Política

Prodi reclama un retorn al diàleg a l’Estat i a Puigdemont

L’expresident de la CE demana que busquin “un acord convincent”

El primer ministre del Canadà defensa que “el dret d’autodeterminació dels pobles és important”

L’expresident de la Comissió Europea (CE) i ex-primer ministre italià Romano Prodi reclama als governs català i espanyol que retornin al diàleg. En un text publicat a l’edició italiana del Huffington Post, expressa la seva “preocupació per l’evolució dels esdeveniments” i adverteix que ni “el fet de forçar el Parlament ni les mesures judicials i policials són les millors pràctiques per resoldre una disputa política”. El text el signen Prodi i dos polítics italians més: l’exministre Piero Fassino i l’exsecretari d’estat d’Exteriors Bobo Craxi.

Els tres polítics alerten que s’ha creat “una confrontació política i social molt dura” i que el diàleg és “l’únic mitjà” per acostar posicions diferents i per arribar a “un acord convincent que salvaguardi l’aspiració democràtica de tots els pobles de la nació espanyola”. A més, defensen que aquest diàleg ha d’estar fonamentat en “la llibertat d’expressió” i el respecte “als principis democràtics” establerts en la Unió Europea.

Prodi, Fassino i Craxi diuen que fan públic aquest text “animats” pel seu “sentiment d’amistat sincera cap a la nació espanyola i el poble català”. A principis d’abril, Prodi va rebre el president Puigdemont i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, en una reunió a Bolonya, on van tractar aquesta qüestió.

D’altra banda, ahir el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va defensar que “el dret a l’autodeterminació dels pobles és important” i va recordar que el Canadà sempre l’ha “respectat”. Segons l’ACN, interpel·lat en una roda de premsa a Ottawa sobre el cas català, va evitar, però, valorar-lo, adduint que és “un procés intern”. “He viscut moltes batalles referendàries com a ferm quebequès, i una de les coses que s’esperen és que els altres països no s’impliquin en els processos interns”, va indicar.

Romeva, a Roma

Precisament ahir el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va ser a Roma, on va presentar el llibre monogràfic La Catalogna presentata agli italiani: cultura, economia e ambizioni future. Allà, Romeva va denunciar que la resposta de l’Estat espanyol al referèndum és “la vulneració de l’autogovern i de nombrosos drets constitucionals, com ara els d’expressió, manifestació, reunió i la confidencialitat de les comunicacions”. “Amb aquesta resposta la democràcia espanyola corre el risc de dissoldre’s i aquest fet ha d’alterar tots els demòcrates”, va recalcar. Entre les intervencions, hi va haver la de l’exministre Altero Matteoli (ara president d’una comissió del Senat), que va denunciar les pressions rebudes per l’ambaixada espanyola sobre l’acte i va lloar l’europeisme de Catalunya. Paolo Tancredi, vicepresident d’una comissió política del Senat, va dir que no dubta que Catalunya té “capacitat per ser un estat propi”.

Abans-d’ahir, Romeva havia fet una conferència a Praga, on va reclamar a la UE que escoltés les demandes democràtiques del govern català. Prova de l’activitat frenètica d’aquests dies, els pròxims viatges previstos d’Exteriors són a Vílnius, Glasgow, París i Lisboa.

Diputats flamencs denuncien la “repressió creixent”

Diversos diputats flamencs consideren “preocupant” la “repressió creixent” de l’Estat espanyol com a resposta al referèndum. En una conferència a Brussel·les sobre l’1-O organitzada per la Nova Aliança Flamenca, van indicar que “caldrà veure” si la repressió serà “suficient per vèncer el coratge i l’entusiasme del govern català, les autoritats locals i els defensors del referèndum”. Segons l’ACN, Peter Luykx, diputat pel partit flamenc al Parlament Federal de Bèlgica, va explicar que havia estat en la manifestació de la Diada, de la qual li havia cridat l’atenció “un entusiasme aclaparador en la lluita dels catalans per la independència”. Ell i els seus homòlegs al Parlament flamenc (Karl Vanlouwe i Jan Van Esbroeck) donen suport a la consulta i enviaran una delegació a Barcelona com a “observadors internacionals” de la votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona