Política

setge a l'1-O

concentracions

“Això ja no és un tema d’independència, sinó de democràcia”

Un centenar de persones acompanyen els alcaldes d’Oliana i el Pont de Suert a declarar a la Seu d’Urgell

Es mantenen ferms a deixar votar els seus veïns

Dues hores abans que l’alcalde de Mollerussa comparegués –com a polític aforat ho va haver de fer davant del fiscal a Barcelona–, els alcaldes d’Oliana i del Pont de Suert, Miquel Sala i José Antonio Troguet, van tenir l’honor de ser els primers dels més de 700 alcaldes citats de moment a declarar. Ho van fer al jutjat de la Seu d’Urgell acompanyats per un centenar de persones a la plaça situada a l’entrada de l’edifici. Van ser rebuts amb aplaudiments i crits de suport, i el ja famós: “Votarem.”

Tots dos van estar uns quinze minuts al despatx de la fiscal de la Seu, per separat, i es van negar a declarar. La fiscal els va traduir al català les preguntes que tenia escrites es castellà, i els va preguntar també al voltant d’una sèrie de documents que actuarien com a prova de les acusacions, entre aquests la carta que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras van enviar a tots els alcaldes catalans per reclamar-los la seva col·laboració amb la cessió dels espais de votació habituals per al procés electoral de l’1 d’octubre. Tant Sala com Torguet es van negar a respondre les preguntes, adduint que no estaven d’acord amb el procediment perquè en tot cas hauria de ser un jutge qui dirigís la investigació judicial. Segons van explicar a la sortida, la fiscal els va dir que els presumptes delictes pels quals els investiga la fiscalia són els de desobediència, prevaricació i malversació. Els va assistir la mateixa lletrada.

No van estar sols. El centenar de persones que els van acompanyar van esperar-los a la plaça amb estelades i pancartes reclamant democràcia, i cantant L’estaca i altres cançons. Entre ells hi havia l’alcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament, Albert Batalla, la senadora del PDeCAT Maite Rivero i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro. Amb Torguet, des de l’Alta Ribagorça, també s’hi van presentar per donar suport als dos alcaldes pirinencs el president del Consell Comarcal ribagorçà, Josep Lluís Farrero, i l’exalcalde del Pont de Suert i director general de Polítiques de Muntanya del govern, Albert Alins.

A la sortida del jutjat, els dos alcaldes es van fotografiar amb els manifestants i van aixecar la mà mostrant el senyat de la victòria. Sala no va voler abandonar la plaça sense recordar que el que s’ha de fer és escoltar la ciutadania i això mateix és el que ell ha fet.

Sala hi va afegir que mentre sigui alcalde d’Oliana defensarà el seu poble i els seus veïns: “Això ja no és un tema d’independència, sinó de democràcia”, va dir.

Treuen suc del cartell d’Arran

I mentre els primers alcaldes passen per fiscalia, el cartell que va difondre dilluns per Twitter el col·lectiu Arran de Lleida, amb imatges dels regidors del PSC, Cs i el PP i el text “El tripartit de Lleida, PSC, Ciutadans i PP, no ens volen deixar votar. Desobeïm. Assenyalem-los” va ser aprofitat al màxim ahir per aquests tres partits per mostrar l’existència d’un clima agressiu contra els alcaldes que no volen col·laborar amb el referèndum. Tant Cs com el PP van desplaçar els seus líders de Catalunya a Lleida. Inés Arrimadas va acusar Puigdemont de “cridar a assenyalar pel carrer”. “El govern apunta i els radicals de la CUP i Arran disparen”, va arribar a dir Xavier García Albiol. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va reproduir al seu compte de Twitter el cartell, comentant “Assenyalem-los, escombrem-los... així entenen la democràcia?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona