Política

Assalt a les lletres catalanes

La intervenció dels comptes de la Generalitat impedeix l’activitat normal de la Institució de les Lletres i Biblioteques

Una partida de la ILC ha passat a ser de zero

La intervenció financera de la Generalitat ja té afectacions greus en el funcionament normal d’organismes que depenen de la Generalitat. La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Servei de Biblioteques han vist com se’ls han intervingut un seguit de partides per a activitats immediates. En concret, la ILC, que ja apareixia en la llista d’entitats “vigilades”, ara té “els comptes bloquejats” i una partida per valor de més de 100.000 euros destinada a activitats per a aquest trimestre que ha passat a ser de zero. Segons ha explicat la directora de la ILC, Laura Borràs, això afecta tota mena d’activitats: les visites d’escriptors a les biblioteques, conferències, el Festival Nacional de Poesia (que s’ha de fer aquest octubre, a Sant Cugat del Vallès), els actes per celebrar el 80è aniversari de la ILC o el Seminari de Traducció de Farrera. “Eren diners no gastats però sí assignats.” La responsable de la ILC es veu amb la tessitura d’haver d’avisar els autors de la impossibilitat de fer aquests pagaments. “És com si haguessin vingut uns lladres, un greuge que em dol molt; és una situació inèdita, sense precedents, que no sabem com podrem assumir”, hi afegeix Borràs, que veu en aquestes mesures “una voluntat d’humiliació”.

A banda d’això, la intervenció dels comptes posa en moltes dificultats el funcionament diari de la ILC, que ha de passar a certificar que cada despesa, cada tràmit de pagament que fa no s’utilitza per a l’organització del referèndum. “És una paperassa enorme, he de signar un per un cada document, estem col·lapsats”, denuncia.

Aquesta situació d’estrangulament d’un organisme tan significatiu, dedicat a promoure la literatura catalana i els seus escriptors i impulsar el reconeixement social i la projecció pública de les lletres catalanes, ha encès els ànims del sector i ha provocat una onada de solidaritat. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha engegat una campanya de suport, per fer córrer a les xarxes socials i enganxar al carrer les característiques postals de la ILC amb cites d’escriptors, amb l’etiqueta #amblaILC.

El Servei de Biblioteques també va difondre per Twitter “les conseqüències” de la intervenció en el pressupost del govern. Així, asseguren que els han “intervingut tots els saldos positius” dels quals disposen per dur a terme “les funcions de suport a les biblioteques públiques”. “Aquesta no disponibilitat” impedeix “executar la majoria d’activitats i projectes pendents des d’ahir”. Això els ha obligat a “suspendre activitats pendents de foment de la lectura, jornades professionals, treballs tècnics preliminars del catàleg i carnet únic”, entre d’altres. Igualment, hi afegeix que estan “treballant” en la concreció del grau d’“afectació” d’aquesta intervenció. “Cap de les nostres partides té relació directament o indirecta amb l’objecte que es persegueix prohibir”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia