Política

El TC impulsa per primer cop les mesures coercitives

L’òrgan judicial aplica una multa de 6.000 a 12.000 euros diaris als dos càrrecs de la Generalitat i als membres de la Sindicatura

Tres magistrats avalen la sanció però discrepen dels arguments

El Tribunal Constitucional ha vençut les resistències internes a aplicar les mesures coercitives que el PP va aprovar el 2015 –amb l’oposició de tots els grups de l’oposició– i ahir mateix va obrir la caça per aconseguir que no es mogui un dit per organitzar el referèndum. Una mena d’avís a navegants, amb sancions força severes per frenar l’1-O. L’òrgan, doncs, va imposar ahir les primeres multes, que oscil·len entre els 6.000 i els 12.000 euros diaris a tots els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya que ha de vetllar pel referèndum i a dos alts càrrecs de la Generalitat, Josep Maria Jové, número dos de l’equip econòmic del vicepresident Oriol Junqueras –i un dels que estan detinguts arran de la batuda de dimecres–, i Montserrat Vidal i Roca, cap d’àrea de Processos Electorals. En total, les multes conjuntes sumen 192.000 euros diaris.

El tribunal justifica la duresa de les sancions per la gravetat dels fets i com a mesura de pressió per tal que tots ells certifiquin que han cessat en la seva activitat. En el cas de Jové i Vidal els exigeix que revoquin totes les ordres per preparar el referèndum i tanquin tots els mitjans tècnics per a la seva difusió. I en el dels síndics, que renunciïn expressament als seus càrrecs i revoquin totes les decisions que s’han pres fins ara.

En cas que no s’atengui la reclamació, els comunica que la sanció es començarà a aplicar a les deu del matí de l’endemà de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquesta resolució. A partir d’aquell moment, el TC avisa que s’activarà l’Agència Tributària estatal per tal de fer efectius els pagaments. A banda, el tribunal els denuncia tots plegats davant la fiscalia per si considera que se’ls ha d’exigir responsabilitats penals.

Quantitats diferents

En el cas dels set membres escollits pel Parlament al ple del 6 de setembre–Jordi Matas, Marc Marsal; Marta Alsina, Tània Verge, Josep Pagès, Josep Costa i Eva Labarta– la sanció serà de 12.000 euros i en el dels quinze membres designats per aquest òrgan central a les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Aran, la quota ascendirà a 6.000 euros. Les quanties més elevades són en funció de la jerarquia, donat que els primers configuren la junta central.

També en el cas de Jové i Vidal les quantitats són diferents. Al primer se l’amenaça amb la sanció màxima i a la segona, amb la de 6.000 euros. Les multes es mantindran fins que els afectats “justifiquin davant el tribunal que han revocat les resolucions adoptades i paralitzat completament tota actuació considerada com a incompliment de la suspensió del referèndum”, s’apunta a l’execució de sentència reclamada des del govern de Mariano Rajoy. Concretament, en el cas de la Sindicatura, posaven en coneixement del tribunal que els membres designats pel Parlament havien començat els seus treballs i havien nomenat els càrrecs a les cinc demarcacions, malgrat que el TC va suspendre l’òrgan electoral l’endemà mateix de la seva constitució. El mateix dia que es va anul·lar la llei del referèndum.

La decisió sancionadora del tribunal, si bé s’ha establert de forma unànime, ha tingut dos vots discrepants de tres membres de l’anomenat sector progressista, dos dels quals ja van emetre un vot particular contrari al fet que el TC avalés les noves atribucions, que inclouen inhabilitacions, de les quals els va dotar el PP per garantir que es compleixin les seves sentències. En tot cas, en aquesta ocasió els tres firmants, José Antonio Xiol Ríos, Fernando Valdés Dal-Ré i María Luisa Balaguer Callejón, no discrepaven d’aplicar la mesura coercitiva, emparant-se en el fet que l’actual escenari ho justificaria, però sí dels arguments jurídics defensats per la majoria dels magistrats.

LES XIFRES

12.000
euros
hauran de pagar Jové i els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya.
6.000
euros
hauran de pagar Vidal i els síndics de les cinc demarcacions electorals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona