Política

Alt impacte mundial

Les edicions digitals dels mitjans de comunicació internacionals recullen en portada els escorcolls a diverses seus del govern català i la reacció ciutadana

La BBC destaca que l’Estat redobla els atacs per impedir votar, la RAI veu un puny de ferro en contra de Catalunya i la CNN posa l’accent en la detenció d’alts càrrecs enmig de la pugna pel referèndum

Tot i el sisme a Mèxici l’Assemblea General de l’ONU, Catalunya té un espai destacat en els grans diaris

Amb un fort terratrèmol al centre de Mèxic que deixava més de 250 morts, l’Assemblea General de les Nacions Unides encara de ressaca després del discurs de Donald Trump amenaçant de destruir Corea del Nord i, més a prop, el tram final de la campanya electoral a Alemanya, la d’ahir era una jornada molt atapeïda d’informació. Els focus de les edicions digitals dels grans mitjans de comunicació internacionals, però, també van dedicar espai en les seves portades al greu pas de l’Estat espanyol en l’escalada de tensió contra Catalunya davant la celebració de l’1-O. Televisions, ràdios i diaris recollien els escorcolls a les conselleries i altres seus de la Generalitat i, sobretot, la reacció ciutadana al carrer.

Regne Unit

La televisió pública britànica BBC encapçalava la informació digital amb el títol: “Espanya redobla els atacs per impedir votar”, per explicar tot seguit la detenció dels alts càrrecs catalans i les paraules dels presidents Rajoy i Puigdemont; a més, analitzava per què l’Estat espanyol s’està trencant. La BBC entén que l’acció d’ahir és el pas més important que ha fet fins ara el govern del PP per aturar el referèndum. En canvi, el diari The Guardian posava l’èmfasi en l’acusació del president català que Madrid ha suspès l’autonomia i ha declarat, de facto, l’estat d’emergència. Un altre rotatiu, The Independent, destacava l’ofensiva policial espanyola amb l’argument que, per a Madrid, el referèndum és il·legal.

França

Els principals diaris francesos van coincidir a remarcar el fet de les mobilitzacions ciutadanes a Barcelona després de les detencions d’alts càrrecs del govern català, entre els quals la mà dreta del vicepresident Oriol Junqueras, Josep Maria Jové. Le Monde també subratllava en el subtítol la decisió del govern espanyol d’investigar totes les vies per impedir el referèndum, mentre que Le Figaro i Libération se centraven en els primers paràgrafs en l’ofensiva del govern de Rajoy i expressaven el grau d’empitjorament de la situació després de la jornada d’ahir.

Itàlia

“Mà de ferro a Catalunya.” Així de vehement s’expressava la ràdio pública italiana RAI3. En canvi, el web del diari La Reppublica, amb una pestanya a la pàgina principal sobre Catalogna, encapçalava les notícies internacionals amb l’entrada de la Guàrdia Civil als edificis del govern i les concentracions al carrer. Per la seva part, el Corriere della Sera feia al·lusió al “xoc” pel vot, l’actuació de la Guàrdia Civil i el comissament de deu milions de paperetes.

Alemanya

“Escalada a Catalunya”, titulava el rotatiu Frankfurter Allgemeine, per a continuació explicar que Madrid està decidit a aturar la votació amb detencions i investigacions; per la seva banda, el setmanari Die Spiegel obria edició amb un contundent: “Ràbia als carrers de Catalunya.”

Estats Units

Tan influent com el Die Spiegel és el setmanari nord-americà Newsweek, que subratllava que el referèndum català “s’embolica”. La cadena de televisió CNN es decantava per posar l’èmfasi en el fet que Puigdemont “esclata contra Madrid pel referèndum il·legal” i entre la premsa escrita, The New York Times reprenia la idea que, a mesura que s’acosta l’1-O, Espanya apuja la tensió. El rotatiu The Wall Street Journal es feia ressò de la detenció dels càrrecs de la Generalitat com a mesura per frenar la votació.

Amèrica Llatina

Tot i la sacsejada que ha suposat el terratrèmol a Mèxic, ahir al diari El Universal hi havia un article d’opinió sobre com Catalunya intenta escapar-se de la falda d’Espanya. Més al sud, a Buenos Aires, el diari Clarín destacava especialment les detencions de treballadors de la Generalitat per evitar la consulta.

Pròxim Orient

Al-Jazeera, la televisió qatariana de referència al món àrab, va anar revisant al seu lloc web les informacions sobre què passava a Catalunya i, a primera hora, ja recollia en titulars les detencions com la del secretari general del Departament d’Economia, Josep Maria Jové. Més tard, va decidir fer referència a les acusacions de Puigdemont a l’Estat espanyol d’utilitzar accions totalitàries.

Dues
de les grans agències de notícies internacionals, Reuters i France Presse, van actualitzar durant tot ahir les informacions sobre l’ofensiva contra Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona