Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

El PDeCAT fa el pas i trenca el govern amb el PSC a Pineda

Els dos regidors vinculen la decisió a les tensions que viu el país per l’1-O

Retreuen a l’alcalde l’immobilisme per negar-se a cedir espais electorals

Abans que Mataró ha estat Pineda. El tsunami pel referèndum ha arrasat el primer pacte sociovergent al Maresme, i no ha estat el de la capital de la comarca. El pacte entre el PSC que encapçala l’alcalde Xavier Amor –president també de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)– i els dos regidors del PDeCAT, Francesc Horta i Patrícia Jara Verdura, es va donar ahir per trencat en un anunci fet a la seu de la formació. Després d’un intens debat de l’executiva local traslladat a la militància en assemblea, es va aprovar per unanimitat que els dos edils passin a l’oposició. Els arguments que van donar no corresponen a tensions sorgides del treball del dia a dia a l’Ajuntament. “Hem treballat molt bé i ens hem sentit còmodes amb la feina feta”, va precisar Patrícia Jara. Tot i això, les darreres setmanes, en què el camí del procés ha començat a fer pujada, la convivència amb els socialistes des del punt de vista ideològic s’ha fet feixuga. “La gota que ha fet vessar el got va ser la posició del partit, que va mostrar Miquel Iceta, sobre els fets de dimecres que nosaltres condemnem”, va etzibar el president local, Joan Mora, que hi va afegir: “Més enllà de la negativa de l’alcalde a cedir locals, no podem continuar amb un partit que no mostra el seu rebuig davant les pressions coercitives de les darreres hores.”

Joan Mora va repetir que el PDeCAT trenca el pacte “com a mostra de la dignitat del nostre partit i de la seva gent”. Pel portaveu del grup municipal, Francesc Horta, la valoració de la tasca dels dos anys de govern conjunt ha estat satisfactòria “en tant que s’han pogut desenvolupar alguns punts del pla d’actuació municipal i que s’han posat les bases per fer-ne d’altres”. “Seguirem treballant pels ciutadans de Pineda d’una forma constructiva, però des de l’oposició, i vetllant per tirar endavant el nostre programa electoral”, va dir.

Francesc Horta, al capdavant de Comerç, Mercats, Agricultura i adjunt d’alcaldia, i Patrícia Jara, com a responsable d’Habitatge i Pobresa Energètica, van comunicar ahir a l’alcalde la ruptura, poc temps després que la formació hi hagués donat el vistiplau.

Suport comarcal

A l’acte d’ahir en què es va comunicar als mitjans el trencament del pacte també hi va ser convidat el president comarcal del PDeCAT, Carles Bosch, que ha defensat fins al final que els acords amb el PSC –tant a Pineda com a Mataró– s’havien de debatre passat l’1-O. Bosch, assumint que la seva proposta havia caigut en terreny erm, va afirmar que donava suport a l’executiva local. “Si ells consideren que no poden continuar, jo no puc fer res més que respectar la seva decisió”, va comentar, i va insistir que el futur del govern de Mataró continua sent una incògnita. Incògnita que davant l’acceleració dels esdeveniments pot desfer-se en qüestió de dies. O d’hores.

LA FRASE

No podem continuar amb un partit que no mostra el seu rebuig a les pressions coercitives
Joan Mora
president del pdecat a pineda de mar

LA FRASE

Seguirem treballant per Pineda, però des de l’oposició, i vetllant pel nostre programa electoral
Francesc Horta (PDeCAT)
regidor de comerç, mercats i agricultura de pineda de mar

Comunicat a Tiana i silenci al Consell Comarcal

El pacte entre el PSC i ERC a Tiana es va donar per trencat fa dues setmanes quan l’alcaldessa socialista, Ester Pujol, es va negar a cedir locals per al referèndum malgrat que en el pacte amb els republicans constava la garantia que l’Ajuntament facilitaria la transició nacional. Tot i les divergències, les dues forces van acordar continuar treballant “amb normalitat” fins que es materialitzés la marxa del govern d’ERC en el ple del mes vinent. Aquesta situació explica el comunicat emès dimecres en el qual el govern condemna els fets i reclama al govern del PP “que cessi en la utilització arbitrària de les institucions judicials i d’ordre públic”, al mateix temps que demana “s’obri un diàleg urgent i responsable que ajudi a resoldre aquest conflicte”. D’altra banda, la incomoditat dels pactes entre el PSC i el PDeCAT en l’àmbit dels ajuntaments també arriben a entitats supramunicipals, que, en el cas del Maresme, es tradueix en el Consell Comarcal. L’ens, defensat per les dues bandes com a mera administració finalista, no s’ha manifestat encara de manera oficial sobre el setge a què s’està sotmetent la Generalitat. Des de l’oposició, ERC i la CUP ja han fet saber al PDeCAT que presenten una declaració inspirada en el text que han fet públiques les dues entitats municipalistes, l’ACM i l’AMI, amb l’objectiu que s’hi sumin “totes les formacions que es consideren democràtiques”. El Consell Comarcal del Maresme ja va aprovar una moció de suport al Pacte Nacional pel Referèndum al març, i el PSC hi va votar en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona