Política

JOSÉ MARÍA MENA

EX-FISCAL EN CAP DEL TSJC

“Maza sap que no pot fer el que fa”

“Es pot imputar un càrrec que ha desobeït, però no un particular”

“Compte: si hi ha violència hi pot haver delictes de sedició!”

Respectat
El 1996 va ser nomenat fiscal en cap de la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, càrrec que va ocupar fins que es va jubilar, el 2006. Considerat progressista, va defensar Garzón quan el van denunciar per haver investigat les desaparicions del franquisme. Acusador en el cas Banca Catalana i Javier de la Rosa, el 2010 el govern el va guardonar amb la Creu de Sant Jordi.

“Estic veient per TV3 com uns mossos d’esquadra retiren per la força uns joves asseguts. És molt dolent per a la democràcia, és molt dolent per als joves que estan asseguts i és molt dolent per als mossos.” Ho deia ahir prop de la una del migdia l’ex-fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) José María Mena, pendent de l’actualitat el dia que la Guàrdia Civil va entrar a escorcollar seus del govern i cases particulars buscant material per a l’1-O i milers de catalans es mobilitzaven al carrer.

És legal aquesta operació?
Totalment. És una mesura que ha ordenat un jutge de Barcelona.
Però...?
Però no sé sobre quina base legal ha ordenat el jutge una mesura tan extraordinària i greu, que pot tenir conseqüències imprevisibles. No sé si és o no encertada i proporcionada. Ja veurem els arguments de l’ordre judicial i en què es basa, però així a primera vista a mi em sembla que hi ha una sobreactuació desproporcionada. Estem en un escenari excepcional i és la primera vegada que passa a l’Espanya democràtica.
Creu que el fiscal general de l’Estat està actuant bé?
No. De cap manera. El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, s’està extralimitant, i ell ho sap. El fiscal ha de fer de fiscal i ell no fa només de fiscal: no pot ser que amenaci gent que diu que després de l’1 d’octubre es vol reunir. El que no pot fer sota cap concepte la fiscalia és perseguir la gent del carrer, perquè en aquest cas un particular no comet cap delicte. Una cosa és citar càrrecs públics que han desobeït una ordre del TC, però un particular!!!
Estem en un estat d’excepció?
No estem en un estat d’excepció ni per part de la Guàrdia Civil ni per part del govern català, que està desobeint clarament la legalitat. Tampoc és, com diuen alguns –concretament Ciutadans, aquest matí [per ahir]–, que el govern català hagi fet un cop d’estat. No hi ha cap cop d’estat!
La cosa podria acabar malament? Com ho veu vostè?
El més important és que no hi hagi escalada de violència, perquè la gent ha de saber que el que ara podria ser un delicte de desobediència, que és poc greu, i, en tot cas, un delicte de malversació de fons públics, si és que s’han fet servir diners públics per organitzar el referèndum, es podria convertir en un delicte de sedició, i això és un graó més, una cosa molt greu. Si això passés, estaríem parlant d’un escenari que ningú vol, que no s’ha previst i que de moment no volem ni imaginar.
Com se solucionarà el conflicte?
Totes les ideologies són legítimes i tothom les ha de poder expressar de manera lliure i sense por a ser coaccionat. No es poden aturar les manifestacions de la gent, ni les dels independentistes. El que cal és reconduir la situació dialogant. Sobretot que no hi hagi violència per cap de les dues parts.
El referèndum és delicte?
No, perquè el 2005 el president del govern espanyol Rodríguez Zapatero va derogar la llei del 2003 de José María Aznar que sí que ho considerava, una llei que va fer el PP per evitar que hi hagués qualsevol tipus de referèndum al País Basc. La derogació del 2005 diu clarament que la convocatòria d’un referèndum és una qüestió política i no penal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona