquests fets denoten el nerviosisme del govern estatal, que està emprenent una encreuada surrealista i antidemocràtica contra els catalans i els seus drets bàsics”. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha lamentat els fets i ha informat que ho ha posat en mans dels serveis jurídics de l’Ajuntament per tal que estudiïn si cal emprendre mesures legals contra uns fets que considera propis d’un estat totalitari. “El govern neofeixista del senyor Rajoy està superant totes les expectatives que podíem imaginar”, ha lamentat.

El paquet obert i escorcollat per la Guàrdia Civil contenia informació de l’oferta educativa del Museu del Ter per tal de repartir-la als centres escolars de la comarca. L’escorcoll va tenir lloc divendres passat, 15 de setembre, en una furgoneta que contenia material recollit a l’impremta Artyplan, a Sant Feliu de Llobregat, una de les registrades els darrers dies per la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona