Política

Iceta: “Cridem els governs català i espanyol a aturar una escalada que ens porta tots al desastre”

El primer secretari del PSC afirma que la via “unilateral i il·legal” del referèndum “està condemnada al fracàs”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dimecres en una declaració “del primer secretari i la direcció” del partit davant dels fets que s’estan produint a Catalunya que la via “unilateral i il·legal” que segueix el Govern de la Generalitat “està condemnada al fracàs” i comporta, ha dit, l’actuació dels poders de l’Estat “per evitar la celebració del referèndum que ha estat considerat il·legal pels lletrats del Parlament, el Consell de Garanties, el Tribunal Constitucional i la Comissió de Venècia”. “Cridem els governs català i espanyol a aturar una escalada que ens porta tots al desastre”, ha etzibat Iceta, que considera que el xoc de trens “ha arribat” i que la solució del problema entre Catalunya i Espanya “no vindrà de la mà dels tribunals”.

Miquel Iceta ha fet aquest dimecres una declaració “del primer secretari i la direcció” del partit davant els fets que està vivint Catalunya aquests dies i després de l’operació de la Guàrdia Civil contra l’1-O amb registres a diversos Departaments i altres seus de la Generalitat. La declaració del primer secretari del PSC s’ha basat en deu punts i ha començat dient que la relació entre Catalunya i Espanya és una qüestió no resolta des del 2010 quan el Tribunal Constitucional, ha recordat, va alterar l’Estatut votat pels catalans el 2006 i l’”actitud temerària” del PP “va contribuir de forma decisiva a dinamitar un acord raonable”. Des d’aleshores, ha dit, els governs català i espanyol “han estat incapaços d’establir un diàleg seriós”.

Segons ha afirmat Iceta, “el Govern i la majoria independentista han optat per una via il·legal” i, en aquest sentit, ha subratllat, “s’ha vulnerat el reglament del Parlament, els drets de l’oposició, l’Estatut de Catalunya i la Constitució espanyola”. La via “unilateral i il·legal” que segueix el Govern de la Generalitat “està condemnada al fracàs” i comporta, ha dit, l’actuació dels poders de l’Estat “per evitar la celebració del referèndum que ha estat considerat il·legal pels lletrats del Parlament, el Consell de Garanties, el Tribunal Constitucional i la Comissió de Venècia del Consell d’Europa”.

El líder del PSC ha constatat que “el xoc de trens ha arribat” i, davant d’això, el diàleg polític “és l’única via que pot permetre sotir d’aquest carreró sense sortida”. En aquest sentit, Iceta ha recordat que han proposat un pacte “que hauria de culminar a una reforma constitucional federal que fos sotmesa al vot dels ciutadans” i ha recordat que els socialistes han recollit en la “declaració de Barcelona” els trets essencials de la proposta i han impulsat al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió parlamentària per abordar aquestes qüestions.

“Cridem els governs de Catalunya i Espanya a aturar una escalada que ens porta tots al desastre”, ha etzibat Iceta, que considera que la solució del problema entre Catalunya i Espanya “no vindrà de la mà dels tribunals” però el respecte a la legalitat, ha dit, “ens obliga a tots”. Per això, el líder del PSC ha denunciat que la determinació de l’Estat a impedir la celebració del referèndum “no pot implicar en cap cas limitar el debat polític i els drets consagrats a la Constitució”.

Finalment, ha demanat al Govern que renunciï a l’organització dun referèndum “il·legal” i obri de forma immediata “un procés de diàleg i negociació” amb totes les forces polítiques i, alhora, ha reclamat al govern espanyol “que doni resposta polític a un problema polític” i no pretengui que aquesta resposta vingui del poder judicial, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona