Política

L’hora de la democràcia

Òmnium va congregar ahir una gentada en un acte a Nou Barris en què polítics de diferent signe van carregar contra l’ofensiva de l’Estat

“Només hi ha dos bàndols: el dels repressors i el dels reprimits”, va etzibar Comín

“Això ja no va d’independència, això ara va de democràcia.” Aquest va ser el missatge que es va imposar ahir a la nit a l’acte que va promoure Òmnium Cultural a Nou Barris. El van escoltar i el van aplaudir amb una mescla de ràbia i d’entusiasme els centenars de persones que van omplir la marquesina de la Via Júlia. Els quatre protagonistes del míting, d’ideologies ben diverses, van coincidir en aquest punt: ara és l’hora de lluitar per la democràcia davant l’ofensiva política, policial i judicial de l’Estat espanyol contra els anhels del poble català.

Va ser un míting anòmal, com molts dels que ja s’han fet i, no cal ser visionari, dels que es faran. Toni Comín, conseller de Salut i diputat de Junts pel Sí, va explicar que l’acte d’ahir n’era una de molt clara, de víctima de la maquinària repressiva de l’Estat. El cartell amb el qual s’havia d’anunciar va ser requisat per la Guàrdia Civil (prohibició que s’ha traduït en la seva difusió massiva en les xarxes socials). Comín va venir amb dos discursos preparats: el que hauria fet si la campanya del referèndum es pogués celebrar amb normalitat i el que ha reformulat per reflectir la trista realitat d’aquests dies. “Jo hauria vingut aquí per dir-vos que això no és una història nacionalista sinó antinacionalista. Volem sortir d’Espanya perquè no volem ser nacionalistes. Però és que ara ja no està en joc ni tan sols la independència. Ens hi juguem la democràcia.”

El conseller de Salut va ser molt contundent amb l’actitud del PSC: “En aquests moments només hi ha dos bàndols: el dels repressors i el dels reprimits.” I no va ser l’únic que es va adreçar sense edulcorants als socialistes catalans. “Tinc un missatge molt especial per a Miquel Iceta”, va exclamar Jaume Asens, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, enmig dels xiulets que el públic va dedicar al primer secretari del PSC (i que van ser més forts i tot que els que van dedicar al PP). “No us quedeu de braços plegats ni mireu cap a una altra banda. Si doneu un xec en blanc al PP no podreu formar part de la solució després de l’1 d’octubre. Us exigim que no permeteu el que està passant a Catalunya.”

Asens va lluir la cara més independentista de Barcelona en Comú, partit amb les seves contradiccions internes, tot i que ell va receptar unió a totes les forces: “Tenim un adversari molt poderós. Hem de superar qüestions partidistes. Catalunya ha fet les coses més grans en la seva història quan ha actuat conjuntament.” El tinent d’alcalde va parlar de l’1-O amb fervor: “Serà un dia que durarà anys. A aquest somni li ha arribat la seva hora. Aquest procés va començar des de baix. És la societat civil la que el lidera: la gent treballadora, humil i senzilla, nascuda aquí i a fora.” I aquest va ser l’accent que també va posar Jordi Cuixart, el president d’Òmnium, al seu parlament. L’obsessiva idea que té Espanya d’una Catalunya dividida és falsa, va subratllar Cuixart. “Els barris també són Catalunya. No hi ha dues Catalunyes, n’hi ha una.” “Votarem. Amb alcaldes del PSC es votarà, i també a Barcelona... però què es pensaven, que l’alcaldessa Ada Colau no era sobiranista?”, va reblar Cuixart.

La democràcia amenaçada a dotze dies del referèndum. Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, va avisar: l’1-O no serà, amb tota probabilitat, un camí de roses per als catalans que surtin de casa per anar al seu col·legi electoral. “Haurem de defensar les nostres urnes.” Al cap i a la fi, la democràcia.

El carrer
“Això va començar al carrer i acabarà al carrer”, va emfasitzar Asens. I Cuixart el va acompanyar tot dient que, certament, l’únic mecanisme de defensa que tenen ara mateix els catalans per no deixar-se vèncer per la por que els vol infligir l’Estat espanyol és “sortir al carrer”. I al carrer són.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona