Política

El govern dona per finalitzada la tasca de la Sindicatura Electoral, amenaçada de multa pel TC

Demana a l’organisme encarregat de supervisar el desenvolupament del referèndum que passi el testimoni a observadors internacionals i acadèmics

Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral “ja ha fet la seva feina”

La Sindicatura Electoral, òrgan clau encarregat de supervisar el referèndum de l’1 d’octubre, cedirà el relleu a “d’altres ens d’observació”. Ho farà a petició del govern, que dona per finalitzats els seus treballs. La decisió arriba després de les multes imposades pel Tribunal Constitucional (TC) als membres de l’organisme electoral.

El govern de Carles Puigdemont “agraeix” a la Sindicatura Electoral de Catalunya la “finalització dels seus treballs de supervisió del referèndum” i demana els seus membres que cedeixin el testimoni a “ens públics, acadèmics i internacionals”. Aquests seran a partir d’ara els encarregats de seguir “observant el desenvolupament efectiu” de l’1-O, suspès pel TC, segons fonts citades per EFE. El nom dels observadors es comunicarà en els propers dies.

El Constitucional va acordar dijous imposar una sanció de 12.000 euros diaris al número dos d’Economia de la Generalitat, Josep Maria Jové, i els síndics electorals de l’1-O, que segons la Llei del Referèndum havien de desenvolupar unes funcions anàlogues a les d’una Junta Electoral.

El govern de Carles Puigdemont ha acordat aquest divendres destituir del seu càrrec Jové, detingut com un dels organitzadors de l’1-O, per alliberar-lo de la multa prevista pel TC, si bé formalment no pot fer el mateix amb els membres de la Sindicatura Electoral perquè van ser nomenats pel Parlament.

Segons les fonts d’EFE, la petició “ha estat atesa” per la Sindicatura Electoral, que “formalitzarà la renúncia dels seus membres avui mateix per cedir el testimoni als observadors.

El govern català segueix assumint “totes les funcions” com a administració electoral, així com la “coordinació amb d’altres institucions catalanes que seran seguides per les dues missions d’observació internacional i les desenes de visitants que ja han estat acreditats per garantir el normal funcionament del referèndum”.

Segons la Generalitat, el traspàs de funcions de la Sindicatura Electoral no minva les “garanties” de l’1-O, perquè “tots els processos i mitjans que el sostenen ja han estat degudament supervisats i validats” per aquest òrgan.

“Ja ha fet la seva feina”

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha defensat la dissolució de la Sindicatura Electoral de Catalunya perquè “aquest organisme ja ha fet la seva feina i és evident que ho ha fet en un context de repressió”.

En unes declaracions aquest divendres a la tarda després de reunir-se amb el vicepresident de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, José García Molina, Junqueras ha afirmat que el referèndum de l’1-O disposa de “moltes garanties i “la principal garantia de qualsevol procés electoral és el compromís dels ciutadans”.

En aquest sentit, Junqueras ha recordat que la Guàrdia Civil va ocupar “fa unes poques hores” la seu de la Conselleria de Vicepresidència i Economia i Hisenda, mentre “s’emportaven persones detingudes i sense saber informar els seus advocats on se les enduien”.

“És evident que, malauradament, l’actitud del PP està allunyada de les bones pràctiques de qualsevol democràcia occidental, però també que cada cop hi ha més gent a la societat catalana que està convençuda que la millor moció de censura al PP i a Rajoy és que els ciutadans de Catalunya puguin votar”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió