Política

municipal

procés sobiranista

Colau demana diàleg a Rajoy i mobilització als ciutadans

L’alcaldessa de Barcelona deplora l’operació policial i advoca per una resolució política del xoc institucional per l’1-O

Pisarello evita detallar l’acord assolit amb Puigdemont per al referèndum

Al govern de Mariano Rajoy, una frenada, i a la ciutadania, més mobilitzacions en defensa, va dir, de l’autogovern de Catalunya. Aquesta va ser la doble demanda amb què l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reaccionar a l’operació policial contra els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre, desplegament que va qualificar d’“escàndol democràtic”.

Colau no va comparèixer a l’ajuntament fins a les tres de la tarda, perquè tornava de Madrid, on la nit de dimarts havia estat entrevistada a La Sexta conjuntament amb la seva homòloga madrilenya, Manuela Carmena. Quan finalment ho va fer, va remarcar que el consistori barceloní “està al costat de les institucions catalanes i el seu autogovern”. L’alcaldessa va considerar l’ofensiva contra el referèndum un “atac als drets i les llibertats fonamentals tan greu” que com a resposta, va al·legar, cal mantenir el grau de mobilització i unitat del catalanisme exhibit al llarg del dia d’ahir. I també el to pacífic de la protesta, va insistir.

Si aquesta va ser la crida que va fer a la societat civil, l’alcaldessa barcelonina també va fer una petició al president espanyol: “Que rectifiqui i aturi aquesta deriva repressora i aquesta judicialització de la política, que torni l’autogovern a les institucions catalanes i que obri una via de diàleg.” Per a la negociació política, argüeix, “mai no és massa tard”. L’alternativa, va advertir a Rajoy, és trobar-se al davant “un poble català més unit que mai” i una resposta en forma de mobilitzacions també a la resta de l’Estat.

Colau, però, no va variar ni un bri la seva posició sobre l’1-O. Va reiterar que té el “màxim respecte a la convocatòria” –“i ara més que mai”, va reblar–, però alhora va continuar referint-se en tot moment a l’eventual referèndum com “una mobilització”. L’Ajuntament, va reiterar, la facilitarà i garantirà “que tothom que vulgui participar-hi ho pugui fer”. Però no va anar ni un pam més enllà.

Fórmula secreta

Abans, en la comissió de Presidència, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va comparèixer a instàncies del PP, que demanava explicacions precisament sobre l’acord anunciat entre la Generalitat i l’Ajuntament per a la celebració de l’1-O, i fins ara no concretat públicament. Pisarello va explicar que el suposat acord es limita al fet que el govern català va comunicar al consistori que tenia una fórmula per facilitar la participació en el referèndum “sense posar en risc ni la institució ni els treballadors municipals”, i que respectava els dictàmens de la secretaria que veten la cessió de locals. A falta de més precisions, el PP i Cs van acusar el govern de Colau d’actuar amb “opacitat” en aquest assumpte, i van insistir a advertir-lo que col·laborar amb l’1-O és fer-ho amb un referèndum il·legal.

La sessió –com l’extraordinària que la va precedir, centrada a debatre els fets de la manifestació de repulsa dels atemptats del 17 d’agost– es va dur a terme sense la presència del PDeCAT, ERC i la CUP, que havien demanat la suspensió de les comissions previstes durant el dia. El portaveu demòcrata, Jaume Ciurana, va afirmar que la d’ahir era “una situació d’anormalitat a la qual no es pot respondre com si res”, i el líder dels republicans a Barcelona, Alfred Bosch, va advocar per “suspendre el funcionament institucional i sortir al carrer a defensar institucions, llibertats i democràcia”. Però el número dos de Colau, tot i qualificar la reacció de l’aparell estatal i el govern de Rajoy a la convocatòria del referèndum com a “absolutament desproporcionada” i “pròpia d’un piròman”, va optar per dur-les a terme igualment per “garantir”, va dir, “els drets de l’oposició a exercir les seves tasques d’impuls i control”.

L’argument, però, només va servir per a les comissions del matí. A la tarda, i en vista de la forma com evolucionaven tant l’operació policial com les reaccions polítiques i ciutadanes, el govern municipal sí que va preferir suspendre la comissió d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat.

La resposta del govern espanyol és la pròpia d’un piròman. Aquesta via repressiva no condueix a res
Gerardo Pisarello
primer tinent d’alcalde de barcelona (BCOMú)

LES FRASES

Amb les seus del govern intervingudes, Barcelona no pot estar al marge des d’una falsa equidistància
Jaume Ciurana
portaveu del grup del Pdecat
El cop d’estat només pot tenir resposta al carrer, a tots els barris, als emplaçaments estratègics
María José Lecha
regidora de la cup-capgirem
A Catalunya les llibertats estan garantides, però no la impunitat dels que vulneren drets i lleis
Alberto Fernández
president del grup del pp
En una situació excepcional, la prioritat és defensar institucions, llibertats i democràcia
Alfred Bosch
president d’erc a barcelona
Colau i Puigdemont silencien l’oposició suspenent l’activitat institucional i cridant a la desobediència
Carina Mejías
presidenta del grup de cs


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona