Política

Les universitats traslladen l’activitat al carrer per l’1-O

Els estudiants es mobilitzen de forma massiva arreu del país per rebutjar les mesures coercitives de l’Estat i a favor del referèndum

El rector de la UdG es posa al capdavant de la protesta a Girona

El curs universitari ha començat mogut a les universitats catalanes. Les últimes mesures preses per l’Estat contra el referèndum de l’1 d’octubre han fet sortir estudiants i professors de les aules i l’activitat s’ha traslladat al carrer, on es multipliquen els actes, les concentracions i les manifestacions en defensa de les institucions catalanes i de l’1-O.

L’activitat acadèmica ha quedat trasbalsada a totes les universitats públiques, però l’epicentre s’ha situat a la plaça Universitat de Barcelona, on estudiants de tots els centres es van aplegar ahir, després de tallar una part de la Gran Via, per fer “classes al carrer”. Paral·lelament, un grup d’estudiants van ocupar l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), on s’esperava que passarien la nit i s’estarien de forma indefinida. Fonts de la UB van explicar que no hi havia cap inconvenient perquè els estudiants estiguessin a l’edifici sempre que fos de forma “pacífica” i “respectant el patrimoni”.

Amb l’ocupació estudiantil, l’accés al rectorat va quedar bloquejat i el pati de filologia es va omplir de pancartes a favor de la democràcia, del sí en el referèndum de l’1-O i d’estudiants amb estelades penjades al coll que anaven i venien del pati a la plaça i viceversa. Al damunt de l’escenari situat a l’exterior de l’edifici, el diputat d’ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà convidava els joves a defensar la democràcia com havien fet els seus pares i els seus avis en el combat contra el feixisme. “No passaran!”, els va cridar davant l’entusiasme estudiantil.

Acabat el parlament de Tardà, la cançó Agafant l’horitzó, de Txarango, convertida ja en himne oficiós de l’1-O, retrunyia pels altaveus corejada per les veus dels universitaris. D’altres clavaven la vista al mòbil i comentaven els darrers mems de les xarxes socials. “Doncs jo esmorzo molt pitjor”, comentava un jove sobre les queixes de guàrdies civils pels croissants del vaixell del Piuet on s’allotgen. Hores abans, un grup d’estudiants que es manifestaven a favor del referèndum havien tallat l’avinguda Diagonal i van fer cap a la plaça Universitat, on hi havia la manifestació unitària.

Les mobilitzacions d’ahir van coincidir amb la inauguració del curs acadèmic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), durant la qual diversos col·lectius d’estudiants van fer una crida a fer noves mobilitzacions. En la seva intervenció, el rector, Enric Fossas, va criticar l’estat d’“excepcionalitat” que viu el país i va recordar que la universitat no en pot quedar al marge.

A Girona, prop de 5.000 persones, entre estudiants, professors i treballadors de la Universitat de Girona (UdG), es van concentrar a la plaça de les Àligues, encapçalades pel rector, Sergi Bonet, que va fer una crida a anar a votar l’1-O per “guanyar-se democràticament la república”. A Lleida, els estudiants de la Universitat de Lleida (UdL) també es van concentrar per denunciar la “repressió judicial i policial” de l’Estat espanyol. La UdL va viure una agra polèmica arran de la negativa del seu rector, Roberto Fernández, a adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum com havien fet la majoria d’universitats públiques catalanes. Dijous, però, la universitat lleidatana va signar, juntament amb les altres, el manifest contra les darreres mesures de l’Estat espanyol. A Tarragona, un centenar d’estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) es van manifestar a favor del referèndum de l’1-O entre el Campus Catalunya i el Campus Sescelades.

Millo amenaça els directors d’institut pel referèndum

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, avisa els directors d’instituts que no poden permetre actes vinculats amb el referèndum de l’1-O, ja que podrien incórrer en responsabilitats “penals”. En una carta feta pública ahir i dirigida als directors dels instituts de secundària, Millo els adverteix que no poden dur a terme cap actuació, ni tan sols de forma “tàcita”, que permeti l’ús dels edificis per a l’1-O, i alerta que si ho fan poden incórrer en delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics.

La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va replicar tot recordant que els directors no tenen “cap rol ni responsabilitat” en l’organització del referèndum. En una carta enviada a les direccions dels centres, la consellera va explicar que contestarà a Millo en nom del departament i va garantir que no s’ha donat ni es donarà cap instrucció a les direccions perquè cedeixin les claus o els codis d’accés, ja que el govern “té l’entrada garantida”. També va reiterar que el govern no posarà en risc cap funcionari. El sindicat Ustec-STEs va donar suport als directors amenaçats i va denunciar els comportaments “antidemocràtics” del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona