Política

setge a l'1-O

Sabadell no va a declarar i Badalona segueix els seus passos

El govern de la cocapital vallesana decideix suspendre l’activitat institucional

L’alcaldessa de Badalona qualifica de “cop d’estat” l’actuació d’ahir de l’Estat

A les deu del matí, a la mateixa hora que l’havien citat a declarar a la fiscalia, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, de la Crida per Sabadell –formada per la CUP i l’Entesa per Sabadell i el Moviment Popular de Sabadell–, feia una compareixença pública a l’ajuntament, acompanyat d’una representació dels regidors del consistori. “No aniré a declarar voluntàriament a la fiscalia”, deia, i hi afegia: “Avui a Sabadell i a Catalunya vivim un atac a la democràcia.” Serracant al·legava que “la fiscalia no està legitimada per actuar contra la decisió sobirana del Parlament de Catalunya” i deixava clar que el camí que han triat és el “de donar veu a la ciutadania”. A aquella mateixa hora, la Guàrdia Civil escorcollava el domicili de l’assessor del Departament de Governació, Joan Ignasi Sànchez. L’alcalde i altres membres del govern es van manifestar a les portes de l’edifici i, en acabar la protesta, ja a l’Ajuntament, el govern va decidir “aturar tota l’activitat institucional fins a nova data” al·legant que “no poden continuar treballant amb normalitat amb el que passa al país”. Serracant feia una crida a la ciutadania i indicava: “La ciutat no pot permetre’s que s’enduguin cap alcalde o alcaldessa, només volem posar les urnes.”

Avui havia de ser el torn de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), però ahir va revelar que no acudirà a la Ciutat de la Justícia de manera voluntària. “No tinc res a declarar. Que no em facin perdre el temps”, va afirmar davant dels ciutadans concentrats a la plaça de la Vila. En el moment que sigui requerida per una força policial, com és previsible que passarà en les pròximes hores, es personarà davant el fiscal però s’acollirà al seu dret a no declarar.

Ahir, Sabater va reiterar que té la consciència tranquil·la “perquè no he comès cap delicte” i va denunciar l’actuació d’ahir de l’Estat, que directament va qualificar de “cop d’estat”. Just després de la intervenció de l’alcaldessa, el president del grup municipal del PP, Juan Fernández, va tornar a reclamar al PSC obrir una via de diàleg per impulsar una moció de censura. Les dues forces sumen majoria en el ple.

LA FRASE

No hi aniré. Demà (avui per al lector), a l’hora fixada, seré a Badalona defensant la democràcia
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona

El TSJC ordena a l’AMI i l’ACM que no informin de l’1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar ahir a la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i diputada, Neus Lloveras, i al president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, la retirada en menys de 48 hores de les referències a l’1 d’octubre que puguin aparèixer a les pàgines web de les dues entitats. En concret, el magistrat del TSJC, que instrueix la causa per la querella de la fiscalia contra Lloveras i Buch, requereix que es retirin “tots els continguts que facin referència a la preparació o celebració del referèndum”, amb “l’apercebiment de procedir a la seva retirada forçosa o a la interrupció del servei”.

Acompanyada de diputats, veïns i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Lloveras, com a alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, es va presentar ahir al migdia a la fiscalia superior de Catalunya a Barcelona, que l’havia citat per signar un decret d’alcaldia a favor del referèndum, però es va negar a declarar al·legant que “la fiscalia s’extralimita en les seves competències”, segons recollien les agències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts