Política

Mobilitzacions catalanes a les capitals europees

Centenars de catalans protesten davant d’ambaixades i consolats espanyols

Silenci a les institucions comunitàries

“L’únic que es pot fer és sortir al carrer”, deia ahir la Susana Arús, que, malgrat viure fora de Catalunya, va voler denunciar al cor d’Europa les detencions de la Guàrdia Civil amb motiu de l’1-O. Com ella, molts catalans no van restar indiferents durant la jornada més tensa fins al moment de la campanya pel referèndum. Precisament a Brussel·les és on els catalans van ser més ràpids a reaccionar. A les dotze del migdia, només dues hores després de les primeres detencions, una seixantena de persones es van aplegar a la plaça Schuman. Just al mig de les dues institucions europees amb més poder de decisió a Brussel·les, cridaven “votarem” i “democràcia” per demanar a Europa que reaccioni davant l’actuació de les autoritats espanyoles contra el referèndum.

Convocades ràpidament a través de les xarxes socials, les manifestacions es van multiplicar arreu d’Europa un cop acabada la jornada laboral. A Brussel·les es repetien les protestes del migdia, aquest cop a la Grand Place. Però també Londres, Roma, París i Frankfurt van ser testimonis de les reivindicacions. Centenars de catalans es van plantar davant de les ambaixades i els consolats espanyols per denunciar de manera pacífica l’operació policial desplegada a Barcelona.

Però tant els mobilitzats a l’estranger com els de l’Estat espanyol i Catalunya es van quedar sense resposta de la comunitat europea. No hi va haver cap declaració de condemna de cap líder executiu de la Unió Europea. “Res més a comentar”, va respondre el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Domovrovskis, a l’única pregunta que es va permetre en la roda de premsa d’ahir després de la reunió de comissaris. Cap resposta per a la seixantena de catalans que es manifestaven a dos minuts de la seu de la Comissió.

Una resposta molt similar a la que repeteix periòdicament el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas. “No hi ha res més a oferir”, se li va escapar dilluns passat en ser preguntat sobre l’entrada de la Guàrdia Civil a diversos mitjans de comunicació. Perquè, tant li fa que els periodistes preguntin sobre la celebració del referèndum o sobre l’actuació de les forces de seguretat i les autoritats espanyoles, no hi ha distinció. De moment, la Comissió diu que tot és el mateix i continua defensant que es tracta d’un “afer intern” i que “el respecte a la Constitució espanyola és el punt de partida de qualsevol debat”. Però no tots els líders polítics a Brussel·les es mantenen impassibles. Dos vicepresidents d’esquerres del Parlament Europeu, el grec Dimitrios Papadimoulis i l’italià Gianni Pittella, van mostrar la seva preocupació a Twitter per “la deriva” de les autoritats espanyoles i “la tensió a Catalunya”. Declaracions que indiquen un petit trencament del tabú que hi ha a Europa sobre el procés sobiranista català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles