Política

Editors catalans clamen per la llibertat d’expressió

Denuncien al Síndic de Greuges que els requeriments de la Guàrdia Civil posen en perill la llibertat de premsa

Rafael Ribó elevarà a instàncies europees els atacs a la informació lliure

La Federació d’Associacions de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals i els directors dels mitjans que han rebut requeriments de la Guàrdia Civil, entre els quals el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, van denunciar ahir davant el Síndic de Greuges que les intervencions policials fetes amb l’excusa d’evitar la difusió de la campanya per la celebració del referèndum estan posant en perill la llibertat d’informació i d’expressió.

“L’entrada de cossos de seguretat de l’Estat de naturalesa militar a les redaccions dels mitjans de comunicació i la identificació de periodistes són escenes que ja crèiem desterrades al nostre país”, denuncien els editors, que van entregar una nota al síndic, Rafael Ribó, a qui van demanar que faci de portaveu de les seves queixes a Europa.

Els editors, representants de 500 mitjans, van expressar el seu malestar per “aquests fets gravíssims”: “Cerquen limitar o condicionar la missió principal dels nostres mitjans: informar amb plena llibertat i sense coaccions.” Després de reunir-se amb ells, Rafael Ribó va assegurar que “posarà en coneixement de les autoritats del Consell d’Europa les diferents situacions en què es trobin els periodistes durant l’exercici de la seva feina”.

El vicepresident de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, Germà Capdevila, va denunciar l’atac “intolerable” i “molt preocupant” a diversos mitjans de comunicació del país amb l’entrada de la Guàrdia Civil i la identificació de periodistes per ordre del TSJC. “S’estan saltant els procediments que protegeixen la professió. Estem pràcticament en una situació d’excepció que ens obliga a denunciar-ho al Síndic de Greuges”, va assegurar. La intenció de la reunió amb el síndic era “mostrar una unitat del sector”, que ha rebut el suport del Col·legi de Periodistes.

Divendres de la setmana passada, agents de la Guàrdia Civil es van presentar a les redaccions de diversos mitjans catalans que havien publicat la campanya institucional del referèndum per advertir-los sobre les conseqüències que podria comportar publicar anuncis relacionats amb l’1-O. Més tard i en dies successius, alguns periodistes van ser identificats mentre feien la seva feina.

Durant la reunió amb el síndic es va acordar que el Col·legi de Periodistes –a la reunió d’ahir hi va assistir la degana, Neus Bonet– serà el denunciant d’aquests atacs, però que la resta de mitjans, i també els periodistes, se sumaran de manera individual a la denúncia.

La Federació d’Associacions de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals agrupa tres associacions d’editors de premsa, revistes i mitjans digitals catalans: l’Appec (editors de revistes i digitals), l’ACPC (premsa comarcal) i l’AMIC (mitjans d’informació i comunicació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona