Política

pagesia

procés sobiranista

Gran mobilització pagesa contra la repressió estatal

Un miler de tractors col·lapsen el centre de Lleida i encerclen la Subdelegació del Govern espanyol

Centenars de persones reclamen poder votar l’1 d’octubre

Mobilització pagesa sense precedents, ahir a Lleida, en defensa de la democràcia i la dignitat del poble català. L’entrada i el centre de la ciutat van quedar col·lapsats per un miler de tractors i centenars de persones, segons els organitzadors, que van encerclar la Subdelegació del Govern espanyol a la capital del Segrià. Ho van fer convocats per la Unió de Pagesos, les JARC i la Federació de Cooperatives, que d’aquesta manera protestaven contra el que consideren una “repressió totalment desproporcionada” de l’Estat contra la convocatòria del referèndum, una actuació que comporta la “vulneració dels drets civils dels catalans”.

Els tractors havien sortit prèviament des de sis punts de trobada a Tàrrega, Mollerussa, Balaguer, Juneda, Alcarràs i Torrefarrera i van confluir a l’entrada de la capital per acabar d’arribar fins a la rambla de Ferran i l’avinguda del Segre, que van quedar completament bloquejades.

Les columnes de tractors es van agrupar primer davant del cementiri de Lleida per dirigir-se tots junts cap a la Subdelegació del Govern espanyol, que estava protegida pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. Un cop allà es va llegir el manifest unitari entre crits d’“independència” i “votarem”, i la mobilització va acabar cap a quarts de dues del migdia sense que hi hagués cap incident. “Ens volen enterrar i no saben que som llavors”, va dir el president de la JARC, Francesc Boronat.

També es va fer una concentració de tractors d’Osona i el Lluçanès davant de l’edifici del Sucre de Vic, que va aplegar més de mig centenar de vehicles –molts d’ells amb estelades i pancartes a favor de la democràcia– i un centenar de persones. Divendres hi ha convocades tractorades que sortiran de diverses ciutats i poblacions de tot Catalunya i confluiran a les seus d’organismes estatals com ara les subdelegacions del govern espanyol a Girona, Tarragona i Barcelona.

Manifest conjunt El coordinador nacional d’UP, Joan Caball, el president de JARC, Francesc Boronat, i el president de la FCAC, Ramon Surroca, van signar dijous un manifest conjunt obert a tot el sector que defensa que els catalans han de poder exercir el dret a decidir el seu futur com a poble. Les tres entitats denuncien l’actuació “desproporcionada” del govern de l’Estat i de la justícia després de la convocatòria a la ciutadania catalana al referèndum de l’1 d’octubre i la violació de drets civils a Catalunya. Aquestes organitzacions lamenten aquests fets perquè suposen “un atac a les llibertats d’ideologia, d’expressió, de reunió, d’informació, de correspondència i de privacitat, la judicialització del debat polític a Catalunya, l’erosió de la separació de poders, la limitació a la llibertat d’expressió dels càrrecs electes i, finalment, la intervenció de les finances catalanes que posen en risc les polítiques agràries i rurals del país”. Per tot plegat, refermen el compromís amb les llibertats democràtiques i nacionals de Catalunya, i exigeixen “l’immediat restabliment dels drets fonamentals i les llibertats conculcades, com també el restabliment de l’autonomia financera de la Generalitat de Catalunya”.

LA FRASE

Ens volen enterrar i no saben que som llavors
Francesc Boronat
`PRESIDENT DE LA JARC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona