Política

JOSÉ ZARAGOZA

DIPUTAT DEL PSC AL CONGRÉS DE DIPUTATS

“Els independentistes no tenen raó, però tenen raons que els ha regalat el PP”

“L’actitud del govern del PP busca només més problemes i no aporta cap solució”

“Exigim a Rajoy que truqui a Puigdemont i que s’asseguin a parlar de tot el que calgui”

“Cal aturar l’1-O; la consulta no té les mínimes i elementals garanties”

Si algú ha estat un aliat ferm per mantenir Mariano Rajoy al poder, aquest ha estat Pablo Iglesias
Rajoy i el seu govern no han fet res, han deixat de banda les seves funcions i no han fet política
El president de la Generalitat és responsable de la situació en què es troben molts alcaldes
Espero que la sensatesa s’imposi [...], no m’atreveixo a aventurar on serem d’aquí a una setmana

A quatre dies de l’1-O, el diputat del PSC al Congrés José Zaragoza reflexiona, en aquesta entrevista, sobre la situació actual. Zaragoza és vicepresident de la comissió d’Exteriors del Congrés i membre del comitè federal del PSOE.

Com qualificaria el que està passant a Catalunya?
Que ja hem pres mal. Nosaltres vam dir fa molt de temps que s’arribaria a aquesta situació i que prendríem mal. Ara ja ha arribat el moment, i ja n’hem pres. Caldrà veure com curem aquest mal, com hi fem front. I hem de començar a fer-ho ara mateix.
I de la resposta que hi està donant el govern del PP, què en pensa?
El PP s’equivoca del tot si creu que escudant-se darrere el poder judicial i la fiscalia es resoldrà el problema de Catalunya. Des que va arribar al govern, fa més de cinc anys, Rajoy i el seu govern no han fet res per solucionar-ho. Han deixat de banda les seves funcions i no han fet política. Nosaltres continuem creient que ara, més que mai, és el moment de la política. Els independentistes no tenen raó, però tenen raons. Raons que els ha regalat el PP.
No troba que és una resposta desproporcionada? Troba normal que hi hagi milers de policies i guàrdies civils desplaçats a Catalunya?
Crec que l’actitud del govern del PP busca només més problemes i no aporta cap solució. Ja fa temps que vam advertir del que podia passar, i per això ens oferim com a pont. El que està passant aquests dies és conseqüència de les decisions equivocades que s’estan prenent per les dues bandes.
L’actuació judicial no ha traspassat moltes línies vermelles?
Nosaltres respectem la separació de poders i, per tant, el poder judicial. Però ens oposarem sempre a la pèrdua de qualsevol tipus de drets dels ciutadans.
El govern té els comptes bloquejats, l’Estat vol el control dels Mossos, més de 700 alcaldes han estat cridats a declarar, hi ha un munt de càrrecs polítics investigats per delictes molt greus… Tot plegat no és un despropòsit?
No tinc cap dubte que tots els alcaldes de Catalunya, com també la de l’Ajuntament de Barcelona, compliran amb la legalitat. Ada Colau farà el mateix, per exemple, que Núria Marín. Per això no crec que cap alcalde de Catalunya hagi comès cap delicte.
Si la resposta ha arribat fins aquí, què pot passar aquesta setmana? Troba possible que es detinguin membres del govern o el president?
No sé fins a on es pot arribar. En tot cas, desitjo que res d’això passi. Vull insistir que cal aturar aquesta escalada i posar-se a treballar per trobar una solució dialogada, pactada i incloent.
Hi ha marxa enrere?
Els que hem apostat per una sortida política del conflicte no renegarem ara del diàleg i d’intentar arribar a un acord. Per tant, una vegada més, demanem que s’aturi el comptador i que els dos governs s’asseguin a parlar.
Els socialistes heu passat de defensar anys enrere el dret a decidir a mostrar el suport a les tesis del govern de Mariano Rajoy.
Nego rotundament aquesta afirmació. Nosaltres el que volem i hem volgut sempre ha estat fer fora el PP del govern de l’Estat. La seva actitud envers Catalunya, però també envers els drets de la ciutadania i dels treballadors i treballadores, ha fet molt de mal a gran part de la societat. No podem dir el mateix, per exemple, del PDeCAT, que va ajudar el govern de Rajoy a endurir la reforma laboral i ha donat suport a gairebé la meitat de les lleis del PP al Congrés dels Diputats. Si Podem hagués donat suport a la investidura de Pedro Sánchez, li puc ben assegurar que no ens trobaríem en aquesta situació. Tampoc ERC i el PDeCAT van voler que a l’Estat hi hagués un canvi de govern. No assumim ni una de les tesis del PP, ni ho fem ara ni ho hem fet mai. Però tampoc acceptem el que va passar els dies 6 i 7 de setembre al Parlament, quan es va saltar a consciència la legalitat vigent, malmetent així els drets d’una bona part de la ciutadania de Catalunya.
A Catalunya, com que el PP i Cs no tenen representació municipal, el PSC ha fet de PP i de Cs mostrant-se en contra del referèndum i no facilitant que es voti als municipis on els socialistes governen…
Els alcaldes tenen l’obligació de defensar la llei i la democràcia i, per descomptat, amb completa autonomia i sense perdre les seves conviccions. En cap cas cap alcalde socialista posarà en risc els treballadors municipals pel fet que a Puigdemont i el seu govern se’ls hagi acudit saltar-se la llei. El president de la Generalitat és directament responsable de la situació en què es troben ara mateix molts alcaldes.
Aquests darrers dies hem vist algun gest de distanciament del PSOE respecte del PP. No ha arribat, però, massa tard?
A nosaltres ens distancia gairebé tot, del PP; per això hem intentat de totes les maneres possibles desallotjar-lo del govern. Són altres, que ara sembla que tenen pressa per fer-lo fora, els que ho van impossibilitar quan es podia fer. Nosaltres hem d’estar a favor de la legalitat vigent, però no ens sembla bé que s’acusi uns manifestants de sedició, es prohibeixin actes i conferències o s’acusi de delictes greus més de set-cents alcaldes d’aquest país. Tot això és el que ja hem denunciat i criticat.
Entén, però, que a molts catalans els hagi sorprès el silenci del PSC davant l’actuació del PP i de la judicialització de tot el conflicte?
En cap moment hem estat callats davant l’actuació del govern del PP. Al llarg d’aquests anys, s’ha silenciat o menyspreat el missatge dels socialistes perquè reivindicava diàleg i pacte, i això ha fet nosa a dos governs amb una estratègia de confrontació. Un dia rere l’altre no ens hem cansat de criticar que el govern de Rajoy s’amagui darrere dels jutges i els fiscals per evitar assumir les seves responsabilitats polítiques i posar-se a treballar. Pel que fa a les decisions judicials, ja he comentat que les acatem encara que no ens agradin, però, insisteixo, fem màxim responsable Rajoy d’haver-se parapetat darrere del poder judicial per continuar sense moure ni un dit per resoldre amb política aquest problema polític.
Aquest diumenge Pablo Iglesias i Ada Colau van proposar al PSOE arribar a acords per aturar l’actuació de Mariano Rajoy. Què en pensa?
Si puc fer servir una dita catalana, els contestaria que “A bodes em convides”. Ells saben perfectament que quan desallotjar Rajoy del govern era possible, no ho van voler fer. Si algú ha estat un aliat ferm per mantenir Mariano Rajoy en el poder, aquest ha estat Pablo Iglesias, que va fiar-ho tot a un sorpasso que mai no va arribar. Dit això, al PSC sempre hem defensat i defensarem les aliances d’esquerres per fer fora la dreta dels governs.
Hi ha possibilitats, però, d’un govern alternatiu al PP que freni aquesta escalada?
Tenim clar que si Pedro Sánchez fos ara mateix president del govern de l’Estat espanyol, no ens trobaríem en la situació actual. Crec que hem de fer possible un govern d’esquerres liderat per Pedro Sánchez, i estic convençut que això passarà en les properes eleccions generals. El conflicte independentista és el gran argument que esgrimeix Rajoy per mantenir-se en el poder.
No sembla que tot el que està passant contribueixi a cap possibilitat de diàleg.
Tal com li comentava, nosaltres hem defensat sempre, i no ens cansarem de fer-ho, el diàleg, l’acord i el pacte. Els dos governs que malauradament tenim en aquests moments a Catalunya i a l’Estat han menystingut el diàleg i per això ara ens trobem on ens trobem. En aquest sentit, es va aprovar la comissió pel diàleg per abordar el model territorial, a proposta del PSC, amb els únics vots en contra de Cs i ERC, que volen treure rèdit polític del conflicte.
Què proposen, els socialistes, per aturar aquesta escalada?
Per una banda, demanem al president Puigdemont que aturi aquesta consulta, que l’1-O no té les mínimes i elementals garanties. No sabem d’on han tret el cens, d’on sortiran els interventors ni els membres de les meses, ni tampoc com es farà el recompte de vots ni amb quines garanties. D’altra banda, exigim a Rajoy que truqui a Puigdemont i s’asseguin per començar a parlar de tot el que calgui: finançament, competències i necessitats de Catalunya.
El govern de Puigdemont sempre ha dit que està disposat a seure en una taula a negociar. El PP no s’hi ha volgut asseure. Vostès ho farien?
El govern de Puigdemont diu que està disposa’t a asseure’s, però sempre que sigui amb la condició que es parli de com i quan es farà un referèndum. No crec que aquestes siguin unes condicions sinceres i raonables per posar-se a dialogar. Del govern de Rajoy, reitero que ja fa cinc anys que no aixeca ni un dit i que creu que aquesta crisi, de les més greus que hem patit en democràcia, es resoldrà per art de màgia. Nosaltres hem presentat (i més de 300 diputats i diputades al Congrés ho han avalat) una comissió pel diàleg, per asseure’s i començar a parlar. En els propers dies estarà constituïda i podrem posar-nos a treballar.
Amb un govern farcit de querelles i prop d’un miler de persones immerses en processos judicials, sembla encara més impossible cap marxa enrere, no?
Mai no és tard per posar-se a parlar, i l’obligació dels polítics és esgotar les possibilitats del diàleg fins més enllà del límit.
Per ser un interlocutor vàlid, però, el PSOE hauria de governar o estar disposat a fer-ho. Si no, qualsevol acord no té recorregut…
Els socialistes vam intentar governar, però Rajoy, Junqueras, Puigdemont i Colau van votar en contra de Pedro Sánchez. El temps ha demostrat que la nostra opció era la més vàlida per no arribar al punt on ens trobem, i ara, més que mai, un govern socialista seria la solució a gran part del problema.
Es votarà el dia 1 d’octubre?
Segons Ada Colau, l’1-O hi haurà simplement una mobilització; i amb una mobilització no s’arriba a una declaració unilateral d’independència. I això ho haurien de reconèixer.
Què li diria als milions de catalans que han sortit en diferents ocasions a reclamar poder votar?
Que ens escoltin, que entenguin que les coses s’han de fer pels camins que són possibles, que l’actitud de Puigdemont i el seu govern no van enlloc i que es pot votar també per ratificar un nou acord entre Catalunya i Espanya, que és el que proposem els socialistes.
Tem que hi hagi un conflicte encara més greu?
Espero que la sensatesa s’acabi imposant i que entre tots puguem reconduir aquesta situació, que, efectivament, està arribant a uns límits preocupants. Ja hem pres mal, com li deia, de manera que espero que ara l’entesa s’obri camí.
No sembla que hi hagi cap possibilitat que el govern català i l’espanyol s’asseguin abans del dia 1. Ho faran el dia 2?
Això esperem, i per això treballem. Els dos governs són responsables de la situació en què ens trobem, de manera que l’única solució és que s’asseguin tan aviat com sigui possible. Els socialistes ens oferim de pont, per això presentem propostes que poden ajudar a solucionar el problema.
Què passarà, si no, el dia 2?
En aquests moments no m’atreveixo a aventurar on ens trobarem d’aquí a una setmana. El que vull reiterar des d’aquí és la nostra petició de diàleg entre els dos governs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia