Política

Suport al procés sobiranista

La cultura suma manifestos a favor del dret a decidir

Decidim Cultura recull més de 3.000 signatures de destacats professionals del sector, la Plataforma d’Artistes de Catalunya denuncia la intervenció de l’Estat i Xarxaprod insta a mantenir una resposta pacífica a la violència

“La cultura ha fet tard”, es comentava en to d’autocrítica a les rotllanes que es feien a la plaça de la Gardunya, a Barcelona, tot esperant la lectura del manifest de la plataforma Decidim Cultura, que ha recollit més de 3.000 adhesions a favor del referèndum de l’1-O de professionals de la cultura. Tard i amb una certa desconnexió. D’una banda, la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya i la Xarxa d’Espais de Producció i Creació de Catalunya (Xarxaprod) havien fet una convocatòria davant del Macba, gairebé a la mateixa hora que Decidim Cultura, a la plaça de la Gardunya. Finalment, la Plataforma d’Artistes i Xarxaprod es van afegir a l’acte de Decidim Cultura i tots hi van poder dir la seva.

Decidim Cultura va aplegar aproximadament 800 persones en un acte que es va iniciar amb un gest simbòlic en què els professionals de la cultura van signar una urna difícil d’amagar per les seves dimensions. El catedràtic –i exconseller de Cultura– Joan Manuel Tresserras va introduir alguns signants del manifest, que el van llegir en diverses llengües europees. En aranès, Jusèp Boya; en català, Rosa Boladeras i Pere Arquillué; en castellà, Jenn Díaz; en francès; Jordi Savall; en italià, Sílvia Bel; en alemany, Maria de la Pau Pigem, i en anglès, Maria Molins. El text, que reivindica el dret a decidir, és un clam per la democràcia i la llibertat, per l’afirmació de Catalunya com a “subjecte polític sobirà”, per la “confiança responsable en el propi futur” i per “un vot decidit i desacomplexat a la cultura i per la cultura” (decidimcultura.cat).

Els assistents també van poder seguir Enric Majó, que va recitar una adaptació lliure de Shakespeare de Jaume Comas: “Urnes o no urnes”, recitava Majó, deixant clar que el dilema no era tal per als signants del manifest. En l’acte també hi havia els cineastes Ventura Pons i Isona Passola, l’actor Joel Joan, gent del teatre com Anna Rosa Cisquella i Joan Lluís Bozzo, i artistes com Frederic Amat i Enric Pladevall, entre moltes altres cares conegudes.

La Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya va prendre la paraula amb la veu de Nora Ancarola, que va declarar: “Amb aquest manifest, els artistes ens volem afegir al moviment pacífic i plural de la societat catalana, sortint al carrer en denúncia de l’actitud totalitària i repressiva del govern espanyol per tal de defensar el dret inalienable dels ciutadans i ciutadanes a decidir democràticament el seu futur a través del vot.” Xarxaprod, a més de demanar el dret de vot, va posar l’accent en el rebuig a la violència: “Ens reiterem en la resposta democràtica i pacífica a les agressions antidemocràtiques.”

LES FRASES

Perquè la cultura sigui el nervi i la sang de la república, ens proposem participar en el referèndum
Decidim Cultura
Manifestem el nostre rebuig absolut a l’assetjament al nostre dret a decidir
Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya
Considerem el vot un dret inalienable a les societats democràtiques
Xarxaprod

Els directors de museus, pel dret de lliure expressió

“Impedir el dret que té qualsevol ciutadà i ciutadana a expressar-se lliurement no afavoreix la cultura democràtica ni el diàleg.” Així ho remarca el comunicat signat per directors de museus catalans fet públic ahir. No obstant això, els signants, que subratllen la seva pluralitat política, afirmen que, si bé els museus són espais de debat, “els conflictes polítics, siguin de la mena que siguin, s’han d’afrontar per la via política”. Signen Carme Clusellas (Museu d’Art de Girona), Josep Giralt (Museu de Lleida Diocesà i Comarcal), Montserrat Maillol (Museus d’Olot), Jesús Navarro (Museu d’Art Jaume Morera de Lleida), Vinyet Panyella (Museus de Sitges), Jordi París (Museu de Valls), Josep Maria Riba (Museu Episcopal de Vic), Txema Romero (Museu d’Art de Cerdanyola), Mireia Rosich (Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova), Pepe Serra (Museu Nacional d’Art de Catalunya), Engràcia Torrella (Museu d’Art de Sabadell), Pepa Ventura (Museu Fundació Joan Abelló de Mollet del Vallès) i Francesc Vilà (Museu de Manresa). Ahir s’hi afegia la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA