Política

Puigdemont: “L’1 sortirem de casa, portarem una papereta i la farem servir”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fa una declaració, després d’una reunió d’urgència del seu govern

Fa una crida a la serenor, a la vegada que afirma: “S’ha suspès, de facto, l’autogovern de Catalunya”

El govern espanyol, diu, ha creuat la línia vermella “que el separava dels totalitarismes”

Arran de l’operatiu policial contra les institucions que està sacsejant avui Catalunya, el president de la Generalitat ha reiterat aquest migdia la voluntat de votar l’1 d’octubre i ha denunciat l’actuació del govern espanyol. Puigdemont ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, i la població, per fer lectura d’una declaració institucional. Ens trobem, ha dit davant d’una “agressió coordinada de les forces policials i el ministeri de l’interior amb l’objectiu d’impedir que els catalans es manifestin en pau l’1 d’octubre i amb l’objectiu d’impedir l’actuació d’un govern sortit de les urnes. Aquesta agressió està fora de l’empara legal; s’ha vulnerat el dret...” I no ha dubtat a dir: “Avui l’Estat ha suspès de facto l’autogovern a Catalunya i ha aplicat un estat d’excepció.” Tot seguit ha fet un relat del reguitzell de situacions viscudes les últimes setmanes: “Llibertats reprimides; alcaldes cridats a declarar sense haver comès cap delicte, només com a forma d’intimidació (...) El fiscal general, ha dit, “es creu que té barra lliure per passar-se per l’esquena la llei”. “Detencions, escorcolls, fins i tot a domicilis particulars, intimidació als mitjans, intent de bloqueig de comptes, violació de la privacitat postal...” Tot plegat és, ha dit, “una expressió pròpia d’un govern que escull, per la via del setge, parar la demanda de la immensa majoria de ciutadans.” Ha afirmat condemnar “l’actitud intolerant” del govern, a la vegada que ha mostrat el suport a tots els detinguts avui. Davant de tot plegat, ha denunciat “la il·legítima suspensió del govern de Catalunya”. “Ens reiterem en la resposta democràtica i pacífica davant dels que pretenen violentar la convivència. El govern espanyol ha traspassat la línia vermella que el separava dels totalitarisme.”

Ha assegurat que el govern català estudiarà les mesures que es poden emprendre, però ha recordat: “Estem convocats el dia 1 per defensar la democràcia i Catalunya. Amb la resposta ciutadana i l’actitud civilitzada farem valer l’elecció democràtica, no ens farem enrere perquè no hi tenim dret: d’avui i fins a l’1 ens caldrà fermesa i serenor al mateix temps atenció i denúncia d’abusos i il·legalitats. L’1 sortirem de casa, portarem una papereta i la farem servir. El que es viu a Catalunya no es viu a cap Estat d’Europa.” “No acceptarem un retorn a èpoques passades i no deixarem que ens impedeixin decidir el futur.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona