Política

setge a l'1-O

concentracions

Suport massiu als primers alcaldes gironins citats

Més de 2.000 persones acompanyen els batlles de Girona i Palafrugell a declarar a la fiscalia per l’1-O

Madrenas intenta defensar el dret a decidir de Catalunya, però el fiscal la interromp

Bany de masses per als primers alcaldes gironins que van anar ahir a declarar al Palau de Justícia de Girona. Més de 2.000 persones van acompanyar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), i l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer (ERC), enmig d’un ambient festiu amb els ja clàssics crits de “Votarem”, “In-inde-independència”, “No tenim por” i “No esteu sols” i cants com ara L’estaca, a més d’Els segadors com a tancament. Entre l’ampli seguici que va fer el recorregut des de la plaça del Vi –on hi ha l’ajuntament de la capital gironina– fins al Palau de Justícia, diputats, regidors dels partits sobiranistes a la ciutat i també desenes d’alcaldes, molts dels quals també hauran de declarar els pròxims dies.

A la sortida del Palau de Justícia, Madrenas va explicar que, a més de fer constar que creia que la fiscalia s’estava extralimitant perquè aquests fets ja tenen una causa oberta al TSJC, havia intentat defensar el dret a decidir del poble de Catalunya però no l’havien deixat. Així, va detallar que ella havia posat de manifest que com a alcaldessa de Girona estava “al servei de la democràcia” i que la seva “obligació” és “treballar perquè es respectin els seus drets individuals i col·lectius”, però que en aquest punt la fiscalia l’havia tallat i li havia dit que allò no era pertinent respecte a la investigació. I aquí havia acabat la declaració. Madrenas va considerar “una vergonya institucional” que un govern espanyol faci passar els càrrecs electes per aquesta situació i va subratllar que “en el currículum democràtic de l’Estat hi haurà una taca negra immensa de molt difícil resolució”. També es va refermar en el fet que l’1 d’octubre es votarà. De fet, un parell d’hores abans, en l’inici de la concentració de suport a la plaça del Vi Madrenas ja havia dit que tenien clar que les citacions eren per espantar-los i s’havia exclamat: “Però és que mira que arriben a conèixer-nos poc!”

Pel que fa a Piferrer, es va acollir el dret a no declarar però va presentar a la fiscalia un escrit on feia constar “tots els drets, que no només com alcalde sinó com a poble de Catalunya, ens han usurpat”. Com també va fer Madrenas, Piferrer va ressaltar “la força de la gent” que els havia acompanyat i va insistir en el fet que es farà tot “el possible i l’impossible” per votar l’1-O.

Suport del PSC

La marxa de suport als alcaldes fins a fiscalia va començar amb una concentració a la plaça del Vi, en què es van llegir diversos manifestos. Destaca el suport dels regidors del PSC a bona part del manifest dels regidors dels grups sobiranistes (CiU, ERC-MES i la CUP-Crida per Girona) a la capital gironina. Així, els regidors socialistes de Girona van expressar el seu suport a l’alcaldessa, i van rebutjar la citació de la fiscalia, que consideren “un atac a la institució municipal”, i van considerar que “el país necessita sortir d’aquest procés amb plena consciència que els catalans i catalanes han decidit el futur de Catalunya”. També hi va haver un manifest de totes les entitats i partits sobiranistes de la ciutat agrupats en la plataforma Girona Vota, en què es va expressar el rebuig al “cop d’estat encobert que s’està duent a terme a Catalunya”. A més, va prendre la paraula el rector de la UdG, Sergi Bonet, per expressar el rebuig de la universitat a la repressió del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona